Sherry - fino og mansanilla

Den beste sommerdrikken

Dette smaker best når det er varmt.

Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Påstand: Været bestemmer hvor godt dette smaker.

Jeg er kanskje i det umoderne hjørnet for tiden. Først lager jeg fleskepannekaker, så koker jeg rabarbragrøt med svisker.

Hva blir det neste? Sherry?

Ja.

De aller fleste rynker allerede på nesa. - Det søte skvipet som bestemor serverte. Ellers takk.

Det er ikke den sherry'en jeg snakker om. Jeg snakker om den knusktørre varianten. Den det ikke finnes så mye som ett knivsodd sukker i.

Jeg snakker fino. Tørr sherry. Uten sødme.

Hva er sherry?

Den korte historien er at sherry er hvitvin fra sørvest i Spania som er tilsatt litt alkohol (fortified wine, kalles det på engelsk). Det havner i kategorien sterkvin på Vinmonopolet (sammed med portvin, madeira og vermut).

På en sommerdag er det ikke viktig å gå inn i den kompliserte sherry-makingen. For nettopp det er poenget: Et lite glass duggfrisk sherry er uformelt, ukomplisert og helt fabelaktig forfriskende når været er varmt og godt.

Litt motstand

Et glass kald sherry gir akkurat så mye motstand som det skal. Et lite glass varer akkurat passe lenge. Alkoholstyrken på 15-16 prosent tar seg av det.

Det sies ofte at Atlanterhavet rett utenfor Sherry-området gir drikken et anstrøk av salt. Uavhengig av sannhetsgehalten er det enkelt å la seg forlede av den metaforen. Når det er sagt pleier jeg å spise noen gode skiver med den beste spanske skinka til - og da får jeg uansett tilfredsstilt saltbehovet som melder seg på varme dager.

Hvem drikker sherry?

Ikke mange. Men, de kan deles i svært ulike grupper. Den første, utdøende, gruppen drikker søt sherry og består av svært gamle damer som ikke har fornyet drikkevanene sine de siste, tja, 80 årene.

Den andre gruppen er en liten klikk av fritenkere, spaniaelskere og som liker å tenke på seg selv som kultureliten.

Og så er det oss som bare liker noe godt å drikke i varmt vær. Og selvsagt; spanjolene.

Det er ingen garantier for at du liker det. Smaken er temmelig særegen og du blir kanskje ikke venner med denne drikken ved første møte. Du må nok tilvennes over et par flasker.

Prøv enten en fino eller en Manzanilla. En Manzanilla er i prinsippet det samme som en fino, men er laget i området rundt byen Sanlucar de Barrameda.

Når jeg kommer over noen gode drikkevarer skriver jeg om dem. For eksempel verdens beste øl eller den mest geniale mat/vin-kombinasjonen.

 

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning