Innspill: Prinsesse eller cowboy?

Hva gjør du når sønnen i huset sprader rundt i rosa prinsessekjole? Jeg har samlet et knippe debatter som tar for seg problemstillingen.

ROSA ELLER BLÅTT: Barn liker forskjellige ting.
ROSA ELLER BLÅTT: Barn liker forskjellige ting. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Jani Bryson/Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Flyr i taket og ser for deg at gutten skifter kjønn så fort han blir myndig eller roer deg ned og tenker at det er en del av utviklingen? En lek som er moro i dag, men kanskje ikke i morgen?

Det er ofte debatter om barn, påkledning og farger på forumene våre, Barn i magen og Din baby. Og i det siste har det vært en hel del debatter i media også. Om 16 år gamle Mads som skifter kjønn og kjønnsforsker, Jørgen Lorentzen som mener at folk må slutte å blande seg bort i barns lek. Han mener småguttene skal få gå i skjørt, om de vil det. I tillegg har skottene gått i skjørt (kilt) i generasjoner, og de blir ikke noe mindre maskuline av det, hevder han i Aftenposten 22.september 2013.

Og som om ikke dette er nok, så hiver Prior seg inn på kjønnsrolle-arenaen, forkledd som prinsesser og sjørøvere. Skjønt pakkene ble fort gjort til eggedosis i sosiale medier, da feministforbrukere beskylder eggiganten for å forsøke å dyrke kjønnsforskjeller. Alt dette får meg til å tenke. Er foreldre som blir oppbrakt over smågutter i kjoler redde for å få et homofilt barn? Eller et barn som skifter kjønn? Eller er de rett og slett ikke fargeblinde og syntes at blått er og blir den fargen som passer best for gutter? I så fall er ikke det lov?

Sønnen til en venninne av meg sa høyt for en stund siden: Jeg elsker gutter jeg, mamma. Og sønnen til en annen venninne har guttekjæreste i barnehagen. Foreldrene ler litt av dette i smug og humrer for seg selv. Hva annet kan de gjøre? Si at sånt er ikke lov?

Lekte med biler

Alt dette får meg til å tenke tilbake på min egen lille lekekasse. Den var absolutt ikke bare jentete. Den bestod av biler og trafikkskilt, samt en og annen dukke. Og for å ikke glemme cowboykostymet jeg brukte på karnevalet i barnehagen. Hentet frem fra glemselen og pappas guttedager. Jeg digget bilen som skiftet farge. Elsket å lære meg trafikkskiltenes betydning og lot ofte som jeg kjørte bil med et grytelokk til ratt. Hva har alt dette gjort med meg?

Jeg svarer: Ingenting. Tvert i mot, jeg tror jeg hadde blitt helt knust hvis jeg ikke hadde fått lov til å leke med biler og trafikkskilt. Og viktigst av alt: Jeg hadde ikke forstått hvorfor jeg eventuelt ikke hadde fått lov. Hva skulle mamma og pappa sagt? Jenter kjører ikke bil eller kler seg ut som cowboy. Jenter trenger ikke lære seg trafikkskilt. Nei. Samtidig hadde jeg blitt like lei meg om de hadde satt foten ned da jeg noen år senere ble svært feminin. Det er like trist at foreldre er såkalt "politisk korrekte".

Jeg har funnet frem et knippe debatter fra forumet hvor disse problemstillingene blir debattert og diskutert. Det kan gjøre det lettere for foreldre som syntes det er litt vanskelig. Det er nemlig helt lov. Som forelder har man tusen tanker i hodet når det gjelder barn og oppdragelse. Hva er vanlig? Hva er ikke vanlig? Hva syntes jeg er greit og ikke? Det vi derimot har felles er at vi ønsker det beste for barna våre.

Dersom du vil delta i debattene, meld deg inn i forumet.

Les mer

COWBOY: Barn leker og har det moro, uavhengig av kjønnsroller.
COWBOY: Barn leker og har det moro, uavhengig av kjønnsroller. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: David De Lossy/Thinkstock.no

Da har jeg kjøpt kjole til gutten min

Bryr du deg om jente/guttefarger?

Vinterdress i unisex-farger

Kjønn, barneoppdragelse og farger

Vil helst ha rosa jenteklær til datteren

Er det rart å ha blå vogn til jente

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning