Test av Ford Mustang GT på norske veier
Fantastisk moro - men også komplett galskap.

For når legenden Ford Mustang nå endelig kommer i salg i fabrikkferdig utgave i Europa, skjer det i en utgave som faktisk kan selge litt her i Norge.
Det er ikke den utgaven vi har testet denne gangen.
Vi har nemlig testet den andre utgaven, den du må være splitter pine gal for å kjøpe.
Vi snakker selvfølgelig om den "skikkelige" Mustang-modellen - GT - med en 5-liters V8-er under panseret på omtrentlig 420 hestekrefter og 540 Nm dreiemoment.

Klassisk muskelbil-oppskrift - med moderne vri
Dette er altså en god, gammeldags amerikansk muskelbil med en nydelig V8-romling - ispedd moderne ting som adaptiv styring , launch control, ESP og andre ting som en ikke nødvendigvis tenker på når ordet "Mustang" slår inn. Som at støtdemperne bak ikke lenger er lenket sammen.
Utvendig er bilen definitivt en av av de mer oppsiktsvekkende og tøffe bilene som ruller på norske veier. Dette er en bil folk snur seg etter og tar bilder av.

Når du setter deg bak rattet og kjører, så skuffer bilen ikke på noen måte. Du får faktisk nøyaktig det du forventer. Dette er en vaskeekte muskelbil - som også kjennes som en tung amerikansk muskelbil med sine 1651 kg.
Den er nydelig i akselerasjon, mens oppførselen i svingene i stor grad påvirkes av hvilket oppsett du har understellet i.
Med komfortsetting på styring og understell er den en amerikansk balje (dette lærer du fort å styre unna), i normal modus er den behagelig - mens i sportsoppsett så ligger den overraskende godt på veien. Vi vet ikke om "å tre nål" er en god beskrivelse, men som sjåfør føler en virkelig at en er sjefen over bilen.
Og vil du logre med halen (hvorfor ellers skal du ha en 5-liters muskelbil?), er den ikke vanskelig å be - selv med EPS aktivert. Faktisk bør man være litt forsiktig, for rumpa kommer fort om du blir litt ivrig.

Ny-gammel motor
Den selvpustende V8-eren under panseret er både bilens stjerne og hemsko. Det er en videreutvikling av Fords modulære motorteknologi, noe som ikke gjør det til verdens mest avanserte sak. Den rumler herlig på lavt turtall, og brøler når du nærmer deg rødlinja.
Hør den fantastiske lyden i videoen under.
Screen9na04
Den er faktisk overraskende sofistikert under rolig kjøring - selv om det kreves litt finess og tilvenning. Samtidig kan den virkelig sparke fra seg når gassen hamres i bunn.

0-100 unnagjøres i teorien på 4,8 sekunder - selv om det selvsagt er morsommere når bilen ikke klarer å omsette all kraft til fremdrift...
Den 6-trinns manuelle girkassen i vår testbil er forøvrig meget god, med kort og "snerten" gange - nesten på Mazda MX-5 nivå.

Sittestillingen i bilens Recaro-bøtteseter (ekstrautstyr) er forøvrig upåklagelig - selv om det spiser opp absolutt all beinplass i baksetene.

I bagasjen er det forøvrig plass til 408 liter, noe som ikke er så verst.
Men så var det prisen da
Alt dette er vel og bra, og i Sverige kommer denne bilen til å selge brukbart. 366.000 svenske kroner begynner GT-utgaven på - ca 350.000 norske kroner.
Men i Norge blir bilen totalt ødelagt av norske avgifter - og vi tør påstå at dette er den listeførte bilen i Norge som blir meste ødelagt av norske bilavgifter.

Årsaken er kombinasjonen av høy vekt, mye krefter og et helt hinsides drivstofforbruk.
Staten firedobler prisen på bilen
1.220.000 kroner er prisen på bilen i Norge, før et par litt nødvendige tillegg på ekstrautstyrslisten. Dette er mer enn BMW M4, som har mer krefter, og som er en av verdens mest attraktive sportsbiler.
Les også: Test av BMW M4
Av den prisen utgjør 828.197 kroner engangsavgift, samt 78.361 kroner moms.
Ja, du leste riktig: Kun 26 prosent av prisen du betaler for bilen ny, går til å betale for bilen. 74 prosent går til staten. I Sverige kan du kjøpe tre identiske biler for prisen av én i Norge, og likevel sitte igjen med penger.

Billig bil som bli svært dyr
Fordi Mustang GT straffes så inn i hampen hardt, ødelegges mye av salgsargumentet. Dette er jo egentlig en billig bil, og dette gjenspeiles innvendig. Her er det nemlig amerikansk stil. Plast og kunstskinn i kvanta, og et infotainment som definitivt ikke tåler sammenligningen med hva tyskerne leverer.
Noe av den samme plasten finner vi igjen utvendig - og likevel er dette altså en tung bil. Karbonfiber er et fremmedord.

I mangel på en bedre beskrivelse, så oppleves bilen amerikansk.
Likevel har altså bilen en listepris som ligger nesten 40.000 kroner høyere enn en BMW M4. Skal vi være brutalt ærlige så er den ikke verdt det, med mindre du virkelig er en Mustang-fan.

Så kan du begynne å regne på drivstoffkostnadene. Mustang GTs oppgitte snittforbruk er 1,35 liter per mil - 0,47 liter mer per mil enn en M4. I praksis opplevde vi at forbruket var 1,6-1,9 liter per mil!

Nå skal det sies at når du spekker ferdig en M4, blir den nok totalt sett noe dyrere enn Mustang, for en toppspekket koster Mustang bare 31.300 kroner ekstra over listepris. Problemet er at den prisforskjellen har du tatt igjen i drivstoffutgifter før du har rundet første service.
Ødelagt av staten
Mustang er fantastisk å se på, et helt unikt ikon - og utvilsomt en bil som får frem smilet når du sitter bak rattet. Det er ingen tvil om at vi koser oss.
Men realiteten er at du med Mustang GT i Norge betaler en uforholdsmessig høy pris for det som egentlig er en billig bil. I praksis får du bedre biler til en lavere pris.

I Sverige koster altså en M4 nesten dobbelt så mye som Mustang GT, mens i Norge er M4 billigere enn GT.
Da sier det seg selv at bilen som over grensa gir mening, blir sjanseløs i Norge.

Alt er likevel ikke mørkt
Heldigvis kommer Mustang også i en langt mer effektiv 2,3-liters turbobensinutgave på 317 hester, som prises en halv million lavere i Norge. Denne gir betydelig mer mening her til lands - og ryktene skal ha det til at motoren er såpass mye lettere og mer sofistikert, at den i praksis er nesten like rask på veien.

Denne vil amcar-entusiastene rynke på nesen av, men dette er en versjon som faktisk vil være noe i nærheten av konkurransedyktig i Norge, og som vil sørge for at Mustang faktisk kan bli å se langs norske veier i årene som kommer.
Kanskje den fra nyttår til og med vil bli enda billigere, når effektavgiften reduseres eller avvikles.
Les også: Nå kan det bli enda flere endringer i bilavgiftene