Denne gang går turen til Veneto i Nordøst-Italia, nærmere bestemt til Valpolicella. For bare et par tiår siden var rødvinene herfra blant de letteste som var å få tak i. Det var ikke uvanlig at alkoholinnholdet var helt nede i 11 prosent, noe som er så sjeldent i dag at det nærmest ville være oppsiktsvekkende.

Les også: Test: Her er de beste X.O.'ene

Les også: Test: Her er det beste pinnekjøttet

Share

I dag er 13 prosent et mer normalt nivå for en valpolicella. Grunnene til dette er flere, men de som vanligvis nevnes, er innflytelsen til den amerikanske vinkritikeren Robert Parker (og han liker svære viner), samt global oppvarming.

Vår vinanbefaling har riktignok 13 prosent alkohol den også, men er langt fra et beist av en vin. Den er laget på 50 % corvina, 20 % corvinone, 20 % rondinella og 10 % barbera. Vanligvis består en valpolicella av de tre første druene pluss molinara, men her er altså sistnevnte skiftet ut med barbera. Vinen er lagret tolv måneder på fat og har også fått ni måneder på flaske før den ble sluppet på markedet.

Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 2007, vnr 48345, kr 129,90, 86 poeng.

Dyp og klar rubinrød på farve. Dufter av sursøte mørke bær med hint av krydder og lakris. Middels til god fylde med flott fruktsødme, frisk syre og en ganske lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen er fin å drikke nå, men kan også lagres et par år. I matveien er den veldig fleksibel, og styrer du bare unna de aller kraftigste kjøttrettene, kan vinen brukes til det meste. Pizza og pasta med kjøtt- og/eller tomatsaus er glimrende, samt lyst og ikke for fett kjøtt av fjærkre, svin og kalv. Vinen er også god til hvit fisk som torsk, kveite, piggvar, steinbit og breiflabb. Kanskje det er denne rødvinen du skal drikke til juletorsken?

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kyllinglår med sopprisotto

Pasta Milano

Pannestekt torsk med bacon- og gressløksmør

Flere gode tips i serien "ukens beste vinkjøp" finner du her:

Deilig chianti

Billig og bra portugiser

Italiensk kraftpakke

Knallbillig spansk rødvin

Klassisk riesling

 

Her finner du 5000 oppskrifter du kan kose deg med!

 

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!