Goro

GORO: Tradisjonsrik og dekorativ julebakst som også blir kalt "gode raad". © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Smultringer

SMULTRINGER: Knytt en fin sløyfe rundt en hank. Fint å gi bort som en liten førjulsgave når du skal på kaffebesøk. © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Sirupsnipper

SIRUPSNIPPER: Skjæres ut for hånd med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel i midten må til. © Foto: Mari Svenningsen/melk.no

Julekaker! Alle gleder seg til å bake julekaker.

Noen må minst bake alle sju slagene, mens andre synes at to slag er mer enn nok. Heldigvis er det ikke antallet kakesorter som avgjør om det blir en vellykket jul eller ikke.

Syv faste slag julekaker?

Lurer du på hva som egentlig er de sju slagene? Fra gammelt av var det krumkaker, berlinerkranser, pepperkaker, sandkaker, fattigmann, goro og serinakaker som ble regnet som de sju slagene til jul. Det finnes ingen offisiell liste over hva som er riktig og ikke, og det varierer nok både mellom landsdelene og aldersgruppene om hvilke sorter man mener må være med.

Da NRKs Nitimen hadde en lytteravstemming i 2003, var det følgende kaker som fikk flest stemmer: pepperkaker, krumkaker, sandkaker, sirupsnipper, smultringer, berlinerkranser og kransekake.

Dermed har disse julekakene blitt konsolidert som de mest populære.

Flere bakere, mere moro med julekaker!

En lur måte å få mange slag kaker i hus på, er å invitere til en kakebakelørdag eller -søndag. Alle tar med èn eller to kakedeiger hver, og så deles de ferdigbakte småkakene etterpå.

Og det beste av alt er at du får en morsom dag sammen med vennene dine.

Om du i tillegg har barn i huset, er det morsomt å lage noen småkaker sammen med dem. Det er hyggelig å bringe juletradisjonene videre. Dessuten elsker barn å lage småkaker, deigene er i tillegg svært så gode...

Pepperkaker

Julemenn

Sirupsnipper

Berlinerkranser

Brune pinner

Fattigmann

Goro

Julekaker: 4 forskjellige av én deig

Julekaker for den travle

Kokosmakroner med sjokoladeglasur

Krumkaker

Sandkaker

Serinakaker

Smultringer

Risboller

Bordstabelbakkels

Kransekake

Julekaker for allergikere:

Glutenfrie krumkaker

Glutenfrie kokosmakroner

Kransekakestenger uten egg, melk og gluten

LES OGSÅ:

Slik lager du pepperkakehus

Her er de andre julekakene - de som ikke er tørre

Her er oppskriften på perfekt ribbe

Slik lager du medisterkaker

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Avstemning

Hva liker du best?

31% stemmer

Smultringer

31% stemmer

Pepperkaker

39% stemmer

Sirupsnitter

Marit Røttingsnes Westlie

Julemenn

Julemenn bakes stort sett på Vestlandet. Dette er oppskriften til Wenche Andersen i TV2 som alle blir fornøyde med.

Til 1 porsjon:

2 kopp hvetemel

0,5 kopp sukker

1 ts hjortetakksalt

2 ss smør

0,5 kopp melk

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Sirupsnipper

Sirupsnipper er en av våre kjæreste julekaker. Her er den klassiske oppskriften med mørk sirup.

Ingredienser:

100 g sirup, mørk

60 g sukker

0,5 dl kremfløte

60 g smør

1 stk eggeplomme

250 g hvetemel

0,25 ts ingefær, malt

0,5 ts pepper

0,75 ts natron

100 g mandler, skåldede

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Berlinerkranser

En av våre mest kjære småkaker til jul. Berlinerkranser drysses over med med masse perlesukker.

Ingredienser:

2 stk hardkokteggeplomme

2 stk eggeplomme

125 g sukker

250 g meierismør

300 g hvetemel (øk med evt opptil 50 gram)

Pynt

1 stk eggehvite

perlesukker

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Brune pinner

Julekake for alle! Her er oppskriften på klassiske brune pinner. Ikke glem å pensle dem.

Ingredienser:

150 g smør, mykt

200 g sukker

2 stk eggeplomme

1 ss sirup, lys

0,5 ts kanel

1 ts vaniljesukker

1 ts natron

300 g hvetemel

egg til pensling

perlesukker

hakkede mandler/nøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Fattigmann

Fattigmann lages faktisk med et par spiseskjeer cognac. Men, er du riktig fattig kan kanskje dette utelates...

Til 1 porsjon:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

6 ss kremfløte

2 ss cognac

0,5 ts kardemomme

250 g hvetemel

1 kg smult(Flott matfett)

Høyde (px): Bredde (px):
Mari Svenningsen

Goro

Du trenger et gorojern for å få til det fine mønsteret i gorokaker. Beregn god tid siden deigen må stå i et par timer for å kjøle seg.

Ingredienser:

1,75 dl kremfløte

1 stk egg

125 g sukker

500 g hvetemel

1 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

325 g meierismør

Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

Kokosmakroner med sjokoladeglasur

Kokosmakroner kan lages med og uten sjokoladeglasur. Ellers er ingrediensene ganske greie, nemlig egg, kokosmasse og sukker.

Ingredienser:

4 stk eggehvite

200 g kokosmasse

200 g sukker

Glasur

100 g mørk sjokolade (ev. sjokolade uten melk)

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Sandkaker

Her har du oppskriften på gode, gammeldagse sandkaker som smuldrer når du spiser dem. Du må gjerne fylle dem med krem og syltetøy!

Ingredienser:

200 g meierismør

250 g hvetemel

100 g skåldede og maltemandler

1 stk egg

100 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Bengt Wilson

Serinakaker

Serinakaker er heldigvis enkle å lage. Kakene trenger ikke steke mer enn omtrent 10 minutter og deigen er ikke vanskelig å lage.

Ingredienser:

150 g meierismør

250 g hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

100 g sukker

1 stk egg

Pynt

eggehvite

perlesukker

mandler, hakkede

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Krumkaker

Her er de klassiske krumkakene. Du trenger et krumkakejern for å lage dem. Det viktigste krydderet er kardemomme.

Ingredienser:

4 stk egg

250 g sukker

250 g meierismør, smeltet

250 g hvetemel

1 ts kardemomme

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes Westlie

Smultringer

Denne oppskriften på smultringer gir omtrent 50 smultringer. Det skulle holde til en lang og god julefeiring.

Ingredienser:

3 stk egg

275 g sukker

1,5 dl kremfløte

3 dl seterrømme

1,5 ts hjortetakksalt

2 ts kardemomme

700 g hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):
Petter Berg/HM Foto

Bordstabelbakkels

Som navnet tilsier, bordstabelbakkels skal stables som et lite tårn på bordet. Dekorativt!

Ingredienser:

1 stk egg

125 g sukker

1 ss fløte

225 g hvetemel

125 g smøreller margarin

Pynt

2 stk eggehvite

125 g melis

125 g mandler, skåldet og malt

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Risboller

Risboller lages ved å vende puffet ris i en sjokoladeblanding. Her har du oppskriften!

Til 1 porsjon:

250 g kokosfett (delfiafett)

200 g kokesjokolade, lys

2 stk egg

2 dl sukker

3 ss kaffe, gjerne litt sterk

100 g ris, puffet

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Pepperkakedeig til figurer og hus

Dette er en stor deig, nok til både hus og figurer. Deigen kan halveres.

Ingredienser:

250 g smør eller margarin

2 dl sirup, gjerne mørk

4 dl sukker

1 ss kanel

1 ts kardemomme

1 ts ingefær, malt

1 ts nellik, malt

0,5 ts pepper

2 dl vann

1 ts bakepulver

13 dl hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):
Marit Røttingsnes

Glutenfrie krumkaker

Her har du glutenfrie krumkaker. Julebaksten skal være morsom også for de som ikke tåler gluten! Så, her har du oppskriften på krumkaker du kan glede deg til.

Til 1 porsjon:

1 stk egg

1,5 dl sukker

130 g smør, smeltet

1,5 dl melk

1,5 dl potetmel

0,5 dl maisenna

1,5 dl fint glutenfrittmel

1 ts vaniljesukker

Høyde (px): Bredde (px):
Tom Hansen

Kokosmakroner (glutenfri)

Denne oppskriften på kokosmakroner er glutenfri. Alle skal jo kunne spiser gode kaker i julen - også de som er allergiske.

Ingredienser:

4 stk eggehvite

200 g kokosmasse

200 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
TV2

Kransekakestenger uten egg, melk og gluten

Disse kransekakestengene lages uten melk, egg og gluten. Endelig noe alle med glutenallergi kan glede seg til i julen!

Ingredienser:

500 g mandler

500 g melis

2 ss tragant

3 pl gelatin

2 ss glukose

1 dl vann

Sjokoladetrekk

0,5 pl koke sjokolade (husk uten melk hvis dette er til en melkeallergiker)

2 ss soya melk eller melk

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!