En av de beste og klareste høstsmakene handler om sopp. Og en sopprisotto kommer høyt på listen over retter som tar best vare på soppsmaken.

Om du trenger litt tilbehør til en perfekt lammestek eller bare til et dagligdags kyllingbryst (som du burde steke slik).

God risotto

Om du ikke har laget en deilig, kremete risotto før kan du få tipsene du trenger her.

Du kan lage sopprisotto med den soppen du liker best. Sjampinjong er den som er lettest tilgjengelig i butikken. Mange har også shiitake-sopp.

På høsten har matvarebutikker med respekt for seg selv kantareller i hyllene. Alle disse soppene blir utmerket i en risotto.

Om du plukker sopp selv har du kanskje funnet piggsopp, eller om du er riktig heldig, kongen av soppene: Steinsopp.

Knep 1: Bruk forskjellige typer sopp

KANTARELL

KANTARELL: Populært kalt skogens gull, er Norges mest ettertraktede matsopp. © Foto: Wikimedia Commons

Tørket sopp

I gode matbutikker finner du tørket sopp. Steinsopp, morkler, svart trompetsopp og traktkantareller er vanlige sorter. Det tar bare 5-10 minutter i litt vann så er de bløte og klare for bruk. Vannet du bruker kan du ha i kraften du trenger til å lage risottoen.

Når jeg lager risotto bruker jeg de soppene jeg får tak i. Jeg blander og fersk og tørket sopp.

Knep 2: Bruk gjerne tørket sopp sammen med fersk sopp.

Aromabasen

En aromabase kalles gjerne en sofrito (her leser du mer). Det er for eksempel en blanding av stekt løk, hvitløk og tomat. Det skaper grunnlaget du lager resten av smakene på.

I denne varianten har jeg valgt løk, gulrot, hvitløk - og sopp, selvsagt. Helt til slutt rører jeg inn nyrevet parmesan og litt smør - og da er vi mål.

Knep 3: Lag en god aromabase

Oppskriften finner du nedenfor!

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook.

Les også:

Er dette Norges beste viltgryte?

Slik saltbaker du fisk

Dette er den deiligste eplekaka

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Sopprisotto

Sopprisotto er en høstklassiker. Det er vanskelig å tenke seg denne årstiden uten en god risotto - gjerne på fersk sopp, men tørket fungerer også utmerket.

Ingredienser:

2 dl arborioris (ris til risotto)

1 stk gulrot

1 stk løk

150 g sopp

3 ss kraft

5 dl vann

50 g parmesan

1 dl hvitvin

50 g smør

1 fedd hvitløk

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!