Januar er måneden da lommeboka er tynnest og isen er tykkest.

Dersom januar var en mann ville han vært iskald, gjerrig og full av løfter han ikke kunne holde.

Det finnes heldigvis en kur mot januardemonen. Løsningen er billig og varm. Det er suppe.

Share

Oppskrifter på tre supper

Jeg har har laget tre supper som er perfekt for årstiden - og tynne lommebøker.

Den første er oksehalesuppe. Jeg vil være så freidig å påstå at det beste kjøttet på oksen sitter på halen. Men, du får ikke noe gratis. Det krever nemlig at du koker det i minst tre timer før kjøttet løsner fra beinet. Da blir det til gjengjeld veldig godt.

Oksehaler blir best når de kokes i tomater som krydres med litt anis. Det forsterker tomat- og kjøttsmaken.

Løksuppe

Løksuppe er redningen for enhver slunken pengepung. Den kan lages helt enkelt ved å steke løken blank og så koke den videre med litt buljong. I denne oppskriften finner du litt ost og en dæsj Madeira. Det kan fint utelates (men spar i tilfellet på tipset til en annen gang. Madeira er fabelaktig i løksuppa).

Ferskt kjøtt og suppe

Denne gode, gamle klassikeren lages på billige grønnsaker som potet, gulrot, stangselleri og purre. Kjøttet er av billigste sort, for eksempel bog eller høyrygg.

Det som gjør denne suppa helt spesiell er den sursøte løksausen. Den smaker du til med litt eddik og sukker.

God - og varm - januar!

Les også:

En hel smaksuke med billig mat!

Slik har du ikke laget eplekake før

Her kan du søke blant over 4000 oppskrifter

Erik Hannemann

Løksuppe med madeira og ost

Ingenting er så billig og godt som løksuppe. Dette er den klassiske løksuppa som har sjenerøst med ost i seg!

Til 4 porsjoner:

750 g løk

2 ss smør

1 ss hvetemel

2 dl madeira (kan erstattes av en teskje sukker)

7 dl vilt buljong (eller vanlige buljongterninger og vann)

2 fedd hvitløk

0 salt og pepper

150 g ost, revet

4 skiver loff, ristet

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Ingredienser:

1 kg okse haler i skiver

olje/smør til steking

2 stk løk

3 bokser tomat

2 stk laurbærblad

1 ts anis, malt

1 stk hvitløk

2 stk gulrøtter i skiver

salt og pepper

Eventuelt litt finhakket timian

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!