Vinho verde betyr "grønn vin" på portugisisk. Dette er viner, både hvite og røde, som er ment å kunne drikkes allerede første våren etter innhøstningen av druene. Disse purunge vinene har ofte et "grønt" preg, og mange av dem er også svakt perlende. De lages helt nord i Portugal, i området mellom Douro-elven med byen Porto i sør og spanskegrensen i nord. Dette området har da også, i vinsammenheng, fått navnet Vinho Verde.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Slik lager du medisterkaker

Share

De to hoveddruene i vinho verde er alvarinho og loureiro, og vår vinanbefaling er laget 100 prosent på sistnevnte drue. Vinen er ikke perlende, og holder med sine 11,5 prosent et ganske lavt alkoholnivå.

Quinta do Ameal Loureiro 2008, vnr 41139, kr 114,40, 84 poeng.

Ganske blek strågul på farve. Frisk og fruktig duft av sitron, eple og fersken med et hint av mineraler. Middels fyldig med frisk og tørr smak, høy syre og en middels lang ettersmak.

Denne vinen er best å drikke nå når den er "grønn", dvs frisk og fruktig, men den tåler nok et år eller to med lagring. I matveien går denne vinen bra til ganske lette retter av fisk og skalldyr uten for mye fett og kraftig tilbehør eller sterke krydderier.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Torsk i kaperssaus

Avokado med reker

Raske blåskjell

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Glimrende valpolicella

Deilig chianti

Billig og bra portugiser

Italiensk kraftpakke

Knallbillig spansk rødvin

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Blåskjell med hvitvin og estragon

Det finnes neppe noen raskere middag enn blåskjell.

Til 2 porsjoner:

400 g blåskjell, vaskede

2 stk sjalottløk

1 dl hvitvin

1 dl kremfløte

4 ss estragon, frisk, hakket

2 ss smør

0 salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk i panne med fløtesaus

Torsk går raskt å lage. Når du skjærer opp potetene i tynne skiver før de kokes, går det også fort. I denne retten finner du også noen deilige, røde pepperkorn. Frykt ikke! Rosépepper er ikke sterke...

Til 4 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk rødløk

1,5 dl kremfløte

1 dl vann

1 ss rosépepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!