For å kunne lagre vin, må du ha gode lagringsforhold. Og når vinen har ligget noen år, skiller den ofte ut bunnfall. Da må du dekantere vinen.

Men hvorfor skal du lagre vin? Jo, det er flere grunner til det. Kommer du opp på høyere kvalitetsnivåer, er vinene som unge ofte veldig kompakte og knytte, og de gir lite av seg selv både på lukt og smak. Lar du sånne viner få noen år i kjelleren, vil de åpne seg opp og by på mer av seg selv.

Del på Twitter:

De kjemiske prosessene som foregår under lagringen sørger også for at vinene utvikler mer spennede og sammensatte aromaer. For rødviners del, som gjerne har veldig tydelige garvestoffer som unge, vil også lagringsprosessen slipe disse ned slik at vinene blir rundere og mer behagelige å drikke.

Da vi skulle plukke ut et knippe med lagringsdyktige viner, gikk vi ikke for de aller dyreste vinene. Ei heller hadde vi som mål at vinene skal kunne lagres lengst mulig (med mulig unntak for portvinen). Nei, vi har sett etter viner vi mener holder veldig god kvalitet i forhold til prisen, og som også kan lagres.

Vi har valgt ut ti viner: én champagne, tre hvitviner, fem rødviner og én portvin, og de listes opp nedenfor i den rekkefølgen. I tillegg til selve beskrivelsene av vinene, har vi også spesifisert når de kan drikkes, og hvilken mat som passer til. Bli med på en tur gjennom noen av de mest klassiske vindistriktene i Europa.

=

R&L Legras Présidence Grand Cru Vieilles Vignes Brut 2002 © Foto: Peter Berg HM-foto

R&L Legras Présidence Grand Cru Vieilles Vignes Brut 2002, vnr 5694501, kr 440, 92 poeng.

Fra Champagne. 100% chardonnay, altså en blanc des blancs. Gyllen strågul på farve. Fin mousse. Epler og gjærbakst i duften, også noe sitron og mineraler. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med et pent mineralsk hint i avslutningen. Drikkes 2010-2020. Denne vinen er en fremragende aperitiff, men du kan også drikke den til sjømat. Rå østers er glimrende.

=

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken Alte Reben 2009 © Foto: Peter Berg HM-foto

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken Alte Reben 2009, vnr 8033101, kr 180, 92 poeng.

Fra Rheingau. 100% riesling. Strågul med svakt grønnskjær. Frisk duft av epler, sitron og lime. Også hint av fersken, blomster og mineraler. Middels til god fylde, med sødmefull frukt, frisk syre og en lang ettersmak. Drikkes 2012-2018. Dette er en god aperitiff, men vinen kommer virkelig til sin rett med fisk og skalldyr. Den gode sødmen gjør at du gjerne kan kjøre en asiatisk vri på sjømaten. Tenk chili, ingefær, sitrongress, lime etc.

=

Benanti Pietramarina Etna Bianco Superiore 2005 © Foto: Peter Berg HM-foto

Benanti Pietramarina Etna Bianco Superiore 2005, vnr 4802501, kr 280, 91 poeng.

Fra Sicilia. 100% carricante. Strågul på farve. Meget mineralsk duft med røyk og brent stein fra det vulkanske jordsmonnet. Også noe eple og sitron. God fylde med nydelig frukt, god syre og en lang ettersmak hvor det mineralske preget igjen gjør seg gjeldende. Drikkes 2010-2018. Dette er en god allroundvin til det meste av fisk og skalldyr, gjerne middelhavsinspirert. Det er også en fin aperitiff.

=

Alain Chavy Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2007 © Foto: Peter Berg HM-foto

Alain Chavy Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2007, vnr 1441901, kr 300, 92 poeng.

Fra Burgund. 100% chardonnay. Strågul med svakt hint av grønt. Deilig duft av epler, sitron og lime med hint av vanilje, smør og nellik. God fylde med rik frukt, fin syre og en lang ettersmak med fint mineralsk preg i avslutningen. Drikkes 2012-2018. Denne vinen er glimrende til ganske rike retter av fisk og skalldyr, f.eks. med beurre blanc eller hollandaise. Også til lys fugl, f.eks. kylling med kremet sopp.

=

Ch. les Ormes Sorbet 2005 © Foto: Peter Berg HM-foto

Ch. les Ormes Sorbet 2005, vnr 5721901, kr 289, 92 poeng.

Fra Bordeaux. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot og 5% petit verdot. Dyp rød med hint av fiolett. Klassisk duft av solbær og sedertre med hint av lakris, kaffe, krydder og urter. God fylde med rik og moden frukt, fin syre og en lang ettersmak med ganske tydelige tanniner. Drikkes 2013-2025. Lam er innertier til denne vinen, men den går også godt til okse og vilt.

=

Colombier Hermitage 2007 © Foto: Peter Berg HM-foto

Colombier Hermitage 2007, vnr 4039101, kr 486, 93 poeng.

Fra Rhône. 100% syrah. Dyp og tett rødfiolett på farve. Typisk duft av bjørnebær med innslag av gasbind og hint av kamfer og krydder. Også et litt ubestemmelig jordlig preg i duften. God fylde med rik og sødmefull frukt, passe balanserende syre og en lang ettersmak med tydelige tanniner. Drikkes 2015-2025. I matveien er det lam og vilt som passer best til denne vinen, gjerne også i form av en kraftig kjøttgryte.

=

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2006 © Foto: Peter Berg HM-foto

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2006, vnr 5049201, kr 320, 94 poeng.

Fra Piemonte. 100% nebbiolo. Rubinrød på farve. Ganske lukket på nesen, men med litt luft kommer en klassisk duft av tjære og anis med innslag av kirsebær og treverk. God fylde med flott frukt, frisk syre og en meget lang ettersmak med tydelige tanniner. Drikkes 2016-2026. Denne vinen er god til både lam og vilt, gjerne med en sopprisotto ved siden av.

=

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2005 © Foto: Peter Berg HM-foto

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2005, vnr 4454001, kr 300, 92 poeng.

Fra Toscana. 100% sangiovese. Dyp rød som brekker mot fiolett. Fin duft av kirsebær med hint av kaffe, krydder og urter. God fylde med deilig frukt, fin syre og en lang ettersmak med ganske tydelige tanniner. Drikkes 2012-2020. Dette er en skikkelig kjøttvin, og du kan drikke den til både okse, lam og vilt.

=

Muga Prado Enea Gran Reserva 2001 © Foto: Peter Berg HM-foto

=

Quinta do Noval Vintage 2003 © Foto: Peter Berg HM-foto

Muga Prado Enea Gran Reserva 2001, vnr 3149101, kr 350, 91 poeng.

Fra Rioja. 80% tempranillo og resten garnacha, graciano og mazuelo. Dyp rød på farve med såvidt antydning til mahogny i kanten. Flott, moden og kompleks duft av jordbær og solbær med innslag av vanilje og hint av tobakk, kanel og treverk. God fylde med rik frukt, god syre og en lang ettersmak med ganske fine tanniner. Drikkes 2010-2020. Rioja og lam er klassisk - så også her. Men denne vinen er også glimrende til vilt.

Quinta do Noval Vintage 2003, vnr 4474901, kr 549, 95 poeng.

Fra Douro. Drøyt halvparten touriga nacional og resten touriga franca og tinta cao. Meget dyp og tett fiolett. Heftige solbær og kirsebær i duften med innslag av lakris og hint av fiken og mørk sjokolade. Meget fyldig med voldsom, sødmefull frukt, som likevel balanseres på et vis av ganske bra syre. Meget lang ettersmak med tydelige tanniner, som nærmest er begravet under all frukten. En massiv vin med stort utviklingspotensiale. Drikkes 2018-2040. Portvin på dette nivået er nesten best på egenhånd, men hvis du skal ha noe mat ved siden av, gå for kaker eller desserter basert på nøtter og mørk sjokolade, samt syltet eller tørket frukt.

Les også: Hva er hva i portvinens verden



Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!