Ølet som er testet har en alkoholprosent på 4,7 til 7,9 prosent.

I år har vi gjort en gigantisk juleøltest. Vi har delt den opp i tre. I den første gruppen finner vi juleøl med alkoholstyrke under 4,7 som selges i butikk. Her er vinneren.

De øltypene du får på Vinmonopolet har vi delt i to grupper: Under og over 8 prosent. Dersom noen er tenker at juleøl er noe bryggeriene har funnet på for å gjøre seg spennede tar de feil. Helt feil.

Juleøl hører med enten du skal spise verdens beste ribbe eller det blir en perfekt pinnekjøttmiddag.

Juleøl er nemlig en av de sterkeste juletradisjonene vi har her i landet. I eldre tider var desember måned faktisk forbundet med faste. Man holdt seg unna kjøtt, men kunne spise fisk.

Mange steder var det påbudt å brygge juleøl. Under høytiden skulle man "drikke jul" som var synonymt å feire jul. Julefeiringen var øl - øl var jul.

Helt fram til 1993 ble det solgt sterk-øl i butikkene. Men, etter at regelen ble endret til at butikkene ikke kunne selge øl over 4,75 prosent alkohol har det tradisjonelle juleølet blitt solgt på Vinmonopolet.

Imorgen kommer siste del av testen; juleøl med styrke over 8 prosent, altså juleøl for viderekommende.

Les også:

Slik kjøper du ribbe

Hjemmebrygg til 6 på teningen

Slik velger du vin til julematen

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!