Hva er blodsukker:

Blodsukker er det samme som glukose, og blir brukt som drivstoff i kroppen. Blodsukkeret kommer fra maten vi spiser, og sirkulerer med blodstrømmen rundt til kroppens celler og forsyner disse med sukker. Insulin er nødvendig for at cellene skal ta til seg sukker, og om kroppen ikke har insulin vil sukkeret bli værende i blodårene - og man får høyt blodsukker. Blodsukkeret ditt kan du sjekke hos legen din med en blodprøve.

Kilde: Lommelegen.no

Et stabilt blodsukker gir hjernen og musklene den beste forutsetningen for å ha overskudd og energi i hverdagen.

Vi har bedt lege Fedon A. Lindberg og ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky om å komme med forslag til mellommåltider og snacks som holder blodsukkeret i sjakk. Ofte er det når vi skal kose oss, eller når vi er litt småsultne mellom måltidene, at søtsuget kommer og det er lettest å ty til noe søtt.

Bidrar til overvekt

Dersom du er frisk, vil du aldri få et virkelig lavt blodsukker, slik som diabetikere som tar insulin kan få. Men går du tom kan du bli slapp, ufokusert, kranglete og mindre lærenem. Noen får også hodepine.

Ifølge doktor Fedon A. Lindberg, fører blodsukkersvingninger til økt utskillelse av stresshormoner, som igjen fører til gradvis tap av muskelmasse og forbrenningsevne.

- Dette igjen bidrar til overvekt og økt risiko for diabetes. Det virker også negativt på immunforsvaret og disponerer for infeksjoner og kroniske betennelser, sier Lindberg.

Han legger også til at blodsukkersvingninger fører til økt matlyst og søtsug når blodsukkeret faller etter å ha vært høyt, noe som bidrar til overspising og overvekt.

- Spis hver 3-4 time

- Kroppen sørger selv for et så stabilt blodsukker som mulig, ved hele tiden å balansere det ved hjelp av hormonene insulin og glukagon. Mens insulin senker blodsukkeret og flytter sukker fra blodet inn i cellene, øker glukagon blodsukkeret ved å påvirke levercellene til å slippe ut lagret karbohydrat. Det er smart om natten og når det er lenge siden du har spist, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Her er verstingene:

- Alt av fete (og magre) søte bakverk, hvitt brød, hvit ris, vanlig pasta, sukker og honning er skikkelig verstinger. Fete, hvite bakverk som boller vil gi en omtrent like høy blodsukkereffekt som mager loff, fettet demper ikke blodsukkerstigningen, men utsetter toppen litt, sier Gunn Helene Arsky.

Fedon Lindberg advarer i tillegg mot poteter, sukkerrike drikker som brus, juice og saft, samt cornflakes og raffinerte frokostblandinger.

For å holde blodsukkeret i sjakk, anbefaler hun et regelmessig kosthold hvor du spiser hver 3-4 time på dagtid, og hvor du inkluderer balanserte mengder protein, sunt fett og grove karbohydrater fra ekstra grovt brød og kornvarer, grønnsaker, bær og frukt i måltidene.

- Det vil sørge for at kroppen hele tiden har litt energi som kommer fra maten i tarmene. Dermed vil du ikke gå tom, og leveren vil ikke måtte tynes for å øke blodsukkeret, sier Arsky.

Gunn Helene Arskys forslag til mellommåltider som gir stabilt blodsukker:

* Frukt og bær sammen med nøtter

* Grovt knekkebrød med skinke eller ost

* Skyr med frukt, fullkorn og nøtter

* Omelett med masser av grønnsaker og ost

* Grønnsakssuppe med skinkebiter

stabilt blodsukker

KOSE SEG: Mørk sjokolade er et eksempel på snacks som ikke gir høy blodsukkerstigning. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

TIPS:

Dersom du er avhengig av noe søtt, vil blodsukkerstigningen bli lavere dersom du spiser det søte rett etter et måltid.

- Blodsukkeret blir lavere dersom det inntas i små mengder sammen med fiber, protein og fett. En konfekt eller to vil dermed gi lite utslag på blodsukkeret når du spiser det som del av et måltid, mens de alene vil virke blodsukkerøkende, sier Gunn Helene Arsky.

Fedon A. Lindbergs forslag til snacks som gir et stabilt blodsukker:

* Noen spiseskjeer friske bær over 1 dl naturell yoghurt, cottage cheese eller kesam 1%, eventuelt søtet med fruktose.

* Biter av frisk frukt, eller fruktsalat med hakkede nøtter

* Ferdigmarinerte oliven

* En neve blandede, rå nøtter og noen tørkede aprikoser

* Grønnsaker med dipp

* Mørk sjokolade (mer enn 70% kakao)

* Varm sjokolade av kakao, fruktose/erytritol og lettmelk eller skummet melk

* Holex-sjokolade med fruktose (fås kjøpt i helsekostbutikker og dagligvarebutikker med stort utvalg)

* Cavalier-sjokolade med maltitol (fås kjøpt i helsekostbutikker, Smart Club og i Lindbergs egen nettbutikk.)

* Båtis uten tilsatt sukker og vaniljebeger uten tilsatt sukker fra Hjemis.

* I tillegg anbefaler Lindberg sine egne barer, kjeks og soyanøtter, som finnes i helsekostforretninger.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!