ERNÆRINGSFYSIOLOGENE: Inge Lindseth og Vibeke Landaas.

ERNÆRINGSFYSIOLOGENE: Inge Lindseth og Vibeke Landaas. © Foto: Privat/Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Om menyen:

- Ved å droppe sukker, og redusere inntaket av stivelsesholdige matvarer som for eksempel brød og poteter, vil du holde blodsukkeret ditt stabilt. Og et stabilt blodsukker har alt å si for en god vektkontroll. Det bidrar til at du blir kvitt magefettet og dermed reduseres også risikoen for livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte-karsykdom, sier Inge Lindseth.

- Du trenger ikke å endevende kostholdet ditt for å gå ned i vekt. Ofte trenger du bare å bytte ut enkelte matvarer med andre som smaker godt og som er bedre for deg, sier klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Han har satt sammen ukemenyen vår med mettende og velsmakende lavkarbo-mat

Del

Lindseth er varm tilhenger av et lavkarbohydrat-kosthold og er overbevist om at vi, ved å spise mindre karbohydrater, får kroppen til å fungere som den skal, og at vi dermed blir mindre fristet til å spise mat vi ikke burde spise.

I tillegg har vi bedt ernæringsfysiolog Vibeke Landaas om å beregne næringsinnhold for de ulike dagsmenyene.

Menyen har et lavt kaloriinnhold, og kan derfor også brukes av deg som vil kutte inntak av kalorier

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

Det finnes en rekke matvarer som er karbohydrat-feller, så følg menyen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slank med lavkarbo, dag 1

Slank med lavkarbo, dag 2

Slank med lavkarbo, dag 3

Slank med lavkarbo, dag 4

Slank med lavkarbo, dag 5

Slank med lavkarbo, dag 6

Frokost

Brødskive med pålegg

1 skive rugbrød, 6 skiver kjøttpålegg, 1 kokt egg, smør og biter av friske grønnsaker.

BÆR: Jordbær gir liten stigning i blodsukkeret og er derfor en sunn kilde til karbohydrat. Dessuten er de fulle av antioksidanter.

BÆR: Jordbær gir liten stigning i blodsukkeret og er derfor en sunn kilde til karbohydrat. Dessuten er de fulle av antioksidanter. © www.colourbox.com

De beste karbohydratene:

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er:

Grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

Lunsj

Tunfisksalat med reker

(én porsjon)

½ boks tunfisk i vann (skylt og avrent)

½ dl reker i lake (skylt og avrent)

2 dl bladsalat (for eksempel Isberg)

1 dl agurk i skiver

½ tomat i biter

1 stilk vårløk i tynne ringer

noen ringer rødløk

1 presset hvitløksfedd

Bland sammen og hell over 2 ss olivenolje, noen dråper presset sitron, litt salt og pepper

Middag

Wok med svinekjøtt og grønnsaker

100-150 gram svinekjøtt i strimler

Frosne wok-grønnsaker, server minst ¼ pose per person

1 ss raps- eller kokosolje

Stek svinekjøttet i en wok eller dyp stekepanne et par minutter. Ta dem ut av pannen/woken.

Stek grønnsakene noen minutter. Ha over 1-2 poser ferdig wok-saus avhengig av hvor mange du lager mat til. Det finnes mange ulike typer av slike sauser med forskjellige smaker.

Et merke med god smak er Blue dragon som du får i alle dagligvarebutikker og mange grønnsakshandlere.

Tilsett så kjøttet til slutt, og la det få trekke til seg smaken av sausen og grønnsaker i et par minutter før du spiser det.

KVELDS: Smoothie med banan og jordbær er en sunn favoritt hos både store og små.

KVELDS: Smoothie med banan og jordbær er en sunn favoritt hos både store og små. © Svein Brimi

Kvelds

Smoothie

Rester fra gårsdagen. Oppskrift finner du her

Inneholder:

Mengde: 1115, 5 gram

Energi: 1199 kcal

Protein: 101,7 gram

Fett: 58,9 gram

Karbohydrat: 57,3 gram

Kostfiber: 16,5 gram

Les også:

Her finner du masse lavkarbo-oppskrifter og gode lavkarbo-råd

Troika er den minst usunne sjokoladen

Veien til bikinimage

Vi har testet 69 typer potetchips

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!