Annonse

Dukan-mat

Havrekli er en vesentlig ingrediens i Dukan-dietten, i tillegg til proteinrik mat, magert kjøtt og sjømat.

JA-MAT: Sjømat, fisk, havrekli, melk, egg, løk, kylling.

NEI-MAT: Avokado, poteter, bananer, druer, nøtter.

Slank for resten av livet er hva den franske legen Pierre Dukan lover deg hvis du følger hans fire trinns diett.

De to første trinnene skal få deg ned til idealvekten, og de neste to trinnene skal sørge for at du blir værende på denne vekten resten av livet. Se detaljer om hvordan du gjennomfører de fire trinnene lenger ned i artikkelen.

Kjendisenes favorittdiett

Mange kjendiser har trykket Dukan-dietten til sitt bryst. Blant dem som skal være tilhengere, er Jennifer Lopez, supermodellen Gisele Bündchen og sangerinnen Kartherine Jenkins.

I Storbritannia ble det oppstandelse om dietten da hertuginne Kates søster, Pippa, kunne fortelle pressen at deres mor, Carole Middleton, gikk på dietten kort tid før forlovelsen mellom Kate og prins William ble kjent.

Dette førte til spekulasjoner om at det nærmet seg bryllup - noe som viste seg å stemme. Ifølge britisk presse har også fru Middletons to berømte døtre kastet seg på Dukan-dietten.

Kontroversiell

Pierre Dukan har vært lege i over 30 år og har hatt mange pasienter til behandling for overvekt. Nå er hans bok, «Dukan-dietten. Gå ned i vekt med mettende proteiner», utgitt på norsk på Gyldendal forlag.

Dietten har vært kontroversiell der den er lansert. I sitt hjemland, Frankrike, har Dukan skapt rabalder ved å si at elever bør få bedre karakterer hvis de er tynne.

Legeforeningen i Frankrike mener dette er brudd på de legeetiske normene.

I Storbritannia har leger advart mot dietten på grunn av det lave inntaket av frukt, grønt og karbohydrater.

- Interessant

- Som slankemetode er dette interessant. Men jeg er redd for at trinn tre og fire vil føre en rett tilbake til start, sier professor i ernæring ved Universitetet for miljø og biovitenskap, Birger Svihus.

Han mener dietten ligner lavkarbo minus fett. Og han ser ingen ernæringsmessige mangler ved dietten fra trinn to og utover, selv over lengre tid.

- Med kjøtt, fisk, melk, egg og grønnsaker får man i seg det man trenger, sier han.

Og han tror man garantert vil gå ned i vekt om man klarer å følge rådene i trinn én og to, fordi man vil spise redusert kalorimengde, siden man spiser mettende mat.

=

Marianne E. Mathiassen og Birger Svihus. © Foto: Privat

- Men jeg er skeptisk til at trinn tre og fire vil holde folk evig slanke. Det var noe med kostholdet som gjorde at man ble overvektig til å begynne med. Da kan man ikke gå tilbake til det kostholdet og holde seg slank, selv om man spiser proteiner én dag i uken, mener Svihus.

Tviler på langtidseffekten

- De fleste kan nok gå ned i vekt med denne metoden, men jeg er skeptisk til å vedlikeholde vekten med denne metoden, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen.

Hun understreker videre at hva som skal til for å gå ned i vekt, er individuelt, avhengig av genetikk og hormonelle forhold.

Mathiassen påpeker at det er forskjellig hvor mye man trenger å spise for å bli mett, og at det vil bety mye for om man går ned i vekt med denne dietten.

Mathiassen tror likevel den største utfordringen med dietten er å holde den nye vekten. Hun tviler på at de tre reglene til Dukan for fase fire er nok når man ellers er tilbake til gamle matvaner.

- Det er i alle fall viktig å trene minst 30 minutter om dagen for å opprettholde ny vekt, sier hun.

Dette er trinnene i Dukan-dietten:

Trinn 1: Angrepsfasen

Dette er den korteste fasen.

Ann Britt Hangeraas

Redaksjonen Hjemmet

Tar lavkarbo et skritt videre

13 tips og oppskrifter for å komme i gang med isodietten.

I angrepsfasen skal du kun spise proteiner. Det som er lov å spise i denne fasen, er:

- Magert kjøtt av storfe og svin, ubegrenset mengde.

- Magert kjøtt av vilt, ubegrenset mengde.

- Fugl, inkludert kylling og kalkun, men ikke oppdrettet and og gås. Ubegrenset mengde.

- All fisk og sjømat, ubegrenset mengde.

- Egg. Inntil to om dagen (mindre hvis du har høyt kolesterol). Ubegrenset med eggehvite.

- Melkeprodukter uten fett, som yoghurt, melk, cottage cheese og kesam.

Trine rasmussen, Per Ingar Nilsen, Stig H. Justad, Mette-Line L. Gynnild, Suzanne Aabel

Redaksjonen Her og Nå

Sjekk kroppen til 63-åringen

Slik trener Rune Larsen og andre norske kjendiser.

- Drikk minst 1½ liter vann pr. dag. Kan også drikkes i form av kaffe, te eller sukkerfri brus.

- 1½ spiseskje havrekli pr. dag, sammen med fettfri melk eller yoghurt, eller stekt i panne med eggehvite, yoghurt og søtstoff eller urter for smakens skyld.

- Eddik, krydder, urter, sitron, sylteagurk, hvitløk, løk og sjalottløk anbefales brukt for å få smak.

- Alt som skal stekes, stekes i panne med nonstick-belegg. Noen dråper olje på papir kan gnis over pannen før steking. Ellers skal ikke fett brukes.

- I denne fasen skal du gå 20 minutter hver dag. Denne fasen av dietten bør vare fra to til syv dager. Gjennomsnittlig lengde er fem dager. Skal du ned under ti kilo, kan tre dager holde. Varer denne fasen mer enn to-tre dager, bør du ta et multivitamintilskudd.

Trinn 2: Cruisefasen

Dette er den fasen du skal leve med resten av tiden du går ned i vekt.

Dette er en fase der du alternerer mellom to ulike dietter; den rene proteindietten fra trinn 1 og en diett som kombinerer proteiner og grønnsaker.

- Spis rene proteiner og proteiner og grønnsaker annenhver dag.

- Dette er grønnsakene du kan bruke: i utgangspunktet alle, men gulrøtter og rødbeter kan du ikke spise til hvert måltid. Og noen få skal du styre helt unna: poteter, mais, erter, bønner, linser og avokado.

- Det er ikke begrensninger på mengden, men ikke spis deg mer enn vanlig mett.

- Øk inntaket av havrekli til to spiseskjeer daglig, og ta det på samme måte som i angrepsfasen.

- Gå 30 minutter om dagen. Hvis vekten stopper opp, kan du øke til 60 minutter noen dager.

Silje Julie Golf

Redaksjonen Her og Nå

Slik holder de seg slanke

Her er maten og treningen som redder figuren til Hollywood-stjernene.

Trinn 3: Konsolideringsfasen

Når du har nådd vektmålet ditt, skal du gradvis introdusere annen mat. Det gjør du på følgende måte:

- Én dag i uken, gjerne torsdag, skal du fremdeles bare spise proteiner (som i trinn 1).

- De andre dagene skal du spise både proteinene fra angrepsfasen og grønnsakene fra cruisefasen. I tillegg kan du spise:

- Én frukt pr. dag, men ikke bananer, druer eller kirsebær.

- To skiver med 100 prosent fullkornbrød pr. dag.

- 40 gram med ost pr. dag.

- I første halvdel av denne fasen kan du også spise ett måltid i uken med stivelsesrik mat som poteter, pasta, ris eller lysere brød. I andre halvdel av denne fasen kan du spise to slike måltider i uken.

Inger Lise Kvås

Redaksjonen

Få kosten i balanse

Det er lov med både brød og vin.

- Lammelår og kokt skinke kan du nå spise en-to ganger i uken.

- I første halvdel av denne fasen kan du spise ett festmåltid i uken, i annen halvdel kan du spise to i uken. Festmåltider betyr hva slags mat du vil, gjerne det du har savnet mest. Men det er kun lov å ta én porsjon, og det kan ikke være to måltider på samme dag.

- Fortsett å spise to spiseskjeer med havrekli om dagen på samme måte som før.

- Gå minst 25 minutter om dagen.

- For å beregne hvor lenge denne fasen skal vare, må du beregne fem dager for hver halve kilo du har gått ned. Det er ifølge Dukan den tiden kroppen trenger for å venne seg til den nye vekten. Når du skal beregne første og annen halvdel, deler du den samlede tiden på to. Hvis du har gått ned ti kilo, betyr det 100 dager i konsolideringsfasen.

Trinn 4: Den varig stabiliserende fasen

Dette er den fasen som skal vare resten av livet. Følger du den, lover Dukan at du vil holde vekten stabil.

Nå kan du spise hva du vil, men hovedkosten bør være det du spiste i konsolideringsfasen.

Tre regler du må følge slavisk:

- Spis kun proteiner (som i trinn 1) én fast dag i uken, gjerne torsdag. Denne dagen bør du også drikke to liter vann.

- Unngå heiser og rulletrapper for all fremtid.

- Spis tre spiseskjeer med havrekli hver dag.

Sponsor:

Produkter fra Apotek 1

Trude Susegg, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!