Skreddersydd for kjernefamilien

Familiestasjonsvogna kan igjen slå ut SUV-en.

COMEBACK: Med splitter nye Passat er det igjen et poeng å tenke familiestasjonsvogn.
Publisert

Selv om det kanskje er Alltrack-utgaven (kommer til høsten) vi mest av alt kunne ønske oss på det føret vi stort sett har hatt under testingen av den nye Passat på norske veier, er vi igjen overbevist om at Passat som igjen vil kunne finne seg til rette på bestselgerstatistikken.

For det er ikke til å komme utenom at nesten alle de store produsentene har hatt et hvileskjær når det kommer til familiestasjonsvogner de siste årene. Avensis begynner å dra på årene, VW prøvde seg på et PR-triks ved å lansere en gammel bil som ny, V70 er eldre enn manns minne og nylig utbyttede Mondeo fikk to års lenger levetid enn noen hadde håpet.

Nordmenn har ikke vært dummere enn at de har gjennomskuet dette, og mange har i stedet gått for folke-SUV-er og opp til premiummerkene.

Da vi testet nye Passat under den internasjonale lanseringen i fjor høst, var vi svært imponert over hva VW denne gang har fått til. Nå snakker vi om en ny bil på alle måter - selv om det utvendige designet ikke bærer preg av en revolusjon.

Under skallet er nye Passat bygget over samme lest som 7. generasjon Golf, som allerede har tatt verden med storm - og den er bedre på stort sett alle målbare måter.

Ukontroversielt og likevel svært vellykket design.

Mer om nyhetene: Bilkrigen runde #2: Passat

En veldig god drivlinje

Testbilen vi har hatt på tidvis forferdelig føre i Norge er en variant som vi antar vil bli bestselgeren her til lands: 2-liters turbodieselmotor på 150 hestekrefter og 380 Nm dreiemoment, koblet til en 6-trinns DSG-girkasse.

Hvis vi et øyeblikk ser bort i fra truslene om nye dieselrestriksjoner i hovedstaden, er dette en drivlinje det er vanskelig å si noe negativt rundt. Girkassen er lynrask og myk, mens motoren oppleves både sprek og kraftfull.

Norske vinterveier er ikke alltid fryd og glede.

VW Passat 2.0 TDI DSG Highline

Motor: 4-sylindret turbodiesel
Volum: 2.0/1968 ccm
Effekt: 150 HK v/3500 RPM
Dreiemoment: 340 Nm v/1750 RPM
Girkasse: 6-trinns DSG
Drift: FWD
Størrelse: 4767/1832/1477 mm
Egenvekt: 1466 kg
Bagasjeplass: 650/1780 liter
Hengerfeste: 2000 kg
Toppfart: 216 km/t
0-100: 8,9 sekunder
Forbruk: 0,46 l/mil
CO2: 122 g/km

Pris:
Modelltype (highline):
441.500 kroner
Testbil: 506.100 kroner

Montert ekstrautstyr utover Highline inkluderer bl.a. tilhengerfeste, skinnpakke, navigasjon, ryggekamera, elektrisk bakluke, 19" felger, sportsunderstell og fjernstyrt parkeringsvarmer.

Det er nesten overraskende å se at CO2-utslippet er på 122-gram for en familiestasjonsvogn med relativt kraftig motor. For en håndfull år siden ville dette vært utenkelig. Sedan-utgaven presser forøvrig det hele ned til under den magiske 120 grams-grensen.

Fordi føret under brorparten av vår prøvekjøringsperiode i stor grad var preget av snøslaps på toppen av en issåle, vil vi være litt tilbakeholdne med å si for mye annet om kjøreegenskapene enn vi allerede har skrevet fra lanseringen.

Det vi drister oss til å si er at med sportsunderstell som vår testbil var utstyrt med, er den overraskende følsom for underlaget til å være en Passat.

Vi kan også konkludere med at på dårlig føre oppfører bilen seg veldig forutsigbart. Antispinnsystemet jobber som en helt for å sikre fremkommelighet der det begynner å bli utfordrende.

Som plommen i egget

På innsiden er interiøret i veldig stor grad lik det vi finner i nye Golf, med linjer i interiøret som søker å heve inntrykket et lite hakk.

En sikker vinneroppskrift: Intuitivt, velfungerende og oversiktlig.

Testbilen var på ingen måte spekket på med alt utstyret den kan ha, noe som blant annet betyr at det heldigitale instrumentpanelet ikke var på plass. Nå har vi testet bilen med dette før, og liker det veldig godt - men sannheten er at vi ikke savner det et øyeblikk etter å ha kjørt noen meter.

Slik ser det ut med heldigitalt instrumentpanel.

Hele interiøret er utrolig oversiktlig og intuitivt. Infotainment-systemet er av de aller beste trykkfølsomme løsningene. Det eneste vi kan sette fingeren på er at det er i overkant mange knapper på rattet. 18 knapper blir så mange at det kan bli en utfordring å bruke alt uten å se ned.

Setene i Highline-versjonen er forøvrig bunnsolide, og vi ser med stort smil på at justerbar lårstøtte er i ferd med å bli en slags standard. Sidestøtten er god, etter å ha fiklet litt med en overraskende merkbar korsryggstøtte fant vi også den gode sittestillingen.

Godt med plass

I den nye generasjonen Passat har det blitt både mer bagasjeplass og plass til knær i baksetene. Vi kan ikke helt sette bilen i samme klasse som Superb, men de i forsetene må ikke ofre komfort for at de som er henvist til baksetene skal kunne sitte komfortabelt.

Det du ikke får plass til på 650 liter, kan du få plass til når baksetene leges ned.

Midtsettet er forøvrig også så bredt at fem voksne mennesker fint får plass.

Du skal ha veldig lange bein før beinplass blir noe problem i nye Passat.

Stasjonsvogn eller SUV?

Vi har tidligere brukt mye tid på å sammenligne Passat med nye Mondeo, men men om man ser på det siste års salg, er det minst like relevant å se på storselgeren Mazda CX-5.

Sånn ved første øyekast kan det se ut som om Passat egentlig ikke kommer så godt ut. En forhjulsdrevet highline-utgave av Passat, kommer rundt 10.000 kroner dyrere ut enn en toppspekket CX-5 med tilsvarende motor, automatgir og firehjulsdrift.

Mazda CX-5 er en bil som har slått godt an blant de fleste - men det er litt mer til historien enn at den knuser familiestasjonsvogna.

Men sammenligningen er ikke så enkel som det kan se ut som. For det første er Passat en større bil. Utvendige mål skiller 21 centimeter, og dette slår direkte ut på både bakseteplass og bagasjeplass. Det er plass til 150 liter mer i en Passat enn i en CX-5. Det er ting som betyr noe i hverdagen.

Motoren og girkassa til VW ligger også et solid hestehode foran Mazdas løsning - og i kombinasjon med lavere luftmotstand og lavere vekt bruker Passaten rundt en desiliter mindre per mil - noe som utgjør rundt 150 liter i året for normal kjørelengde. Dessuten er den halvannet sekund raskere på 0-100.

Og da har vi ikke en gang begynt å påpeke at Passat er bedre å kjøre og har et vesentlig mer tiltakende interiør.

Firehjulstrekk på vei

Det eneste virkelige fortrinnet vi kan se at en CX-5 i dag tilbyr fremfor en Passat, eller Mondeo for den saks skyld, er en veldig hyggelig pris på firehjulsdrift. Du kan få en Passat med 4Motion i dag, men frem til nå har det vært en dyr fornøyelse. På stasjonsvognutgaven har du måttet velge en motor med 240 hestekrefter for å få drift på alle fire, og da snakker vi en pris på nær 600.000 kroner.

Ifølge VW er det derimot nå flere varianter på vei inn på bestillingslistene. Det betyr at 4Motion vil være tilgjengelig fra ganske nøyaktig 400.000 kroner i kombinasjon med en 150-hesters bensinmotor - og rundt 40.000 mer for automatgir.

Skal du ha diesel og automat, noe som er en svært vanlig kombinasjon, må du opp på 190 hestekrefter og highline utstyrsnivå. Da snuser du på 525.000 kroner, og vi skulle to at Alltrack - som altså kommer til høsten - ser ut som en interessant alternativ.