Ukens beste vinkjøp

Noe å varme seg på

Nei, ikke salat i denne kulden! Nå trenger vi mat som varmer, og her er vinen som passer til.

CÔTES DU RHÔNE: Domaine d¿Andézon kommer fra det sydlige Rhône og er laget på 100 prosent syrah.
CÔTES DU RHÔNE: Domaine d¿Andézon kommer fra det sydlige Rhône og er laget på 100 prosent syrah. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det er forsåvidt greit nok med gode nyttårsforsetter om å slanke bort noen av kiloene man la på seg gjennom fråtsingen i november og desember. Og mange tyr til salater. Men blir det ikke noe fundamentalt galt med å spise salat når gradestokken nærmer seg minus 20? Vil vi ikke da heller ha noe robust, noe som kan få opp varmen i en frossen skrott?

Jo. La oss parkere nyttårsforsettene til ihvertfall uti neste uke.

Det handler om det amerikanerne ofte kaller "comfort food" eller "hearty food", altså enkle, ærlige, robuste og gjerne rustikke retter som kjærtegner både kropp og sjel. Og fremst i rekken blant dem, finner vi gryterettene. Det kan sies mye pent om fiskegryter, men her handler det om kjøtt, og da gjerne okse, lam eller vilt. Løk, rotgrønnsaker, kraft og kanskje boksetomater er alt du trenger av øvrige ingredienser. Og kanskje litt urter. Timian eller rosmarin blir aldri feil. Og så må dette bare få lov å stå og putre. Lenge.

Til slik mat trenger vi en robust vin, og slike finner vi gjerne i Rhône. Vår vinanbefaling, som er laget på 100 prosent syrah, kommer fra den sydligere delen av distriktet og er klassifisert som Côtes du Rhône.

Domaine d'Andézon 2008, vnr 31337, kr 144,90, 86 poeng.

Dyp og tett purpurrød på farve. Erketypisk syrah-duft av bjørnebær med innslag av kamfer, skog og kratt. God fylde med rik og sødmefull frukt, middels syre og en lang ettersmak med veldig fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også tre til fire år med lagring. Den er glimrende til gryteretter, men har også nok trøkk til å takle en blodig biff. Den gode fruktsødmen gjør at den også tåler endel krydder.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Chili con carne med rømme og tortilla

Steak au poivre med hvitløkmos

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Nydelig portvin

Frisk og lett hvitvin

Glimrende valpolicella

Deilig chianti

Billig og bra portugiser

Her finner du 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning