Spansk skinke

UUNVÆRLIG: Det er vanskelig å komme utenom skinke når du lager tapasbord! © Foto: Erik Hannemann

Spanske skinker

Skinke skinke

Her har du en guide til spanske skinker. Den beste heter...

... bellota. Det er selvsagt også den dyreste. Men det er også en viss rettferdighet i dette.

Det viktigste for meg når jeg besøker Spania er å spise skinke. Jeg vil helst ikke at det skal ta mer en 5-10 minutter etter at jeg har gått av flyet før jeg får kjenne på smaken av Spania: Jamón jamón.

Da jeg besøkte matmessen Madrid Fusion var det skinke hvor enn du snudde deg. Det var skinke til frokost, lunsj og middag – og alle de andre måltidene vi ikke har navn for i landet. Det merkelige er at ingen, meg selv inkludert, ser ut til å gå lei. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem? Kjøpe mer skinke.

To hovedtyper skinke

De finnes to hovedtyper spanske skinker. Den ene kalles Jamón serrano, serranoskinke, hvilket betyr at den kommer fra sierra, fjellene. Den andre kalles Jamón iberico og innebærer at den er lagat av den sorte, iberiske svinerasen (pata negra).

I butikkene finner du mange ulike typer, her er en liten guide til de ulike kategoriene.

  • Jamón Iberico de Bellota (den kalles også Jamón Iberico de Montanera). Den er laget av frittgående iberiske svin hvor en veldig stor del av dietten er eikenøtter.
  • Jamón Iberico de Recebo: Disse spiser også mye eikenøtter, men det er ikke noe krav om at dyrene er frittgående.
  • Jamón Iberico: (også kjent som Pata Negra, men navnet ble forbudt i 2006 for å unngå forvirring). Disse dyrene er ikke frittgående.
  • Jamón Serrano: (kalles også Jamón Reserva, Jamón Curado and Jamón Extra): Dette er vanlige skinker fra vanlige grisetyper. De er fôret på en blandet diett av godkjent merke. Om man ser Serrano, Curado, Reserva eller Extra er dette kun markedsføringstermer og ikke autoriserte klassifiseringer.

Spanske skinker er typebeskyttet gjennom europeisk lov, såkalt PDO- og PGI-status.

PDO-status innebærer at hele produktet, samt all fabrikasjon foregår på samme sted.

Om et produkt har PDI-status betyr også at det at hele produktet kommer fra ett bestemt sted, men at noe fabrikasjon kan foregå andre steder.

Disse skinkene har slik status:

  • Jamón Dehesa de Extremadura har PDO status.
  • Jamón de Guijuelo har PDO status.
  • Jamón de Huelva har PDO status.
  • Jamón de Teruel har PDO status.
  • Jamón de Trevélez har PGI status:
  • Lacón Gallego, which has PGI status.

Kilde: Wikipedia

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

OPPSKRIFT PÅ PYTT I PANNE: Du trenger ikke oppskrift, men kanskje noen ideer?=

Godbiter for hele uka

De blir glade de som får dette til middag.

CHILI: Pølse med chili con carne kan kanskje bli en ny favoritt?

Slik kan du gjøre pølsa bedre

Gjør pølsa litt mer spennende med disse toppingene.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Er du smartere enn en skoleelev?

Husker du noe av pensum fra da du gikk på skolen?

artikkel bilde

Andrea (27) har solgt brukte sko og sokker for over 30.000 kroner

"Jeg kunne tenkt meg å kjøpe dine brukte strømper, helst etter trening. 750kr per strømpe? Klem :) "

artikkel bilde

For å få denne ren trengte vi to ting. Klarer du å gjette hva?

Sjekk hva du kan om flekkfjerning med denne quizen.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Spis godt for 25 kroner dagen

Vi har laget en superbillig middagsmeny til deg.

Dette må du kunne for at woken ikke skal bli gryterett

Lær deg hvordan du forbereder wokingen best.