Tips til bedre sex

Tre tips til bedre sex - for begge!

Det handler om å gjøre ting langsomt og nyte.

BEDRE SEX: Her får du tre tips som skal gi bedre sex til både han og henne.
BEDRE SEX: Her får du tre tips som skal gi bedre sex til både han og henne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

- Kjapp sex er vanligvis et målorientert ritt mot hans orgasme, der hun nesten ikke har tent før han er ferdig. Mye slik sex er en vanlig årsak til at hun mister lysten, sier Gro Isachsen, sexolog og forfatter av bøker som Mer lyst!.

Haakon Aars, psykiater og spesialist i klinisk sexologi (NACS), er enig:

- Rent fysiologisk har kvinner en mer langsom tenningskurve enn menn og trenger mer tid til å tennes. Så ofte er kvinnen på vei til å tennes når han allerede har kommet. Det er jo ikke særlig bra for henne, sier Aars, forfatter av fagboken Menns seksualitet.

Nytelsesorientert sex

Mens menn i gjennomsnitt holder fem-seks minutter etter de har tent, trenger kvinner flest circa 20 minutter, helst med konstant klitorisstimulering, før orgasmen kommer, ifølge Isachsen.

- Kvinner har stort utbytte av at paret legger om til å bruke mer tid – til nytelsesorientert sex på hennes premisser, sier hun.

Berøring, tid og nytelse gir også han en bedre orgasmeopplevelse, og sensualitetstrening kan være til hjelp her, ifølge Aars.

Sensualitetstrening

- Sensualitetstrening er et godt råd, både for å avlære den kjappe sexen, og for å lære menn å nyte, fremfor kjapt å prestere og komme, sier Aars.

Han forklarer at fokus blir hele partneren, fremfor på penetrasjon og prestasjon.

- Sensualitetstrening er en sexologisk metode som kan være en åpning for å oppleve at hele kroppen er en erogen sone som kan utforskes, uten at paret opplever nederlag fordi han får utløsning raskt, sier Isachsen.

Bekkenbunnstrening

- Å øve opp bekkenmuskulaturen er også viktig, og gjør at han kan holde ut lenger før han «slipper» utløsning og orgasme. Det kan gi større nytelse hos begge, sier Aars.

Han får støtte av Isachsen, som omtaler bekkenbunnestrening som en permanent løsning for menn som går av for raskt.

- Slik trening, i kombinasjon med en omlegging av onanimønsteret, hjelper 90 prosent menn med å kontrollere utløsningen bedre, sier Isachsen.

Stopp-start trening

En mer direkte metode for menn som vil holde utløsningen tilbake, er stopp-start-trening, ifølge Aars.

- Stopp-start-trening er også viktig for de menn som kommer for tidlig og kan anvendes i et godt forhold der han ønsker å trene på å holde utløsningen tilbake, sier han.

- Mange som har prøvd å få til orgasmekontroll ved å bruke denne metoden blir ofte mer frustrerte. Mye innsats og ansvar ligger på partneren og ikke den som sliter med prematur ejakulasjon, innvender Isachsen, som heller vil fokusere på nytelsesorientert sex og bekkenbunnstrening.

Under finner du fremgangsmåten for tre teknikker for å avlære kjapp sex.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.

Følg gjerne Klikk Helse på Facebook

1. Sensualitetstrening

Hvis du tenker deg en seksuell stige der helt uskyldig berøring er nederst og samleie er øverst, så bruker dere god tid på hvert trinn. Stadig flere deler blir lagt til etter hvert, slik som stimulering av kjønnsorganene. Målet er at det seksuelle samlivet etter hvert gjenopptas, på en ny og bedre måte.

Bestem dere for eksempel for ikke å ha samleie i seks uker, og sett av en time i uken til kos i stedet.

Slik gjør dere det:

• Fase 1. Del opp timen i to like deler, en for hver av dere. En skal gi kjærtegn, den andre skal ta imot. Unngå kjønnsorganene. Fortell hverandre hva som føles godt og mindre godt. Etter halvgått tid bytter dere roller. Denne fasen kan vare i for eksempel tre uker. Dere kan være nakne hele tiden eller kle av dere etter hvert.

• Fase 2. Dere skal fortsatt ikke ligge sammen, men nå kan dere berøre hverandre overalt. Utforsk forskjellige måter å ta på hverandre på.

• Fase 3. Nå er dere modne for sex igjen. Men husk hva som føltes godt i de seks ukene som har gått, og fortsett å bruke disse kjærtegnene.

Et mer omfattende program finnes i Gro Isachsens siste bok, Mer lyst (Cappelen Damm, 2010), eller du kan lese en forkortet utgave av programmet her.

2. Bekkenbunnstrening

BEDRE SEX: Målet med sensualitetstrening er at det seksuelle samlivet etter hvert gjenopptas, på en ny og bedre måte.
BEDRE SEX: Målet med sensualitetstrening er at det seksuelle samlivet etter hvert gjenopptas, på en ny og bedre måte. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Både menn og kvinner kan ha nytte av bekkenbunnstrening.

Den viktigste muskelen heter pubococcygeus, men vi snakker gjerne om PC-musklene. Å stramme disse kalles Kegel-trening (oppkalt etter forskeren som oppfant det). Denne muskelen går fra pubesbenet rundt alle åpningene hos kvinner, og rundt penis og endetarmsåpningen hos menn.

Slik gjør du (han) det:

Knip sammen musklene slik du ville gjort for å stoppe strålen mens du tisser.

Klem. Knip sammen i tre sekunder og slapp av i tre sekunder.

Blink. Knip sammen og slapp av igjen så raskt du kan.

Sakte kino. Dra musklene sammen så sakte du kan til de er så stramme som mulig. Slapp av like sakte.

Er musklene kraftige, vil du merke at penis vifter eller vinker.

For å omlegge onanimønsteret bør han avstå fra samleie i en periode, ca. to måneder er nok for de fleste, ifølge Isachsen.

- I denne perioden bør han onanere 20-30 minutter daglig (viktig). Mens han onanerer, skal han bli kjent med sitt eget «point of no return», der det ikke er mulig å stoppe utløsningen. Når han finner dette punktet, skal han øve seg på å stoppe rett før han kommer. Noen ganger bør han avslutte uten å få utløsning, sier Isachsen.

I sin bok Mer lyst! vier Gro Isachsen ekstra mye plass til bekkenbunnstrening og hun har også utviklet en egen bekkenbunnstrener for kvinner, VagiFlex.

3. Stopp-start trening

Stopp-start trening gjentas så ofte paret har tid/lyst. Han er hele tiden passiv, mens hun er aktiv. Det er ikke tillatt å kjærtegne henne underveis, eller fortsette etter utløsningen, heller ikke om begge har lyst til dette. Han har behov for å konsentrere seg om problemet sitt uten å skulle prestere noe annet på det seksuelle området.

BEDRE SEX: Bekkenbunnstrening for begge to kan gi bedre sex.
BEDRE SEX: Bekkenbunnstrening for begge to kan gi bedre sex. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Slik gjør du (han) det:

Han ligger naken og avslappet på ryggen. Hun (også naken) sitter eller ligger ved siden av han, eller sitter mellom de atskilte bena hans. Han er passiv, mens hun er aktiv. Hun kjærtegner ham slik at han får reisning. Han konsentrerer seg bare om hennes kjærtegn, og når han får en følelse av at han nærmer seg utløsning, sier han i fra. Hun stopper straks med å kjærtegne han. Slik starter og stopper hun med å kjærtegne han tre ganger. Fjerde gang fortsetter hun til han får utløsning.

Når er dere klar for samleie?

Følg samme prosedyre med mer intensiverte kjærtegn (hun smører hendene med f.eks. mandelolje), til det går lenger tid til han får utløsning. 

Når han føler seg klar for å ha samleie igjen, setter hun seg øverst og beveger seg til han sier stopp. Paret starter og stopper tre ganger, før han får «lov» til å få utløsning.

Visste du forresten at rask onanering kan gi trøbbel med tidlig sædavgang?

Kilder: Gro Isachsen/Klinikk Sexologen, lommelegen.no og Aars/nettdoktor.no.

BEDRE SEX: Stopp-start trening skal gi bedre sex. Treningen gjentas så ofte paret har tid/lyst. Han er hele tiden passiv, mens hun er aktiv.
BEDRE SEX: Stopp-start trening skal gi bedre sex. Treningen gjentas så ofte paret har tid/lyst. Han er hele tiden passiv, mens hun er aktiv. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning