Test av juleøl fra polet

Juleøl for viderekommende

Vi har testet de 18 sterkeste juleølene. Altså ekte vare.

Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Endelig har vi kommet til siste del av vår gigantiske juleøl-test. I denne gruppen finner vi de sterkeste øl-sortene. Alle juleølene i denne bolken holder over åtte prosent.

Tidligere har vi har testet juleøl fra butikk. Vi har også samlet testene av juleølet fra Vinmonopolet på styrke opp til 8 prosent i en egen test.

For noen kan det virke overveldende med så sterkt øl. På den tiden da alle i Norge brygget øl selv (det er bare litt over 100 år siden, da alle bodde på bondegård) var det slik ølet så ut: mørkt og tykt og fullt av smak.

Det originale ølet

Med andre ord er det disse mørke øl-typene som er det originale ølet. De pilstypene de fleste av oss drikker resten av året er egentlig bare sørgelige skygger av det kraftige, smaksfulle jule-ølet vi koser oss med i adventstiden. Den lyse, industrielle pilsen kom som et resultat av at de urolige tidene på begynnelsen av 1900-tallet. Man måtte får mer ut av kornet - og vi endte med endimensjonale og lyse øltyper som visstnok ble karakterisert som "jenteøl".

Med dette perspektivet blir tradisjonen med jule-øl enda litt vakrere. Vi som setter pris på øl kan endelig velge og vrake i skikkelig, ekte godt øl. Om du tar en øl til baking av julekakene, drikker det til superribba til Hellstrøm eller vil ha det til pinnekjøttet med verdens beste kålrabistappe er opp til deg, men det blir ikke jul uten godt øl.

Endelig kan vi lage øl!

Tradisjonen med juleøl er en måte for bryggeriene å vise hva de egentlig kan. Mens de resten av året lager de enkle og uinteressante (men leskende) lagertypene koser de seg med å lage ordentlige saker. Bryggmesterne rundt om i landet kan endelige gjøre alvor av faget sitt. Og når vi tester juleøl er det et slags uoffisielt NM i ølbrygging. Vi legger merke til at store bryggerier som Ringnes, Hansa og Carlsberg gjør det godt i testen - som viser at det bor mer enn lyse, feminine pilstyper i disse bryggeriene.

Resultatene finner du nedenfor. Det er sikkert ikke alle som er enige bedømmelsen av alle typene og vi oppfordrer herved alle øl-entusiaster til å bruke kommentarfeltet.

Les også:

Slik kjøper du ribbe

Hjemmebrygg til 6 på teningen

Slik velger du vin til julematen

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen