Oppskrift på smuldrekake

Slik lager de smuldrekake i Paris

Oppskriften som får gjestene til å stønne av nytelse.

OPPSKRIFT PÅ SMULDREKAKE: Her kommer Clotildes versjon av smuldrekake.
OPPSKRIFT PÅ SMULDREKAKE: Her kommer Clotildes versjon av smuldrekake. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Jeg pleier et dypt og gjensidig tillitsforhold med smuldre-fruktkake-familien. Vi sender hverandre kort fra ferier for eksempel, husker fødselsdagene til hverandre. Jeg vender meg ofte til dem når jeg vil ha en enkel dessert som ikke vil holde meg på kjøkkenet halve dagen og som jeg vet vil smake godt. Om den fyller hele kjøkkenet og stua med varme og gylne dufter, ja, så er det en flott bonus.

Det er ikke dessert som får vennene til å skrike "WOW!", men den får vennene dine til å si "Mmmm....!" - og det er jo det som er viktig.

Moren min lager en sinnsyk eple-smuldre kake. Den er gjerne pynta med bjørnebær, selvplukket og fryst ned på sensommeren og hun serverer den alltid med crème anglaise i en tidløs glassmugge som vi uten skam slikker helt ren når kaken er fortært.

Hennes oppskrift - en av de første jeg kopierte i mitt oppskrifts-hefte for mange år siden - er så utrolig enkel, det er bare å veie opp like mye smør, sukker, mel og brødsmuler og en liten dæsj med melk. Men, samme hvor mye jeg prøvde å følge oppskriften til punkt og prikke (nei, du må faktisk tro meg...) blir den aldri helt det samme.

Så isteden for å forsøke å gjenskape min mors kake, krysser jeg fingrene for vi får nettopp den til dessert når jeg besøker foreldrene mine. (Når det er sagt, er jeg ikke den som klager dersom hun lager charlotte, terter eller crème renversée).

Og i mitt eget kjøkken pleier jeg å eksperimentere litt med oppskriften. Jeg legger til litt, trekker fra noe annet, bytter ut en ingrediens og så videre. I denne versjonen brukte jeg saltet smør og uraffinert sukker (som jeg alltid gjør), havremel i stedet for brødsmuler som gir en sprøere kake. Jeg bruker knuste mandler i stedet for mel som gir god nøttesmak. Og så bruker jeg modne mangoer som erter eplene med deres herlige kjøtt og eksotiske jeg. (Se syv gode oppskrifter med epler her)

Her finner du mine andre oppskrifter.

Og her finner du Christophers favoritt, de supergode caneles:

Her er oppskriften!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook .

 

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Er dette Norges beste viltgryte?

Ti middager på ti minutter

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Clotilde Dusoulier

Smuldrekake med mango og eple

Her er Clotilde herlige mango- og eplesmuldrekake. Enklere blir det ikke...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

5 stk Eple

2 stk Mango

60 g Smør

80 g Sukker

80 g Havregryn

80 g Mandelmasse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning