Oppskrift på appelsinmarmelade

Tidenes sunneste appelsinmarmelade

Appelsinene blansjeres og trenger derfor bare bittelitt sukker.

SUNNERE: Sunnere appelsinmarmelade finnes ikke.
SUNNERE: Sunnere appelsinmarmelade finnes ikke. Foto: Foto: Håvard Egge
Sist oppdatert

"De som ikke liker det bittert, kan heller spise aprikosmarmelade!", synes jeg at jeg hører dem snerre.

For sånn er det bare: En god appelsinmarmelade skal være bitter!

Slik lager du rørt syltetøy.

Blansjere

Men det bør ikke være for bittert heller. Grunnen til at det er mye sukker (ofte kilovis) i den jevne appelsinmarmelade-oppskriften, er jo fordi det er nødvendig å kneble mesteparten av den bitre smaken i appelsinskallet.

Jeg tenkte derfor: Hvorfor ikke bare blansjere appelsinskivene?

"Blansjere"? Det høres kanskje vrient ut, men det er det ikke. Du legger appelsinskivene i glovarmt vann i ett minutt, og avkjøler dem deretter i isvann. Slik får du ut noe av bitterheten. Gjenta dette en gang eller to til du har fått passe bitre appelsinbiter.

Så er det bare å koke appelsinskivene i sukkerlake.

Hverdagsmarmelade

Når appelsinskivene er kokt møre trenger du kun å bruke litt av sukkerlaken (spar resten og bruk deni en dessert hvor det trengs sukkerlake). Metoden gjør at det blir igjen veldig lite sukker i den ferdige marmeladen.

Denne oppskriften er mye enklere enn majoriteten av appelsinmarmeladeoppskrifter der ute. Men jeg må vel innrømme at dette strengt tatt ikke er appelsinmarmelade.Jeg tipper puristene vil rygge og kreve en mer autentisk marmelade. ¨

Uansett smaker den bra.

Den smaker riktignok ikke like mye - verken av bittert eller søtt - men den er helt klart mye sunnere.

Den er både rikere på vitaminer og så lite søt at du kan spise den til frokost uten at blodsukkeret ødelegger dagen for deg.

Bak et brød til

Marmelade smaker selvfølgelig best på godt brød - her er oppskriften på ti sunne brød du baker hjemme.

Og her er bakekongen Schakendas favorittbrød.

Min appelsinmarmelade smaker dessuten nydelig til kjøttretter. Se for deg et saftig, perfekt tilberedt andebryst, litt couscous og en klatt med appelsinmarmelade. Snadder!

Les også:

Slik steker du andebryst

Er dette Norges beste viltgryte?

Focaccia lager du best slik

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også