Alt om yoga

Den store yogaguiden

Vil du la svetten renne, eller bare stresse ned? Vi guider deg frem i yoga-jungelen.

YOGA: Før du vet ordet av det går du rett ned i spagaten!
YOGA: Før du vet ordet av det går du rett ned i spagaten! Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det nyeste på yogafronten:

Jivamukti:

Jvamukti betyr «sjelefrigjøring» og er defintinvt en av de mer spirituelle yogaformene.

Chanting, en slags messing, skal koble deg inn på den kosmiske frekvensen ved å løfte tankene og følelsene dine. Det brukes ofte musikk og stillinger som flyter inn i hverandre.

Jivamukti kan derfor være ganske slitsomt. Sting og Christy Turlington er blant Jivamuktis store tilhengere.

Atha Yoga senter i Stavanger tilbyr Jivamukti. Se Jivamuktiyoga.com .

Nakenyoga:

Legg igjen klærne hjemme og tre inn i et varmt rom. Tilhengerne hevder at du glemmer at du er naken etter noen få minutter.

Hensikten er å bare være seg selv og feire kroppen sin.

Noen klasser er for ett kjønn, mens andre er for begge. Snakk om å få testet konsentrasjonsevnen!

Acro yoga:

Stå på hendene på en annens hofter, eller fly som en fugl på armene hans.

Dette er yoga i tospann, der du får testet dine evner som sirkusakrobat.

Drømmeyoga:

Drømmeyoga handler om å «lytte dypt» og er en buddhistisk tradisjon.

I stedet for å tolke drømmene dine trener du yoga for å se hva de har å fortelle deg.

Dette skal visstnok helbrede og utvikle deg.

Etter hvert skal du lære deg å drømme i våken tilstand. Denne yogaen minner mye om meditasjon.

Karma yoga:

Hjelp en venn å bære flyttekasser , eller hjelp en gammel dame over veien - det kan være yoga det også.

Karma yoga handler nemlig ikke om yogastillinger i det hele tatt, men om å gjøre gode gjerninger uten tanke på belønning.

Seriøse «yogis» gjør dette ved siden av sin daglige praksis.

Det er ikke så lett å vite hva man skal velge når det kommer til yoga.

Stadig kommer det nye øvelser, nye navn og nye trender.

Vi har samlet sammen det meste som er av yoga, og guider deg i jungelen.

KLASSISK YOGA:

Hatha yoga er det som ofte kalles for klassisk yoga - en av de opprinnelige hovedgrenene. Denne typen yoga er veldig rolig, og de forskjellige stillingene glir over i hverandre i et langsomt tempo. Derfor passer den for alle, og er en godintroduksjon til yoga.

Klassisk yoga søker å forene kropp og sinn, og vil gi deg økt velvære. Du får god kontakt med kroppen din, men brenner ikke spesielt mange kalorier. Hatha yoga er utgangspunktet for mange av de nyere yogavariantene. Se Hathayoga.net

Her kan du trene:

Klassisk yoga finner du på antagelig på ditt nærmeste yogasenter, eller prøv: Oslo: Yggdrasil yogaskole, Oslo yoga, Centrum Yoga, Pilatesroom, Sri Sri Yoga, Yogaloftet. Bergen: Skandinavisk yoga og meditasjonsskole. Trondheim: Zenit yoga, Trondheim yogasenter. Stavanger: Atha Yoga, Energiverkstedet Connie Norup. Tromsø: Yoga 123, Tromsø Yogaskole. Bodø: Balansen Bodø.

Les også:

Her er yogaøvelser for gravide

- Barn må hate yoga

Shopping for yogajenter

Yoga gir bedre sex

IYENGAR:

Iyengar yoga er en form for hatha yoga der hver stilling holdes mye lenger, og er slik sett skapt for den tålmodige.

Her handler det om detaljer, teknikk og korrekt holdning. Hjelpemidler som stropper og klosser gjør at de fleste kan delta.

Denne formen gir deg utholdenhet, men lite forbrenning. Det finnes spesielle programmer som skal hjelpe mot ryggsmerter, høyt blodtrykk, depresjoner og lignende. Se Iynaus.org.

Her kan du trene:

Iyengar tilbys på mange av landets yogasentre, prøv for eksempel: Oslo: Balance yoga og pilates studio, Yoga for alle, Pilatesroom. Bergen: Bergen yoga, Yogarommet. Trondheim: Zenit yoga. Stavanger: Yogayoga. Tromsø: Energiverkstedet Connie Norup, Yoga 123.

ASHTANGA:

Yoga for deg som vil ha hard, fysisk trening! Ashtanga er et bestemt system av klassiske hatha-øvelser der du hele tiden er i bevegelse.

Du gjør nøyaktig det samme hver gang, og nye øvelser legges til etter hvert som du blir sterkere og mer fleksibel.

Før du vet ordet av det står du på hodet og fletter bena rundt nakken. Ashtanga passer best for deg som er godt trent, siden det kan være en tøff påkjenning for leddene. Se Ashtanga.com.

Her kan du trene:

Asthanga kan du trene på Elixia og på de fleste yogasentrene, for eksempel: Oslo: Gnist, Balance yoga og pilates studio, Puro Yoga, Ashtanga yoga Oslo, Pilatesroom, Presence, Krønsj, Oslo yoga, Myrens verksted, Yogaloftet. Bergen: Bergen Yoga, Yogarommet. Trondheim: Trondheim Yogasenter, Zenit yoga. Stavanger: Atha yoga. Bodø: Balansen Bodø.

Les også: Ashtanga-yoga med Venke Knutson

BIKRAM:

«Drep deg selv hver gang!» er oppfordringen fra grunnleggeren av denne yogaen, som er elsket av kjendiser som Madonna og Elle Macpherson.

BRA FOR HELE KROPPEN: Yoga hjelper deg både fysisk og mentalt. Du finner garantert en yogaform du kommer til å elske i vår guide.
BRA FOR HELE KROPPEN: Yoga hjelper deg både fysisk og mentalt. Du finner garantert en yogaform du kommer til å elske i vår guide. Foto: Foto: Colourbox

Gjør deg klar for hjertebank og dryppende svette - dette er beintøft! Over 500 kalorier forsvinner i et 40 grader varmt rom. I Bikram gjør du alltid de samme 26 øvelsene to ganger. Varmen gjør at du kan stretche dypere, samtidig som den intense svettingen detoxer kroppen.

Mange opplever å gå ned i vekt. Denne yogaformen er det lett å komme i gang med, og du opplever raskt framgang. Hot yoga minner mye om Bikram, men har noe mer variasjon i stillingene. Se Bikramyoga.com.

Her kan du trene:

Det er foreløpig få tilbud her i landet, men Bergen Yoga, Puro Yoga og Bikram yoga i Oslo har hatt timer i perioder. Eventuelt kan du skru varmen i leiligheten på maks og følge boken «Bikrams beginniners yoga class».

KUNDALINI:

For den spirituelle. Målet er å påvirkehjernen ved å bruke kroppen.

Pusten står veldig sentralt, og det er mye chanting, som minner om syngende messing.

Kundalini handler stort sett om meditasjon, men timene kan likevel være fysisk krevende. Tilhengerne hevder det endrer hvordan de føler seg og hva de tenker. Se Kundaliniyoga.com .

Her kan du trene:

Kundalini Yoga i Oslo, Bergen Yoga i Bergen, Kundalini Yoga i Hurum. Du kan også prøve deg på egen hånd med boken «Kundalini yoga», som gir en grundig innføring. Det finnes også flere dvd-er til salgs.

VINYASA / DYNAMISK YOGA / FLOW / POWER YOGA:

Samlenavn på fysiske yogatimer der stillingene glir over i hverandre ved hjelp av pusten.

Disse timene varierer mye etter den enkelte læreren, men er oftest slitsomme. Power yoga minner om Ashtanga, med elementer fra aerobic.

Timene bedrer pusteteknikken samtidig som du blir sterkere og mer fleksibel. Passer for deg som trekkes mot den fysiske delen av yoga.

Du kan lese mer om yoga på Yoga-journal.com og Abc-of-yoga.com

Du blir ikke sliten, men derimot ladet opp i løpet av timen

Her kan du trene:

Disse yogatimene er standard på SATS og Elixia og de aller fleste yogasentre, for eksempel: Oslo: Lotus yoga, Presence, Balance yoga og pilates studio, Oslo yoga, Yggdrasil yogaskole, Centrum Yoga, Sri sri yoga. Bergen: Yogaskolen. Trondheim: Zenit Yoga. Stavanger: Atha Yoga, Yogayoga.

ANUSARA:

Anusara betyr «å flyte med eleganse», og byr på ren moro og positiv energi.

I Anusara er de strenge reglene forkastet til fordel for individuell kreativitet. Yogaformen benytter over 250 forskjellige stillinger som flyter inn i hverandre.

Denne formen kan være krevende, men takket være hjelpemidler kan hvem som helst delta. Passer for deg som ikke liker dogmer, og vil jobbe både fysisk og mentalt. Se Anusara.com .

Her kan du trene:

Elixia tilbyr Anusara-timer, og det gjør også: Oslo: Balance yoga og pilates studio, Puro Yoga, Yoga på Briskeby. Hurum: Hurum Yoga Dvd-en «Anusara yoga with John Friend» og boka «Anusara Training manual» er nyttige til egentrening.

FORSKJELLIGE ØVELSER: Det er ikke bare denne formen for yoga som er der ute. Klar for nakenyoga, kanskje? Der er hensikten å feire kroppen sin.
FORSKJELLIGE ØVELSER: Det er ikke bare denne formen for yoga som er der ute. Klar for nakenyoga, kanskje? Der er hensikten å feire kroppen sin. Foto: Foto: Colourbox

KRIPALU:

En myk yogaform der du mediterer ved å være i konstant bevegelse. Det mentale og det fysiske er likestilt.

Kripalu skal hjelpe deg til å løse indre konflikter, og skal gjøre deg sterkere.

Yogaformen passer best for deg som ønsker å jobbe med det indre og bli bedre kjent med deg selv, samtidig som du bruker kroppen. Kripalu er velegnet både for eldre og overvektige. Se Kripalu.org .

Her kan du trene:

Det tilbys få rene Kripaluklasser i Norge. Helseorkesteret i Bærum har noen klasser og Balance yoga og Pilatesstudio i Oslo har Kripalu-inspirerte timer. Sjekk ut boken eller dvd-en «Kripalu yoga» hvis denne yogaformen ikke finnes i nærheten av deg.

YIN / YIN & YANG YOGA:

Yin er stille, innadgående og meditativt. Stillingene holdes i flere minutter og skal stimulere bindevevet og energikanalene.

Passer godt som et supplement til de fysisk krevende yogatypene.

Yin & yang er en annen variant, der de avslappende yinøvelsene kombineres med oppkvikkende yang-øvelser. Denne typen yoga er effektiv for deg som vil bli mykere og mer fleksibel. Se Yinyoga.com .

Her kan du trene:

Oslo: Puro yoga, Yogi's choice. Drammen: Karuna senter. Tønsberg: Yoga Body and soul. Sandnes: Yin Yang yoga. Stavern: Stavernklinikken, Yoga & pilatesstudio.

FORREST YOGA:

Hatha yoga tilpasset det moderne mennesket med all vår rastløshet.

Du trener i et litt oppvarmet rom for å oppnå smidighet, styrke og mental tilfredshet. Ingen faste programmer.

Læreren har mye frihet, og ønsker at du skal lytte til din egen kropp. Se Forrestyoga.com .

Her kan du trene:

Puro yoga, Colosseum Spa og Danseglede i Oslo.

SIVANANDA:

Dette er en urgammel form for yoga som handler mye om livsstil - riktig pust, riktig hvile, meditasjon og positiv tekning.

Man holder seg også til strengt, vegetarisk kosthold.

Sivananda består av tolv grunnleggende stillinger med lange, avslappende pauser imellom. Du blir ikke sliten, men derimot ladet opp i løpet av timen. Se Sivananda.org.

Her kan du trene:

Sivananda yoga er ikke så utbredt her i landet, men du kan teste det hos Bevegelse.net i Grenlandsområdet eller på Ringerike yoga. Yogarommet i Bergen har også sivananda-inspirerte timer. Du kan også trene hjemme med boka «Sivananda Beginners guide to yoga».

Før du vet ordet av det står du på hodet og fletter bena rundt nakken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning