Hormoner og sult

Derfor blir du sulten om kvelden

Det foregår en dominoeffekt inni kroppen din.

NATTMAT: Når hormonene tar kontroll på kvelden, er det lettere å overspise.
NATTMAT: Når hormonene tar kontroll på kvelden, er det lettere å overspise. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Spiser du ofte sent på kvelden?

Da er det faktisk sannsynlig at du spiser mer enn du egentlig trenger.

Nivåene av hormonene leptin og grhelin gjør nemlig at matlysten øker og karbohydrathungeren blir større sånn omtrent på det tidspunktet da de fleste av oss benker oss foran TV-en om kvelden.

Hormonene er på denne måten med på å bestemme vekten din.

Lavere leptinnivå

Overlege Berit Nordstrand bekrefter at studier antyder at produksjonen av hormonet leptin er lavere om kvelden enn tidligere på dagen.

Dette hormonet har betydning for hvor mett du føler deg.

For deg som har lett for å kose deg med god mat på kveldstid, betyr det altså at sjansen for at du overspiser kan øke hvis du iler til skapet for å hente noe godt i reklamepausene.

- Vi vet foreløpig overraskende lite om hvorfor noen spiser mye om kvelden og andre ikke. På grunn av hormonubalansen det fører til, ser det imidlertid altså ut til at dette er noe vi bør unngå både med tanke på vekt og humør, sier Nordstrand.

Dersom kaloriene fra kveldskosen kommer på toppen av et allerede dekket kaloribehov, vil kveldsspisingen gi vektøkning.

Et hormon påvirker et annet

Ifølge Fedon Lindberg har de endrede hormonnivåene en naturlig forklaring.

- At leptinnivået går ned, er kanskje ikke så overraskende. Hormoner er avhengige av hverandre, og på kvelden går stresshormonet kortisol ned, sier Lindberg.

Det betyr at kroppen blant annet skiller ut mindre glukose fra glykogenlageret i leveren og at nydannelsen av glukose går ned.

- Dette er ganske fornuftig fordi mennesker ikke er nattdyr, og vi trenger ikke mye energi mens vi sover eller hviler, sier han.

Skal forhindre undervekt

Når blodsukkeret blir lavere på grunn av kortisol, faller også insulinnivået.

Og når insulinnivået faller, faller også leptinnivået som følger insulinkurven.

- Leptin ser ut til å være et hormon som først og fremst skal forhindre undervekt ved å stimulere til økt inntak av mat når hormonet er lavt. Hormonet har altså ikke som funksjon å gjøre oss mette og hindre overvekt, sier Lindberg.

Han forteller at overvektige har høye leptinnivåer på grunn av leptinresistens som følge av insulinresistens.

- Likevel fører ikke dette til redusert matlyst og matinntak, sier han.

Gir betennelse i kroppen

Insulinresistens kjenner mange allerede til, og vi vet at det er en klar sammenheng mellom insuliresistens og overvekt.

Tips for å unngå overspising

  • Unngå store måltider om kvelden
  • Spis mest mulig rene råvarer
  • Reduser mengden karbohydrater
  • Spis proteinrik mat

Det er imidlertid også mulig å bli leptinresistent.

- Mekanismen her den samme her, og årsaken er at leptinnivået er høyt over tid. Dette skjer hvis du spiser mat med høyt sukkerinnhold, raffinert mel og bearbeidet mat. Altså den samme maten som gir betennelse i kroppen, sier Nordstrand.

Hun forteller at konsekvensen er at du svekker metthetsreguleringsfølelsen og muligens også opplever mer sug etter raske karbohydrater.

Dette skjer særlig på kvelden.

Søvn er viktig

Også dette suget har en hormonell årsak.

- Samtidig som leptinnivået synker, stiger grhelinnivået. Dette er et hormon som øker matlysten og spesielt lysten på karbohydrater. En ny studie viser at grhelinnivået økte hos overvektige med BMI på over 30, på kveldstid, sier Lindberg.

Forskerne som gjennomførte studien konkluderte derfor med at det kan være lurt å spise det meste av sine karbohydrater på kveldstid.

Dette kan medføre bedre regulering av matlyst og vekt.

- Dette kan være riktig. Husk for øvrig at selv en halv times søvnunderskudd kan føre til en økning av grhelin dagen etter og dermed økt matlyst. Her er det altså ikke bare et spørsmål om hva man spiser, men også faktorer som stress og søvn, sier han.

Unngå raske karbohydrater

Fordi vi foreløpig vet så pass lite om hvordan hormonene påvirker kveldsspisingen vår, er det ifølge Nordstrand vanskelig å gi konkrete kostholdsråd.

Det man derimot vet, er altså at det er lurt å unngå raske karbohydrater som gir blodsukkertopper.

- Dette fordi en høy blodsukkertopp alarmerer kroppens stresshormoner og insulinproduksjon. Mengder av insulin slipper så blodsukker inn i cellene, og blodsukkernivået faller raskt. Mekanismen utløser så et kraftig søtsug, så mitt råd er å bytte raffinerte, hvite kalorier til rene råvarer, sier Nordstrand.

For å være på den sikre siden anbefaler hun også at man ikke legger opp til store måltider på kveldstid.

En egen diett

Til tross for begrenset kunnskap, har man likevel fått øynene såpass opp for hormonet leptins betydning for kroppsvekten at det allerede finnes en egen leptindiett.

Denne er utviklet av den amerikanske ernæringsfysiologen Byron Richards, og lover å holde fetthormonet stabilt samt gi bedre energi og generelt bedre helse.

De fem grunnreglene minner mye om rådene man får i en rekke andre dietter:

Ikke spis etter middag, spis tre måltider om dagen med fem til seks timer mellom hvert måltid, unngå store måltider, spis proteinrik mat til frokost og reduser mengden karbohydrater.

Få hormonene i balanse

- Viktigere enn antall måltider per dag er det nok likevel at du unngår overspising, og at du satser på ren mat og mye plantebasert mat. Da får du i deg flest mulig smarte byggeklosser per tygg, sier Nordstrand.

Hun mener dette vil løse dette og flere andre problemer.

- Etter hvert som leptin - og antagelig flere andre hormoner som reguleres best av slike matvalg - kommer i bedre balanse, blir fristelsen til å overspise langt mindre. Kanskje blir den helt borte, avslutter Nordstrand

Les også:

Slik påvirker søtstoffer blodsukkeret ditt

Snacks som gir stabilt blodsukker

Mål om du er overvektig

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også