Lavkarbo

Lavkarbo slår ut frukt og grønt

Vi spiser mindre potet, gulrot, eple, pære og appelsin enn før.

HØYKARBO: Grønnsaker som vokser under bakken er ikke en del av lavkarbo-diettene.
HØYKARBO: Grønnsaker som vokser under bakken er ikke en del av lavkarbo-diettene. Foto: FOTO: Bama
Publisert Oppdatert

I høst har det vært en markant nedgang i salget av frukt og grønnsaker som er rike på karbohydrater. Det melder Bama i en pressemelding.

- Nedgangen startet omtrent samtidig med at avisene begynte å skrive mye om lavkarbo-dietter. Vi tror det er en klar sammenheng, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Det er normalt med svingninger gjennom året i forbruket av frukt og grønnsaker. Det kan skyldes både kvalitet og tilgjengelighet.

- Men for noen produkter er utviklingen i høst svært atypisk. Forbruket av frukt og grønnsaker som er rike på karbohydrater går ned, mens karbofattige produkter øker. Så tydelige utslag har vi aldri sett før, sier Linnert.

Poteter og gulrøtter

Særlig går det ut over potetsalget og rotgrønnsaker, som kålrot og gulrot. Disse selger nå 12 prosent mindre enn på samme tid i fjor, viser bransjetall Bama har innhentet.

Det spises også mindre av enkelte typer frukt.

- Det gjelder spesielt epler, pærer og appelsiner, som utover høsten har hatt en nedgang på over fem prosent, sier informasjonssjefen i Bama.

Også frukt er uglesett hos mange lavkarbodiettere.

- Skal man virkelig kjøre lavkarbo (i en tidsbegrenset periode for mest mulig effektiv vekttap) bør man nesten ikke spise frukt eller bær, skriver profilen anibird på nettforumet slankenett.no.

Bananer opp

Med sine 18,1 gram karbohydrater per 100 gram har bananer mer karbohydrater enn poteter og rotgrønnsaker. Men bananforbruket har likevel ikke gått ned.

- Banansalget er i høst omtrent som første halvår. Vi tolker det som at bananer er blitt et fast innslag i nordmenns kosthold og at særlig de som trener og er fysisk aktive spiser mye av den, sier Linnert.

Bananer er kjent for å gi rask energi.

Avokado er eksempel på frukt med økende popularitet, med vekst på 28 prosent.

- Avokado er spesielt fattig på karbohydrater og er et produkt som blir fremhevet i karbodietter. I enkelte uker i høst har vi registrert økning opp mot 50 prosent, sier Linnert.

Grønnsaker sett under ett har hatt en liten vekst hittil i år, mens fruktkonsumet er som i fjor.

Lavkarbo med frukt og grønt

Den nye trenden er stikk i strid med kostrådene fra myndighetene, som anbefaler et inntak av fem om dagen for at kroppen skal få tilført viktige vitaminer og næringsstoffer.

- Grønnsaker og bær gir deg livsviktige vitaminer og antioksidanter som du ikke får fra andre matvarer, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

- Vi nordmenn klarer i gjennomsnitt bare å innta halvparten av den mengden frukt og grønt som vi er anbefalt. Prøv derfor å spise salat eller grønnsaker i større grad - både som en del av pålegget, som mellommåltid og til hovedrettene dine. Husk at inntil to porsjoner frukt eller juice også er å anbefale, sier ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen til Klikk.no.

Poteten er ute

Helsedirektoratets nye kostråd innebærer at poteten er tatt ut av "fem om dagen"-anbefalingen.

- Vi har ikke god nok dokumentasjon for at poteten har betydning for kroniske sykdommer, sier Rune Blomhoff, leder av arbeidsgruppen for nye nasjonale kostråd, til Klikk.no.

Det går fint an å spise frukt og grønnsaker selv om man er på lavkarbodiett, ifølge Gunn Helene Arsky.

- Spesielt bladgrønnsaker og bær har en sentral rolle i alle lavkarbodietter når de to første ukene med omtrent null karbohydrater er omme. Alle typer grønnsaker som vokser over jorden er lov å spise når du følger et lavkarbokosthold, sier Arsky.

Poteter er også greit. Kokte poteter som så avkjøles, får en annen kjemisk struktur enn når de er varme. En del av stivelsen går over til et fiberliknende stoff som ikke er fordøyelig.

- Kalde, kokte poteter har et mye lavere karbohydratinnhold enn varme. Spis dem med skallet på og olje og eddik over, så er blodsukkerpåvirkningen enda mindre, sier Arsky.

Fem om dagen

Så mye frukt eller grønt teller som 1 om dagen:

 • 1,5 banan
 • 3 poteter
 • 1,5 appelsin
 • 1 epler og 1 pære
 • 2,5-3 gulrøtter
 • 2 løk
 • 1/5 kålrot
 • 1 stikle stangselleri, 1/5 agurk og 1 tomat
 • 1 skål salat
 • 1 glass juice
 • 1 løk, ½ parika og ½ dl erter
 • ¼ blomkål og 2 buketter brokkoli
 • 4 rosenkål, 1 dl sukkererter og 1 dl grønne bønner
 • 10 jordbær
 • 25 druer
 • 7 plommer

Følg Klikk Helse på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning