Ukens beste vinkjøp

Julekos på flaske

Her er en helt super portvin du kan drikke til juledessertene og annet knask som ost, nøtter og tørket frukt.

TAWNY: Niepoort Ten Years Old Tawny tar sitt navn fra den brunlige (tawny) farven den får fra lang lagring på fat.
TAWNY: Niepoort Ten Years Old Tawny tar sitt navn fra den brunlige (tawny) farven den får fra lang lagring på fat. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Vår vinanbefaling denne gang er en gammel kjenning, ja, til og med en gammel favoritt. År ut og år inn kan du nemlig stole på at denne vinen holder veldig høy kvalitet. Det er en portvin av tawny-typen med ti års lagring på fat. Om du lurer på hva som er forskjellene på de forskjellige portvintsypene, kan du lese vår portvinsguide.

Du synes kanskje det blir drøyt med over 170 kroner for en halvflaske vin? Husk da på at portvin er både så sterkt og søtt at du orker bare å drikke mindre mengder av den. Dette er også en vin med veldig høy kvalitet. De som følger med i denne spalten vet at det er ytterst sjelden 90-tallet dukker opp når vi gir poeng. Og så er det jo snart jul!

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Her er de 7 gode slagene

Share

Niepoort Ten Years Old Tawny, vnr 13921, kr 176 (halvflaske), 90 poeng.

Blek murstensrød på farve. En aldeles nydelig, søt og kompleks duft av svisker med innslag av vanilje, lys sjokolade, valnøtter og lønnesirup. Ganske lett og elegant i munnen, men likevel med flott sødme og stor smakskonsentrasjon. Veldig lang ettersmak, som bare varer og varer. Et deilig lite hint av valnøtter i avslutningen.

Denne vinen er veldig god å drikke nå, men tåler nok fem år i kjelleren.

Når det gjelder mat, ville kanskje en tokayer vært førstevalget til multekrem, malmsey madeira til karamellpudding og ruby port eller recioto della valpolicella til riskrem med rød saus. Men vår tawny port er en god allrounder til alle disse tradisjonelle juledessertene. Der hvor den imidlertid er i sitt ess, er til tørket frukt, som fiken, dadler, svisker og rosiner. Og for ikke å glemme nøttene. Her snakker vi ikke om salte peanøtter eller cashewnøtter, nei, det dreier seg om de tradisjonelle julenøttene. Valnøtter er innertier til denne vinen. Som om dette ikke var nok, er vinen god til ost også, gjerne av de litt kraftigere typene, f.eks. blåmugg. Stilton er klassisk.

Her er oppskrifter på de tre tradisjonelle juledessertene:

Multekrem

Karamellpudding

Riskrem med rød saus

Ost, nøtter og tørket frukt går vi ut fra at du greier å anrette selv.

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Frisk og lett hvitvin

Glimrende valpolicella

Deilig chianti

Billig og bra portugiser

Italiensk kraftpakke

Her finner du 5 000 oppskrifter du kan kose deg med!

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også