Vår vinanbefaling denne gang er en gammel kjenning, ja, til og med en gammel favoritt. År ut og år inn kan du nemlig stole på at denne vinen holder veldig høy kvalitet. Det er en portvin av tawny-typen med ti års lagring på fat. Om du lurer på hva som er forskjellene på de forskjellige portvintsypene, kan du lese vår portvinsguide.

Du synes kanskje det blir drøyt med over 170 kroner for en halvflaske vin? Husk da på at portvin er både så sterkt og søtt at du orker bare å drikke mindre mengder av den. Dette er også en vin med veldig høy kvalitet. De som følger med i denne spalten vet at det er ytterst sjelden 90-tallet dukker opp når vi gir poeng. Og så er det jo snart jul!

Les også: Her er oppskriften på perfekt ribbe

Les også: Her er de 7 gode slagene

Share

Niepoort Ten Years Old Tawny, vnr 13921, kr 176 (halvflaske), 90 poeng.

Blek murstensrød på farve. En aldeles nydelig, søt og kompleks duft av svisker med innslag av vanilje, lys sjokolade, valnøtter og lønnesirup. Ganske lett og elegant i munnen, men likevel med flott sødme og stor smakskonsentrasjon. Veldig lang ettersmak, som bare varer og varer. Et deilig lite hint av valnøtter i avslutningen.

Denne vinen er veldig god å drikke nå, men tåler nok fem år i kjelleren.

Når det gjelder mat, ville kanskje en tokayer vært førstevalget til multekrem, malmsey madeira til karamellpudding og ruby port eller recioto della valpolicella til riskrem med rød saus. Men vår tawny port er en god allrounder til alle disse tradisjonelle juledessertene. Der hvor den imidlertid er i sitt ess, er til tørket frukt, som fiken, dadler, svisker og rosiner. Og for ikke å glemme nøttene. Her snakker vi ikke om salte peanøtter eller cashewnøtter, nei, det dreier seg om de tradisjonelle julenøttene. Valnøtter er innertier til denne vinen. Som om dette ikke var nok, er vinen god til ost også, gjerne av de litt kraftigere typene, f.eks. blåmugg. Stilton er klassisk.

Her er oppskrifter på de tre tradisjonelle juledessertene:

Multekrem

Karamellpudding

Riskrem med rød saus

Ost, nøtter og tørket frukt går vi ut fra at du greier å anrette selv.

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Frisk og lett hvitvin

Glimrende valpolicella

Deilig chianti

Billig og bra portugiser

Italiensk kraftpakke

Her finner du 5000 oppskrifter du kan kose deg med!

Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Ingredienser:

1 kg okse haler i skiver

olje/smør til steking

2 stk løk

3 bokser tomat

2 stk laurbærblad

1 ts anis, malt

1 stk hvitløk

2 stk gulrøtter i skiver

salt og pepper

Eventuelt litt finhakket timian

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!