Endelig mandag!

Det har gått et par uker siden forrige ukemeny (du finner alle ukemenyene her).

Mandag

Denne uken begynner vi rolig og forsiktig med en fiskesuppe. Teknikken er enkel: Du skjærer opp fisken du vil ha i suppa og legger i skålene. Så koker du deg en god kraft på gulrot, selleristang, fiskekraft, fløte og rosmarin som du heller kokvarm over fisken. Klassisk, enkel og nydelig hverdagsmat.

Tirsdag

Dette er en ny hverdagshelt for meg. Pepperspagetti er beslektet med spagetti carbonara og sitronpasta, men om mulig enda enklere. Trikset er å varme opp pepperet i stekepanna til du kjenner at du lever når du bøyer deg fram og lukter forsiktig. Når du vender pastaen med litt smør og finrevet (ikke så mye...) parmesan har du en av de enkleste og beste pastarettene som finnes.

Onsdag

Laksen har vunnet over alle andre fisker i kampen om hverdagsmiddagen. i denne retten tar vi fisken på alvor og lar den spille hovedrollen sammen med litt sjalottløk, erter og en raus porsjon dill.

Torsdag

Vi er mitt i aspargessesongen. Og du kan lage en elegant variant med reker eller hollandaise, men denne uken holder jeg en knapp på aspargessuppe. Aspargessuppe kan neppe bli enklere enn den her. Server den med litt rømme og en dæsj balsamico.

Fredag

Kosefredag tar jeg alltid på alvor. Og jeg mener at du skal lete lenge for å finne noen som ikke liker nachos. Nachos lages ved å krydre kjøttdeig godt, ha på ost la det smelte i ovnen. Servér med rømme og koriander - og blir populær!

Lørdag

Kyllingen blir ny med denne oppskriften - både utseende og smak, antagelig. Her banker man kyllingbrystet litt flatere, fyller det med aprikos og estragon og ruller det sammen før det stekes (eller grilles).

Tilbehør? Ja, det må vi ikke glemme. Hva med ris som smaker godt eller, siden det er lørdag, noen fløtegratinerte poteter?

Søndag

Kall meg gjerne gammeldags, men jeg digger karbonader. De må lages skikkelig, selvsagt, men da er det jaggu godt.

Det viktigste er kanskje løken! Jeg har fått helt dilla på å steke den sammen med noen rosiner og litt rødvinseddik - og masse smør.

Det er ikke feil å servere med en hjertelig potetmos eller erteremulade, men en gulrotsalat med valnøtter gjør det hele litt mer originalt.

Ha en smakfull uke!

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

10 oppskrifter med kjøttdeig

Slik lager du omelett

Slik lager du perfekte muffins

Her er verdens beste sjokoladekake

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

2 dl kremfløte

1 ss kyllingkraft

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

vann

1 dl hvitvin

salt og pepper

2 ss balsamicoeddik

2 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kyllingspyd med godt krydder

Av og til må du banke kyllingen litt.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

6 stk aprikoser, tørkede

skallet fra en halv appelsin (unngå det hvite)

salt og pepper

2 ts estragon (tørket eller fersk)

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Karbonader med god løk

Karobonader blir best når du serverer med denne løkkompotten.

Ingredienser:

500 g karbonadedeig (eller renskåret kjøtt som du kverner selv)

salt og pepper

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 ts potetmel om deigen ikke henger godt nok sammen

Løkkompott

2 stk løk

1 ss sukker, gjerne brunt sukker

3 ss smør

2 ss rødvinseddik

3 ss rosiner

Høyde (px): Bredde (px):