Annonse

Goro

GORO: Tradisjonsrik og dekorativ julebakst som også blir kalt "gode raad". © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Smultringer

SMULTRINGER: Knytt en fin sløyfe rundt en hank. Fint å gi bort som en liten førjulsgave når du skal på kaffebesøk. © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Sirupsnipper

SIRUPSNIPPER: Skjæres ut for hånd med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel i midten må til. © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Julekaker! Alle gleder seg til å bake julekaker.

Noen må minst bake alle sju slagene, mens andre synes at to slag er mer enn nok. Heldigvis er det ikke antallet kakesorter som avgjør om det blir en vellykket jul eller ikke.

Syv faste slag julekaker?

Lurer du på hva som egentlig er de sju slagene? Fra gammelt av var det krumkaker, berlinerkranser, pepperkaker, sandkaker, fattigmann, goro og serinakaker som ble regnet som de sju slagene til jul. Det finnes ingen offisiell liste over hva som er riktig og ikke, og det varierer nok både mellom landsdelene og aldersgruppene om hvilke sorter man mener må være med.

Da NRKs Nitimen hadde en lytteravstemming i 2003, var det følgende kaker som fikk flest stemmer: pepperkaker, krumkaker, sandkaker, sirupsnipper, smultringer, berlinerkranser og kransekake.

Dermed har disse julekakene blitt konsolidert som de mest populære.

Flere bakere, mere moro med julekaker!

En lur måte å få mange slag kaker i hus på, er å invitere til en kakebakelørdag eller -søndag. Alle tar med èn eller to kakedeiger hver, og så deles de ferdigbakte småkakene etterpå.

Og det beste av alt er at du får en morsom dag sammen med vennene dine.

Om du i tillegg har barn i huset, er det morsomt å lage noen småkaker sammen med dem. Det er hyggelig å bringe juletradisjonene videre. Dessuten elsker barn å lage småkaker, deigene er i tillegg svært så gode...

Pepperkaker

Julemenn

Sirupsnipper

Berlinerkranser

Brune pinner

Fattigmann

Goro

Julekaker: 4 forskjellige av én deig

Julekaker for den travle

Kokosmakroner med sjokoladeglasur

Krumkaker

Sandkaker

Serinakaker

Smultringer

Risboller

Bordstabelbakkels

Kransekake

Julekaker for allergikere:

Glutenfrie krumkaker

Glutenfrie kokosmakroner

Kransekakestenger uten egg, melk og gluten

LES OGSÅ:

Slik lager du pepperkakehus

Her er de andre julekakene - de som ikke er tørre

Her er oppskriften på perfekt ribbe

Slik lager du medisterkaker

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Marit Røttingsnes Westlie

Julemenn

Julemenn bakes stort sett på Vestlandet. Dette er oppskriften til Whenve Andersen i TV2 som alle blir fornøyde med.

30 min

Til 1 porsjoner

2 kopp hvetemel

0,5 kopp sukker

1 ts hjortetakksalt

2 ss smør

0,5 kopp melk

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre. Smuldre inn smøret og rør inn melk. Kjevle deigen til 1/2 cm tykk leiv og trykk ut figurer. Stek midt i stekeovnen ved 200 ºC i 10 -12 min. Pynt med farget melis.

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Sirupsnipper

Sirupsnipper er en av våre kjæreste julekaker. Her er den klassiske oppskriften med mørk sirup.

45 min

100 g sirup, mørk

60 g sukker

0,5 dl kremfløte

60 g smør

1 stk eggeplomme

250 g hvetemel

0,25 ts ingefær, malt

0,5 ts pepper

0,75 ts natron

100 g mandler, skåldede

Fremgangsmåte

(Gir 40 stk) Kok opp sirup, sukker og fløte. Hell røren over smøret og rør til smøret er smeltet. Avkjøl blandingen til den er lunken og ha i eggeplommen. Sikt litt av melet sammen med krydderet og natron. Bland det i røren. Sikt mer mel i røren til deigen er såpass fast at den kan eltes jevn. Dekk til deigen, og la den stå kaldt til neste dag. Ta små emner av deigen, og kjevl til ganske tynne leiver. Ikke bruk for mye mel til utbakingen. Løst mel på leiven gjør kakene grå. Skjær ut snipper med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel setter en ekstra spiss på snippene. Legg kakene med snittflaten ned like før stekingen. Legg kakene på en stekeplate; smurt eller med bakepapir. Stek snippene lysebrune ved 180 °C i 8 - 10 minutter. Avkjøles flatt på rist.

Oppskirften er hentet fra: melk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Berlinerkranser

En av våre mest kjære småkaker til jul. Berlinerkranser drysses over med med masse perlesukker.

30 min

2 stk hardkokteggeplomme

2 stk eggeplomme

125 g sukker

250 g meierismør

300 g hvetemel (øk med evt opptil 50 gram)

Pynt

1 stk eggehvite

perlesukker

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 180 °C, ca. 10 minutter Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen. Trill den ut til tynne pølser ca 10 cm lange. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene lys gule. Avkjøl på rist og oppbevar kakene i tett boks. 

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Brune pinner

Julekake for alle! Her er oppskriften på klassiske brune pinner. Ikke glem å pensle dem.

30 min

150 g smør, mykt

200 g sukker

2 stk eggeplomme

1 ss sirup, lys

0,5 ts kanel

1 ts vaniljesukker

1 ts natron

300 g hvetemel

egg til pensling

perlesukker

hakkedemandler/nøtter

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn resten av ingrediensene. Elt deigen sammen og del den i 6 emner. Trill pølser og legg på bakepapirkledt stekebrett og trykk hver lengde til flate stenger. Pensle med egg, dryss på perlesukker og hakkede mandler/nøtter. Stek midt i varm stekeovn 175 ºC i 10-12 min. Skjær stengene opp på skrå mens de ennå er varme.

Avkjøl på rist.

Brune pinner oppbevares i tett kakeboks.

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Fattigmann

Fattigmann lages faktisk med et par spiseskjeer cognac. Men, er du riktig fattig kan kanskje dette utelates...

30 min

Til 1 porsjoner

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

6 ss kremfløte

2 ss cognac

0,5 ts kardemomme

250 g hvetemel

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på kardemomme og ca 4/5 av hvetemelet. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker. Arbeid deigen minst mulig. Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og "smett" den ene kakespissen gjennom hullet. Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode grytekluter.  

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Goro

Du trenger et gorojern for å få til det fine mønsteret i gorokaker. Beregn god tid siden deigen må stå i et par timer for å kjøle seg.

180 min

1,75 dl kremfløte

1 stk egg

125 g sukker

500 g hvetemel

1 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

325 g meierismør

Fremgangsmåte

Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre i smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer. Kjevle deigen ut og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen. Tips: Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deig ad gangen. 

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

Kokosmakroner med sjokoladeglasur

Kokosmakroner kan lages med og uten sjokoladeglasur. Ellers er ingrediensene ganske greie, nemlig egg, kokosmasse og sukker.

60 min

4 stk eggehvite

200 g kokosmasse

200 g sukker

Glasur

100 g mørksjokolade(ev. sjokolade uten melk)

Fremgangsmåte

Bland alt i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp under omrøring til en seig deig i 6-8 min, den skal ikke koke! Bruk to teskjeer og sett "topper" på bakepapirkledt stekebrett og stek midt i stekeovn på 200 ºC i 10-15 min. Avkjøl på rist. Glasur: Brekk sjokoladen i biter, legg i en liten bolle og plasser den i en liten kasserolle med vann. Sett på plate og varm opp. Ikke rør i sjokoladen før all sjokoladen er blitt myk. Dypp de stekte kokosmakronene i den smeltede sjokoladen. Sett på rist til avkjøling. Oppbevar i tett boks ved 10-12ºC.

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Sandkaker

Her har du oppskriften på gode, gammeldagse sandkaker som smuldrer når du spiser dem. Du må gjerne fylle dem med krem og syltetøy!

120 min

200 g meierismør

250 g hvetemel

100 g skåldede og maltemandler

1 stk egg

100 g sukker

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet. Trykk deigen ut i formene. Stek kakene på 175 grader i 10-15 min. La dem avkjøles litt i formene før de hvelves. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks eller i fryseboksen. Tips: Sandkaker er greie kaker å ha i huset, både i julen og ellers i året. Med litt vispet kremfløte og bær, frukt etc. blir det lekre små kremkaker til dessert eller kaffekos.

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Bengt Wilson

Serinakaker

Serinakaker er heldigvis enkle å lage. Kakene trenger ikke steke mer enn omtrent 10 minutter og deigen er ikke vanskelig å lage.

30 min

150 g meierismør

250 g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

100 g sukker

1 stk egg

Pynt

eggehvite

perlesukker

mandler, hakkede

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 ° C, ca. 10 minutter.

Smuldre smøret med mel, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen.

Trill den ut til en lang pølse. Skjær den i små biter, form dem til kuler og sett dem på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Klem kakene litt ned med gaffel (lurt å dyppe den i litt mel først), pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og mandler.

Stek serinakakene i omtrent 10 minutter. Avkjøl dem på rist og oppbevar kakene i tett boks. 

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Krumkaker

Her er de klassiske krumkakene. Du trenger et krumkakejern for å lage dem. Det viktigste krydderet er kardemomme.

20 min

4 stk egg

250 g sukker

250 g meierismør, smeltet

250 g hvetemel

1 ts kardemomme

Fremgangsmåte

Visp eggedosis av egg og sukker. Rør i smør, mel og kardemomme. Stek kakene gyllengule ved svak varme.

Du trenger et krumkakejern for å lage krumkaker. 

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Smultringer

Denne oppskriften på smultringer gir omtrent 50 smultringer. Det skulle holde til en lang og god julefeiring.

1440 min

3 stk egg

275 g sukker

1,5 dl kremfløte

3 dl seterrømme

1,5 ts hjortetakksalt

2 ts kardemomme

700 g hvetemel

Fremgangsmåte

ca 50 stk Visp eggedosis av egg og sukker. Stivpisk fløten. Bland stivpisket fløte og rømme i eggedosisen. Rør i det tørre, rør lett. Bruker du kjøkkenmaskin, skal du røre melet så vidt inn. Hvis du rører deigen for mye blir den seig og vanskelig å kjevle ut. Dekk til bakebollen og sett deigen kaldt natten over. Smelt ca 1, 5 kg smult i en jerngryte. Ha lokk i nærheten og hold deg unna vann (brannfarlig). Når det putrer rundt en tresleiv, er smulten passe varm. Mens smulten blir varm, del deigen opp i mindre biter og kjevle hver bit ut til en leiv på ca. 1 cm tykkelse. Stikk ut smultringer med en smultringutstikker. Stek ikke mer enn 4-5 smultringer om gangen. Smultringene synker først før de kommer opp igjen. Snu smultringene med hjelp av skaftet på en tresleiv. Ta opp smultringene og legg dem på en rist kledd med kjøkkenpapir. Avkjøl og legg i poser eller tette bokser i fryseboksen.

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Petter Berg/HM Foto

Bordstabelbakkels

Som navnet tilsier, bordstabelbakkels skal stables som et lite tårn på bordet. Dekorativt!

1440 min

1 stk egg

125 g sukker

1 ss fløte

225 g hvetemel

125 g smøreller margarin

Pynt

2 stk eggehvite

125 g melis

125 g mandler, skåldet og malt

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett fløten og bland mel og mykt smør vekselvis i eggedosisen. Elt deigen jevn, men arbeid den ikke så mye at den blir kort. La deigen stå kjølig, gjerne til neste dag. Halvpisk eggehvitene og bland i sukker og malte mandler. Kjevl deigen til en firkantet leiv, ca. 2 mm tykk. Skjær ut stenger med bakkelsspore ca 2,5 x 12 cm. Legg mandelmasse i en stripe langs midten på hver kake. Stek kakene ved 175 °C i ca. 10 min. til de er lys gule og sprø. Avkjøl litt på stekeplaten før de legges på rist.

Oppskirften er hentet fra: Bok: Korn- og baketradisjoner | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Risboller

Risboller lages ved å vende puffet ris i en sjokoladeblanding. Her har du oppskriften!

30 min

Til 1 porsjoner

250 g kokosfett (delfiafett)

200 g kokesjokolade, lys

2 stk egg

2 dl sukker

3 ss kaffe, gjerne litt sterk

100 g ris, puffet

Fremgangsmåte

Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett/sjokolade.

Elt lett inn puffet ris. Sett boller med skje på matpapir.

Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.

Oppskirften er hentet fra: egg.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Pepperkakedeig til figurer og hus

Dette er en stor deig, nok til både hus og figurer. Deigen kan halveres.

30 min

250 g smøreller margarin

2 dl sirup, gjerne mørk

4 dl sukker

1 ss kanel

1 ts kardemomme

1 ts ingefær, malt

1 ts nellik, malt

0,5 ts pepper

2 dl vann

1 ts bakepulver

13 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Det er en fordel om deigen får ligge i kjøleskapet minst 1 døgn før den kjevles ut, best er den hvis den får ligge kaldt i 2-3 dager. Smelt smør og sirup i en kasserolle. Ha sukker og krydder i en arbeidsbolle og hell over den smør og sirupblandingen. Rør til sukkeret er oppløst. Tilsett vann og rør godt sammen før hvetemel og bakepulver arbeides inn. Deigen kan virke litt løs, men husk at den skal ligge kaldt i minst 1 døgn før den kan brukes. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet. Når deigen skal brukes, kna den myk, ikke tilsett mer mel enn nødvendig. For mye mel kan gjøre kakene harde. Kjevle ut deigen og skjær/stikk ut ønskede former eller figurer. Legg figurene på bakepapirkledt stekebrett og stek ved 175 °C i 6 -10 min på miderste rille, avhengig av tykkelse. "Sukkerlim" til pepperkakehus: Smelt ca 3 dl sukker i en stekepanne og la det koke til det blir brunt. Dypp sidene som skal limes sammen i det smeltede sukkeret og lim sammen. Glasur: Pepperkakehuset kan settes sammen med melisglasur, som også brukes til å pynte huset med. Lag glasur av eggehvite og melis, glasuren må være ganske fast, men ikke fastere enn at den kan trykkes ut gjennom en liten åpning i snippen på en liten frysepose eller et kremmerhus laget av matpapir.

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes

Glutenfrie krumkaker

Her har du glutenfrie krumkaker. Julebaksten skal være morsom også for de som ikke tåler gluten! Så, her har du oppskriften på krumkaker du kan glede deg til.

90 min

Til 1 porsjoner

1 stk egg

1,5 dl sukker

130 g smør, smeltet

1,5 dl melk

1,5 dl potetmel

0,5 dl maisenna

1,5 dl fint glutenfrittmel

1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis Tilsett smør, melk og alt det tørre og vend lett sammen. La deigen stå og hvile kjølig i ca 1 time. Stek i krumkakejern, pensle ev med litt smør ved steking. Legg ca 1 ss røre i jernet og stek gylne kaker. Form kakene mens de er helt nystekte og varme. Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp. Oppbevar i tett boks. Krumkaker kan ikke fryses. Server til kaffen eller som tilbehør til dessert som for eksempel riskrem eller multekrem. Oppskrift: Cøliaki-nytt

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Tom Hansen

Kokosmakroner (glutenfri)

Denne oppskriften på kokosmakroner er glutenfri. Alle skal jo kunne spiser gode kaker i julen - også de som er allergiske.

60 min

4 stk eggehvite

200 g kokosmasse

200 g sukker

Fremgangsmåte

Bland alt i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp under omrøring til en seig deig i 6-8 min, den skal ikke koke! Bruk to teskjeer og sett "topper" på bakepapirkledt stekebrett og stek midt i varm stekeovn 200 ºC i 10-15 min.

Kokosmakroner kan også dyppes i smeltet sjokolade (om man ikke er allergisk).

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Kransekakestenger uten egg, melk og gluten

Disse kransekakestengene lages uten melk, egg og gluten. Endelig noe alle med glutenallergi kan glede seg til i julen!

45 min

500 g mandler

500 g melis

2 ss tragant

3 pl gelatin

2 ss glukose

1 dl vann

Sjokoladetrekk

0,5 pl kokesjokolade(husk uten melk hvis dette er til en melkeallergiker)

2 ss soyamelk eller melk

Fremgangsmåte

Mandler kan erstattes av solsikkekjerner 1. Mal mandlene/kjernene. 2. Tilsett melisen og traganten. 3. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 15 min. 4. Kok opp ca 2 dl vann. 5. Vri opp gelatinplatene og la de smelte i vannet. Skal ikke koke. 6. Tilsett 2 ss glukose. 7. Bland alt godt sammen. 8. Del deigen opp i emner og trill til pølser, ca 6-7 cm. 9. Stek kransekakestengene i ca 15 minutter på 200 grader. Kransekakestengene holder et par dager i kjøleskap, men kan gjerne fryses. Forslag på sjokoladeglasur: 1. Smelt sjokoladen sammen med soyamelk/melk. 2. Dypp hver side av kransekakestengene godt ned i sjokoladen og legg de på et bakepapir til sjokoladen stivner. Oppskrift: Sissel Brunstad, Kokeboken Min Mat

Oppskirften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Oppskrifter mot fyllesyke

Mat for fyllesyke

Dagen derpå? Dette er vitenskapelige bevist å fungere.

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.