Når sant skal sies er det ikke vanskelig å kjøpe ribbe. Det er likevel noen ting man bør være oppmerksom på. Og, er du litt smart kan du faktisk spare litt penger og få en god middag på kjøpet.

Tynnribbe og familieribbe er de to vanligste ribbestykkene. Fordi de fleste vil ha tynnribbe, selges ofte familieribbe til lavere pris enn tynnribbe. Det er "mot normalt", fordi familieribbe egentlig er et edlere stykke kjøtt. Hvorfor? Fordi ytrefileten sitter på den.

Her kommer tipset: Kjøp familieribbe. Dersom du vil ha vanlig tynnribbe på julaften skjærer du bare av ytrefileten selv - eller be dem gjøre det i butikken. Da har du fått billigere ribbe og dessuten et godt stykke kjøtt du kan lage noe artig med.

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Vi har testet 28 champagner

Hvor mye ribbe per person?

Dette er den ene dagen i året du ikke skal gå tom for mat. Det vil simpelthen ikke aksepteres at ribbefatet blir tomt. Det holder antakelig med 300 gram ribbe per person. Men, for å være på den sikre siden ville jeg ikke anbefale mindre enn 500 gram pr snute. De gode nyhetene er julefrokosten også er berget.

Hvor mye fett?

En ribbe har i gjennomsnitt ca 30 prosent fett. Dersom du er veldig glad i sprø svor er det lurt å finne en ribbe med mye fett. Det er nemlig lettere å få svoren sprø om ribba har godt med fett.

Økologisk ribbe?

Det er ikke lett å få tak i økologisk svinekjøtt. Dersom du vil ha økologisk ribbe på julaften er det mest sannsynlig kjøtt fra Grøstad. Grøstadgris lages av flere produsenter. Du får kjøttet i mange butikker (se oversikt her), men langt fra alle.

Frossen ribbe?

Om du kjøper frossen ribbe er det vanskelig å få svoren sprø. Konsistensen blir fort gummiaktig.

Ribba bruker omtrent ett døgn på å tine i kjøleskap. Dersom du skal salte (og det bør du) i forveien, så beregn omtrent fire dager: ett døgn til tining, så gni den inn med salt og pepper til du skal bruke den (tre døgn senere).

En fersk ribbe holder seg som regel én uke i kjøleskap (forutsatt at kjøleskapet ditt er kaldt, 2-3 grader).

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!