Mens alle her hjemme kan å lage boller (jeg våger å påstå at min oppskrift på bolledeig er blant de beste) kan alle briter å lage crumble - eller smuldrepai som vi kaller det på norsk.

Britene er faktisk flinke på kjøkkenet

Mange rynker på nesen når det kommer til britisk mat. Den betraktes som usexy og usunn, men realiteten er at maten deres er bedre enn noengang.

Stjernekokkene drar nå frem klassikerne fra glemselen og viser fram måter å gjøre rettene utsøkte.

Heston Blumenthal er en av kokkene som har betydd mest for britisk mat de siste årene. Han er kanskje mest kjent for sin egg og baconiskrem, samt å drive en av de absolutt beste restaurantene i verden - The Fat Duck.

Kanskje like viktig er jobben han gjør for å live opp det britiske kjøkkken. Retter som fish'n chips og kylling tikka masala har fått en renessanse etter at han har perfeksjonert dem i sine kokebøker. Nå har de plutselig blitt sexy.

Da jeg skulle gå løs på klassikeren eplecrumble lot jeg meg inspirere av Blumenthal sin tolkning av desserten.

Resultatet står i oppskriften under.

Enkelt og populært

Eplecrumble er både enkelt å lage og populært å sette på bordet.

Du behøver strengt tatt ingen saus til, men det er naturligvis godt med litt pisket fløte med sukker i. Og om du gidder så er vaniljekrem, karamellsaus og iskrem enda mer magisk tilbehør til dette.

Fyllet til en crumble kan naturligvis varieres. Når det er sesong er for eksempel rabarbrakompott nydelig i dette selskap.

Clotilde viser deg her hvordan hun blander mango sammen med eplene i sin smuldrepai.

Noen er til og med så glad i crumble at de gjerne sløyfer fyllet, og serverer det plain med kun en saus ved siden av.

Høstkos

Når det er sagt; jeg må minne om at det vil være på kanten til galskap å ikke bruke våre norske epler nå som vi er midt i sesongen. Butikkene bugner jo for tiden over med kanskje verdens beste epler (til en høyst overkommelig pris).

Her finner du syv andre oppskrifter du kan lage med eplene.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Eplecrumble

En britisk klassiker.

Ingredienser:

50 g mandler

50 g brunt sukker

50 g smør

50 g hvetemel, siktet

1 klype salt

Eplefyll

4 stk eple

1 ss smør

1 ss brunt sukker

2 klype kanel

0,5 stang vaniljestang

1 dl rosiner

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!