- Jeg foreslår at vi starter med å bestille gresk salat og tzatziki.

Slik begynte de fleste familiemiddagene vi hadde på ferieturen til Hellas i sommer.

Deretter fortsatte vi med å bestille en rekke småretter. Grillet fisk, kjøttboller og moussaka kom gjerne på bordet, og sirkulerte til vi var gode og mette.

Vidundersaus

Den klart mest populære yoghurtsausen her hjemme har i mange år vært tzatziki, og i sommer fikk jeg erfare at det skal godt gjøres å spise seg lei.

Nå synes jeg det er på høy tide at også en indisk yoghurtsaus blir like selvskreven på våre repertoar.

For raita er også et vidunder av en saus, om mulig enda enklere å lage enn sin greske fetter.

I likhet med tzatziki fungerer raita som en saus eller dipp til en mengde ulike retter, og er et kjærkomment tilbehør til krydret mat ettersom den er lindrende og forfriskende.

Lagd på fem minutter

Jeg foretrekker syrlig gresk eller tyrkisk yoghurt med ti prosent fett i yoghurtsausen (det gjør jeg for så vidt også til min hjemmelagde mysli), men det blir også godt med vanlig naturell yoghurt. Om du har tid så la sistnevnte yoghurt renne av seg en del væske i et kaffefilter.

Sammen med yoghurten pleier jeg å blande inn rødløk, agurk, mynte og spisskummen. Her er det naturlignok mange variasjonsmuligheter, og ønsker du å prøve deg fram er kajennepepper, chili, gulrot og ananas blant ingrediensene som kan smake ypperlig i en raita.

Du trenger kun fem minutter på å røre den sammen, og vips så har du et nydelig tilbehør til blant annet kebab, kofta, onion bhaji eller tandoorikrydret kylling.

Ved siden av smaker det naturligvis ekstra digg med litt nanbrød. Jeg må innrømme at jeg her ofte jukser og kjøper det på den indiske restauranten i nabolaget mitt, men har jeg tid så baker jeg nanbrødet selv på denne lettvinte måten jeg har lært av Sjuve.

Les også:

Prøv denne indiske smaksbomben

Indisk på helgemenyen

Slik blir blomkålen god

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Raita

Lindrende og smaksrik indisk yoghurtsaus.

Ingredienser:

400 g Mat yoghurt, helst gresk eller tyrkisk e.l.

1 stk agurk

1 stk rødløk

1 potte mynte

1 ts spisskum menfrø, ristet og malt, ev 1/2 ts malt spisskummen

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!