=

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Her er min oppskrift på Gratin Dauphinois (fløtegrainerte poteter), kongen av potettilbehør som har navnet sitt etter en tidligere fransk province hvor den kommer fra.

Ikke ost

Før vi starter, så er det min plikt å fortelle at en autentisk Gratin Dauphinois ikke involverer ost. Nei. Det er en strålende enkel rett av potetskiver som bakes i melk og/eller fløte - vi kommer straks tilbake til det - som utvikler en sprø, brun skorpe fra stivelsen alene og uten hjelp fra osten. Dersom du allikevel har i ost vil ingen komme å arrestere deg, men du mister dermed retten til å kalle den en Gratin Dauphinois.

Smaken av poteter

Og alvorlig talt, en Gratin Dauphinois handler om smaken av poteter og kremen som binder skivene sammen. I noen oppskrifter finner du 100% fløte, men resultatet blir litt over the top (åh jasså?) og jeg synes du får utmerket resultat når jeg bruker mest melk og bare litt fløte.

Trikset er å forkoke potetene i en kjele. Bare til melken så vidt begynner å tykne nok til å dekke potetene skikkelig. Så steker man retten ferdig i ovnen til de får fin stekeskorpe. Koketiden reduseres og det sikrer at potetene kokes skikkelig, fra top til bunn.

Muskat

En klype muskat er tradisjonelt krydder av gode grunner. Jeg bruker ikke svart pepper i denne retten fordi jeg foretrekker å ha på ferskt pepper rett før jeg skal spise. Men, dersom jeg har frisk gressløk for hånden drysser jeg gjerne på litt av det.

I humør

Avhengig av været der du bor, vil denne føles mer eller mindre sesongriktig. I det siste har vi hatt solfylte dager og kalde netter i Paris og vi er absolutt i humør for Gratin Dauphinois.

Den det er bilde av her laget jeg til noen venner av meg som var på middag i forrige uke. Jeg serverte den som tilbehør til andefilet som jeg gnei inn med krydder og stekte i ovnen. Når det er sagt kunne denne retten spilt hovedrollen og bli servert med en grønn salat og kanskje noen skiver med skinke.

Clotilde Dusoulier

Gratin Dauphinois

Her er Clotildes oppskrift på nydelig potetgrateng, eller det vi gjerne kaller for fløtegratinerte poteter.

Til 6 porsjoner:

1 kg poteter

5 dl melk (ikke skummet)

1,5 ts salt

nyrevet muskat

1 fedd hvitløk

3 ss gressløk (valgfritt)

0,6 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!