Næringsberegning

Næringsberegningen av rettene er foretatt av Vibeke Landaas. Hun er klinisk ernæringsfysiolog, og jobber ved Voksentoppen, barnemedisinsk avdeling på Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.

- Om sommeren er det verdens enkleste sak å leve på lavkarbo. Det er bare å legge noe på grillen og ta en deilig, fet saus eller ostegratinerte grønnsaker ved siden av. Og vips, så har du et festmåltid som både smaker godt og gjør godt for helsen din. Det samme har du om du foretrekker spekemat. Fete spekepølser, skinke, fenalår, eggerøre, rømme og salat. Kan det bli bedre?

Lege Sofie Hexeberg og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen er begge opptatt av at mat skal smake godt og at den samme maten skal være vår fremste medisin.

- Og bedre matmedisin enn et kosthold med lite karbohydrater og mye naturlig fett finnes ikke, sier de to ekspertene.

Hexeberg driver sin egen klinikk med kosthold som en del av den medisinske behandlingen. Sakariassen er ernæringsterapeut ved Heggeli Helhetsmedisin.

Hvis du er usikker på hvordan du skal komme i gang med lavkarbo, kan du lese vår nybegynnerguide.

Lavkarboekspertenes beste sommertips:

1. Fråts i sommerens grønnsaker. Spis dem rå, legg dem rett på grillen, bak dem i folie eller putt dem i en salat. Velg helst grønnsaker som vokser over jorden og spis gjerne hele regnbuen hver dag.

2. Spis bær! Bringebær er selve superbæret for den som vil ha minst mulig karbohydrater. Spis bærene naturell, lag is av dem (se oppskrift lenger ned), putt dem i en blender og lag smoothie, eller spis dem sammen med nøtter og frø og yoghurt naturell, crème fraîche eller kesam.

3. Kos deg med gode oster, fete pølser og skinke.

4. Bruk grillen flittig og eksperimenter med tilbehør i form av gode sauser, kryddersmør, spennende salater og rømmedressinger.

5. Kos deg gjerne med et glass vin, litt mørk sjokolade eller nøtter.

Disse mørke sjokoladene er sunnest.

6. Rør litt på deg hver dag.

Et annet lavkarboalternativ er å gjøre som Sveriges lavkarbodronning Annika Dahlqvist, som spiser en tykk skive smør til lunsj.

=

BROKKOLI: Ostegratinert brokkoli med tomat. © FOTO: Cappelen Damm

Ostegratinert brokkoli med tomat

Næringsinnhold per 100 gram

Kcal: 67

Protein: 28

Fett: 55 , hvorav mettet+trans 25 , hvorav enumettet 23 , hvorav flerumettet 2

Karbohydrat tilgjengelig: 17

Tilsatt sukker: 0

Kostfiber: 6

Ostegratinert brokkoli med tomat

4 porsjoner

  • 500 gram brokkoli
  • 3 tomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss olje
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 75 gram hvitost, revet

Rens brokkoli og skrell de groveste delene av stilken.

Skjær i mindre biter og kok dem så vidt møre i saltet vann.

Hell av kokevannet og fordel brokkolien i en ildfast form penslet med olivenolje.

Skjær tomatene i skiver og legg dem oppå brokkolibitene.

Hakk hvitløken, legg den i olivenoljen og drypp blandingen over grønnsakene.

Dryss på salt, pepper og revet ost.

Gratineres i stekeovnen ved 250 grader i ca. 8-10 minutter.

Variasjon:

Bruk blomkål i stedet for brokkoli.

=

GRØNT: Grillstekte grønnsaker. © FOTO: Cappelen Damm

Grillstekte grønnsaker

Næringsinnhold per 100 gram

Kcal: 26

Protein: 16

Fett: 21, hvorav mettet+trans 2, hvorav enumettet 13, hvorav flerumettet 2

Karbohydrat tilgjengelig: 63

Tilsatt sukker: 0

Kostfiber: 11

Grillstekte grønnsaker med fetaostkrem

4 porsjoner

  • 1 squash
  • 2 paprika
  • 4 løk
  • 4 tomater
  • Olivenolje til pensling
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Skjær squash og paprika i skiver og del løk og tomater i to.

Pensle grønnsakene med olivenolje og grillstek dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Dryss på salt og pepper.

=

FETAFEST: Fetaostkrem. © FOTO: Cappelen Damm

Fetaostkrem

Næringsinnhold per 100 gram

Kcal: 197

Protein: 25

Fett: 71, hvorav mettet + trans 50, hvorav enumettet 14, hvorav flerumettet 2

Karbohydrat tilgjengelig: 4

Tilsatt sukker: 1

Kostfiber: 0

Fetaostkrem

  • 100 gram fetaost
  • 1 ss fetaostlake
  • 1 ss vann
  • 1-2 ss chilipasta
  • ½ ts pepper

Bland ost og væske i en food processor.

Smak til med chilipasta og pepper.

Variasjon:

Chèvre og Philadelphiaost kan brukes i stedet for fetaost.

Rør inn basilikumblader og hakket hvitløk om du ønsker mer smak.

=

TOMATSALAT: Mozzarellaost og tomat i skiver, en klassiker! © FOTO: Cappelen Damm

Mozzarellasalat

Næringsinnhold per 100 gram

Kcal: 221

Protein: 27

Fett: 71, hvorav mettet + trans 35, hvorav enumettet 30, hvorav flerumettet 3

Karbohydrat tilgjengelig: 2

Tilsatt sukker: 0

Kostfiber: 0

Mozzarellasalat ("Caprese")

4 porsjoner

  • 5 tomater
  • 400 gram mozzarellaost
  • 4 ss olivenolje
  • Nykvernet pepper
  • Noen blader frisk basilikum

Skjær tomater og ost i skiver og legg lagvis på et serveringsfat.

Fordel olivenoljen ved å sprinkle den forsiktig over.

Kvern pepper over salaten, og pynt med friske basilikumblader.

=

SOPPSAUS: Det er ikke sausen du blir feit av. Ikke denne gangen ... © FOTO: Cappelen Damm

Soppsaus

Næringsinnhold per 100 gram

Kcal: 185

Protein: 6

Fett: 90, hvorav mettet + trans 59, hvorav enumettet 24, hvorav flerumettet 2

Karbohydrat tilgjengelig: 4

Tilsatt sukker: 0

Kostfiber: 1

Soppsaus

4 porsjoner

  • 400 gram fersk sjampinjong
  • Smør til steking
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 ss grønnsakkraft eller buljong
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 4 ss hakket bladpersille

Rens sopp, skjær den i skiver og fres med smør i en panne.

Hell over fløte, crème fraîche og kraft/buljong.

Tilsett krydder og persille.

La sausen småkoke i 10 minutter på svak varme.

Variasjon:

En blanding av ulike soppslag kan brukes.

4 ss portvin hever smaken.

=

KRYDDERSMØR: Smaksett etter ønske. © FOTO: Cappelen Damm

Kryddersmør

Næringsinnhold i smør: Smør og margarin inneholder gjerne rundt 80 gram fett (ca 720 kcal) per 100 gram vare, ifølge Næringsinnhold.no.

Les på smørpakken din for eksakt næringsinnhold.

Kryddersmør

150 gram romtemperert smør smaksettes etter eget ønske.

Ingredienser som kan blandes i smøret (velg blant disse):

  • 3 ss finhakket persille
  • 1-2 fedd finhakket hvitløk
  • 3 ss dill og 2 ss sitronsaft
  • 1 ss finhakket chili
  • 3 ss finhakket ruccolasalat

Bruk:

Smøret kan brukes på dampkokt fisk og grønnsaker og på grillet eller stekt kjøtt.

=

DESSERT: Sunn, frisk og god iskrem! © FOTO: Cappelen Damm

Sommerens sunneste is

Næringsinnhold per 100 gram

Kcal: 199

Protein: 3

Fett: 86, hvorav mettet + trans 55, hvorav enumettet 23, hvorav flerumettet 2

Karbohydrat tilgjengelig: 11

Tilsatt sukker: 0

Kostfiber: 2

Sommerens sunneste is

4 porsjoner

  • 300 gram frosne bær
  • 1 dl sukrinmelis (helsekostbutikker)
  • 3 dl kremfløte

Bland alt i en blender og kjør til en fast is.

Variasjon:

100 gram smeltet sjokolade blandet med fløten gir sjokoladeis.

Alle oppskriftene er hentet fra boken "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter", Cappelen Damm. Forfattere er Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!