Morten Schakendas kokebok fra bakeriet i Lom.=

Morten Schakendas nye bakebok fra bakeriet i Lom. © Aschehough

Historien om Morten Schakenda handler om kokken som ble baker uten å ta fagbrev. Eller, som sunnmøringen selv sier: - Nå er jeg en breikjefta kokk som baker uten bakepapir.

I 2001 la han fra seg kokkekniven for å bli baker. Han hadde stått bak grytene i 19 år. Karrieren tok ham til Holmenkollen Park Hotell, Jans mat- og vinhus i Stavanger, Bagatelle via en reketråler, Gastronomisk Institutt og en gjesteopptreden på den berømte restauranten French Laundry i California.

Men plutselig ville han bake. Han visste at Åpent Bakeri i Oslo hadde de beste bakerne.

- Så jeg tok kontakt med Øyvind (Lofthus, som driver Åpent Bakeri, red.anm) på bakeriet og spurte om jeg kunne jobbe sammen med han. Heldigvis fikk jeg lov.

Les også: Slik lager du perfekt eplekake

Les også: - Finnes ikke bedre kjøtt

Når han var utlært etablerte Schakenda sitt eget bakeri i Lom, 4-5 timers kjøring fra Oslo.

- Øyvind og jeg har en vennskapelig konkurranse om hvem som kan lage de beste bakevarene. Du kan selv gjette hva en breikjefta sunnmøring mener om saken, sier Schakenda og gliser.

Umulig å kjøre gjennom

Bakeriet i Lom har etter hvert fått ry på seg til å være i toppklasse.

Når man ser på hvor mye mel som går med i bakeriet trenger du ikke være Einstein for å regne ut at de 750 innbyggerne ikke spiser opp alt sammen selv.

Del oppskriftene med andre på to trykk!

- Juli er den travleste måneden. Da selger vi 2000 boller om dagen. På en vanlig fredag skuffer vi ut 750 brød. Det virker som om ingen kan kjøre gjennom Lom uten å kjøpe noe hos oss.

Schakenda børd og foccacia=

FOCACCIA: Slik ser det ut når bakemesteren lager focaccia. © Aschehough

Skulle bli brosjyre

Nå har Schakenda kommet med ny bakebok. Boka heter "Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom".

- Det begynte egentlig som en brosjyre. Vi ville ha noe hyggelig til alle som kommer innom oss. Så oppdaget vi at vi hadde så mye materiale at vi kunne lage en bok. Så gjorde vi det.

Favorittoppskrifter

- Mine favorittoppskrifter? Det er vårt 4-kornbrød. Det selger vi dobbelt så mye av som alle andre brød. Det er et brød som folk spiser til frokost og bruker i matpakkene sine.

- Den andre er tomat- og olivenbrød. Det er et helt superdeilig brød som alle elsker.

Her er oppskriftene!

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Loff (Morten Schakendas loffoppskrift fra Lom)

Her er Morten Schakendas oppskrift på loff.

Ingredienser:

1,5 kg hvetemel

1 l vann

20 g salt

15 g gjær

Høyde (px): Bredde (px):

4-kornbrød (Morten Schakendas favorittbrød fra Lom)

Her er bakekongen Morten Schakendas favorittoppskrift. Brødet er det du får på bakeriet i Lom.

Ingredienser:

115 g hel korn rug

60 g solsikkefrø

4 dl varmt vann

1 kg hvetemel

60 g linfrø

60 g sesamfrø

60 g rugmel, siktet

5 dl vann

20 g salt

15 g gjær

Høyde (px): Bredde (px):

Focaccia - Morten Schakendas oppskrift fra Lom

Her er superbaker Morten Schakendas oppskrift på focaccia.

Ingredienser:

Første dag

1,5 kg hvetemel

50 g rugmel, siktet

1 l vann

Annen dag

15 g gjær, fersk

20 g salt

175 g soltørkede tomater, finsnittes i tynne skiver

1 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!