Epler naturell er den aller vanligste måten å nyte frukten på. Behandler du eplet som en frukt er det med på leken. Men eplet er tilpasningsdyktig: Bruker du det som en grønnsak blir det en grønnsak.

Her kan du kose deg med syv epleoppskrifter. Hva med eplebacon, eple- og reketsatsiki, bakte epler og vaniljekrem eller ostekake med epler? Her er oppskriftene!

=

EPLEHØST: Lune epler med smuldredeig. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Opplysningskontoret for frukt og grønt Astrid Hals/Alf Børjesson

Lune epler med smuldredeig

(6 porsj.)

5 epler

2 ss sukker

2 ts malt kanel

1 ts malt ingefær

100 g sjokolade

100 g revet marsipan

Smuldrelokk:

2 dl hvetemel

2 ss sukker

100 g smør

=

EPLEHØST: Ostekake med epler og ingefær. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Opplysningskontoret for frukt og grønt Astrid Hals/Alf Børjesson

Ostekake med epler og ingefær

(12 porsj.)

250 g digestive kjeks

3 ts malt ingefær

100 g smør, smeltet

Fyll:

4 epler

3 dl vann

130 g sukker

2 ss sitronsaft

2 ss revet sitronskall

500 g kremost naturell

130 g sukker

2 egg

2 ss malt ingefær eller 3 ts

frisk ingefær

300 g seterrømme

Legg bakepapir i bunnen av en springform med omkrets 24 cm. Ha kjeks og ingefær i en foodprocessor og kjør til det blir en fin masse. Tilsett smør og kjør til det hele er godt blandet. Ha massen i formen og klem den på plass med baksiden av en spiseskje, først oppover sidene og deretter i bunnen. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder resten av kaken.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplekjøttet i tynne skiver.

Ha skivene i en kjele med vann, sukker, sitronsaft og sitronskall, og kok til de så vidt er møre. Ha eplebitene over i et dørslag og la dem avkjøles. Ha kremost, sukker, egg, ingefær og rømme i en food-processor, og kjør til en

glatt ostemasse.

Fordel de avkjølte eplene i bunnen av formen og hell ostemassen over. Stek kaken midt i ovnen ved 150 grader i ca. 1 time, til ostemassen er fast.

La den avkjøles i formen og sett den i kjøleskapet natten over. Pyntes med topper av krem.

=

EPLEHØST: Eple og reketzatziki. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Opplysningskontoret for frukt og grønt Astrid Hals/Alf Børjesson

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Eple og reketzatziki

(4 porsj.)

1½ dl matyoghurt

1 eple

2 ss sitronsaft

330 g reker med skall

2 båter hvitløk

1 ss frisk dill

200 g gravet laks i tynne skiver

10 salatblader, valgfri sort

8 skiver toast

Rens eplet og strimle det fint. Skrell rekene. Bland yoghurt, eplestrimler, sitron og reker. Presset hvitløk blandes i.

La tzatzikiblandingen stå kjølig. Fordel vaskede salatblader på tallerkener eller i boller. Legg opp gravlaksskivene.

Ha over tzatzikien. Dryss over hakket dill til slutt.

Server med toast ved siden av.

=

Crêpes med epler og karamellsaus. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Opplysningskontoret for frukt og grønt Astrid Hals/Alf Børjesson

Crêpes med epler og karamellsaus

4 porsjoner

125 g hvetemel

2 egg

2½ dl helmelk

30 g smør

Eplefyll:

1 kg epler

200 g sukker

1 ts revet sitronskall

1 ts garam masala

1 ts malt kanel

½ ts revet muskatnøtt

Karamellsaus:

60 g smør

45 g brunt sukker

70 g lys sirup

1 dl kremfløte

Pynt:

2 dl lettrømme

Ha hvetemel i en bolle. Bland egg og melk, og visp det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør. Ha røren over i en

mugge, dekk til og la stå i en halvtime. Mens røren sveller lages eplefyllet og karamellsausen. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær fruktkjøttet i skiver.

Ha eplebitene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele med litt smør. La koke på middels varme under stadig omrøring, til eplene begynner å bli most. Det skal fortsatt være igjen en del hele biter. Krydre og sukre etter smak.

Ha alle ingrediensene til karamellsausen i en kjele, og la det få et oppkok under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 1 minutt under omrøring. Trekk kjelen til side. Varm smør i en liten teflonpanne over middels varme. Ha litt crêperøre i pannen. Snu hver crêpe med stekespaden når den har stivnet på overflaten.

Stek ca. 10 stykker. Legg pannekakene på et rundt stort fat etter hvert som

du steker. Fordel litt av det varme eplefyllet på hver pannekake og legg neste pannekake oppå der igjen, slik at du får en høy stabel med pannekaker med eplefyll imellom. Oppå den siste pannekaken

legger du 2 dl lettrømme. Det hele toppes med karamellsausen.

=

EPLEHØST: Bakte epler. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Opplysningskontoret for frukt og grønt Astrid Hals/Alf Børjesson

Bakte epler

(5-10 porsj.)

10 epler

Mandelfyll:

3 dl brunt sukker

3 ts malt kanel

3 ss vann

150 g mandler

Vaniljekrem:

9 dl yoghurt naturell

6 ts sukker

5 ts vaniljesukker

Rør alle ingrediensene til vaniljekremen sammen. La den stå og trekke. Rør sukker, kanel, vann og finhakkede mandler sammen til en mandelmasse. Skjær toppen av eplene og grav ut kjernehusene med en

teskje, så eplene blir hule. Det må være litt eplekjøtt igjen. Fordel mandelmassen i eplene og legg dem på et ildfast fat eller form.

Bak eplene i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 20-25 minutter.

Server is og friske bær ved siden av.

Eplebacon

(4 porsj.)

Eplebåter stekt sammen med bacon smaker nydelig. Passer godt som en smårett, eller som tilbehør til for eksempel stekte kjøttpølser.

100 g bacon

2 ss rødløk

4 epler

2 ss olje

Baconet skjæres i strimler og stekes godt. Tilsett hakket løk og eplebåter og stek videre i oljen i et par minutter.

=

EPLEHØST: Småbiff med epler og løk Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter/Opplysningskontoret for frukt og grønt Astrid Hals/Alf Børjesson

Småbiff med epler og løk

(4 porsj.)

Epler som er rike på smak og saus med grov sennep piffer opp svinefileten. Dette kan være en liten koserett eller en middag med poteter til.

4 røde epler

2 løk

3 vårløk

500 g indrefilet av svin

litt salt

1 ss smør

2 ss grov sennep

2 dl kaffefløte

600 g poteter

Rens eplene og skjær dem i ca. 1 cm tykke skiver. Skrell løk og skjær dem i skiver av samme tykkelse som eplene. Finstrimle vårløk og stek alt i pannen i litt smør eller olje, men spar litt av vårløken til pynt.

Skjær fileten i skiver og stek raskt i pannen på begge sider. Ta filetskivene opp, før du heller fløte og sennep i pannen. La alt putre i noen minutter.

Fordel løk og epler på varme tallerkener. Legg filetskiver over og pynt med vårløk. Sausen og kokte poteter serveres ved siden av.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplekjøttet i terninger. Fordel eplebitene i en ildfast form på ca. 25 x 17 cm. Dryss over sukker, kanel, ingefær, hakket sjokolade og revet marsipan.

Smuldre sammen mel, sukker og smør, til du får en grynet masse. Dryss smulene over eplene, og stek i ovnen på nederste rille ved 200º, til lokket er gyllent og eplene er møre. Dette tar omkring 25-30 minutter. Serveres lun med pisket krem, vaniljekesam eller vaniljeis.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!