glutenfri- og lavkarbo-oppskrifter

Slik lager du lavkarbo-kaker

Annikas 5 oppskrifter på lavkarbo-kaker.

SUNN GLEDE: Annika Rogneby har spist lavkarbo-kost i mange år og oppnådd flere helsegevinster. ¿ Det viktigste for meg er å holde blodsukkeret stabilt, derfor spiser jeg ikke den typen karbohydrater som får det til å gå opp og ned som en jojo. Derfor spiser jeg bare kaker som er bakt etter dette prinsippet, sier hun.
SUNN GLEDE: Annika Rogneby har spist lavkarbo-kost i mange år og oppnådd flere helsegevinster. ¿ Det viktigste for meg er å holde blodsukkeret stabilt, derfor spiser jeg ikke den typen karbohydrater som får det til å gå opp og ned som en jojo. Derfor spiser jeg bare kaker som er bakt etter dette prinsippet, sier hun. Foto: FOTO: Svein Brimi
Publisert Oppdatert

Lavkarbo kakeingredienser:

Sukrin: Et 100 % naturlig og kalorifritt søtningsmiddel som kroppen ikke tar opp. Det er derfor supert å bruke for diabetikere og alle andre som ikke ønsker å få noen økning av blodsukkernivået. Du får kjøpt sukrin i de fleste dagligvarebutikkene og i helsekostforretninger. Du finner mer informasjon på nettet: funksjonellmat.no

Bake Pro: En type myseprotein som er utviklet for å kunne bake med. Det inneholder kun 6 g karbohydrater pr. 100 g. Det er ikke lett å finne i noen butikker, men kan bestilles på nettet hos for eksempel x-life.no og gymgrossisten.no.

Fiberhusk: Inneholder pulverisert skall fra psylliumfrø og ellers ingen karbohydrater. Det har evnen til å svelle og suge opp deigvæske, og binder dermed sammen deigen.

Mandelmel eller nøttemel: Er rett og slett malte mandler eller nøtter. Kjør nøttene i en kvern eller mikser.

Fibrex: En type kostfiber laget av betefiber og inneholder lite karbohydrater. Sukkerroefiber finner du ved de glutenfrie produktene i butikken eller på allergikost.no eller allergimat.no

Flere av produktene selges også hos Sunkost, Life og Smart Club.

Da Annika Rogneby (35) begynte sin lavkarbodiett og måtte kutte ut sukker og hvetemel, trodde hun at hun måtte gi opp sin kjære hobby; kakebaking.

Men så begynte hun å eksperimentere. Nå har hun samlet alle oppskriftene i det som kanskje er verdens første lavkarbo-bakebok, "Bakeglede uten sukker".

- Jeg slet med hodepine og dårlig fordøyelse. Det var årsaken til at jeg la om kostholdet for en del år siden.

Laget oppskrifter selv

Først kuttet hun ut poteter, frukt, ris og pasta. Det gikk helt fint.

- Så kuttet jeg ut hvetemelet og sukkeret også. Det gjorde underverker for helsen min. Hodepinen forsvant. Jeg var ikke lenger oppblåst i magen. Det konstante søtsuget ble også borte, og jeg følte meg både mett og fornøyd.

Del

Men det etterlot seg også et savn.

- Hvordan skulle jeg kunne bake uten mel og sukker? Baking har nemlig alltid vært min store hobby, min måte å være kreativ på, sier Annika.

Hun saumfarte Internett på leting etter oppskrifter, men fant ingen som tilfredsstilte hennes krav til sunne ingredienser.

- Det å spise mat tilnærmet uten karbohydrater til fordel for mer fett hadde gitt meg en så mye bedre hverdag at jeg ikke var villig til å inngå noen kompromisser. I nesten tre år lot jeg derfor være å bake. Men så, sommeren for halvannet år siden, kom bakelysten tilbake for fullt.

Prøvesmaking

Hun bestemte seg for å bruke ferien til å eksperimentere seg frem til kakeoppskrifter kun bestående av naturlige, sunne ingredienser.

- Lyktes jeg, ville jeg lage en bakebok. For når jeg hadde lett etter oppskrifter på lavkarbo-kaker, var det sikkert mange andre der ute som hadde gjort det samme. Jeg oppsøkte helsekostbutikker og søkte på nettet etter ingredienser. Og så gikk jeg i gang. Mannen min, som også er veldig glad i kaker, hadde en drømmeferie det året. Han fikk nemlig jobben med å smake, sier Annika.

Sparer ikke på fettet

Hun er svensk, jobber til daglig som IT-konsulent og pendler mellom hjemmet i Luleå og jobben i Stockholm. Akkurat nå er hun gravid med sitt første barn, og tillater seg derfor å spise det kroppen vil ha. Men ellers sverger Annika til LCHF, et kosthold med lite karbohydrater og relativt mye fett.

- Med et slikt kosthold holder man blodsukkeret stabilt. Det er alfa og omega både for vektkontroll og god helse, mener Annika, og forteller at dette også er prinsippet bak oppskriftene i boken, som nylig ble utgitt i Norge.

- Jeg bruker blant annet meierismør, mandler og andre nøtter, crème fraîche, mørk sjokolade og helfete oster.

Ingen oppskrifter inneholder gluten, og kakene kan derfor spises av alle.

Smarte baketips:

Konsistensen på lavkarbokaker er litt annerledes enn det man er vant til. Det er derfor viktig å velge riktige bakeformer. Har du anledning, bør du absolutt investere i silikon- eller teflonformer.

Begynn med de myke kakene eller godteriet. De er lettere å få til enn småkakene.

Bruk alltid råvarer med romtemperatur,

- De smaker himmelsk og gjør godt. Man blir rett og slett glad av å spise disse kakene, sier hun.

Passer ikke til alt

- Kan man bake alt mulig etter lavkarbo-prinsippet?

- Nei, alt som krever gjær, er vanskelig å få til. For da trengs sukker. Men det er så mye annet godt man kan lage at det ikke etterlater noe savn, sier Annika.

- Dine egne favoritter?

- Muffins med blåbær og bringebær. Og Bounty, som jeg lager ved å dyppe kokosmasse i sjokolade. Det er rett og slett en himmelsk munnfull, sier bakebokforfatteren.

Nøttegodteri

Ca. 15 stk.

SUNT: Pass på at du bruker mørk sjokolade med et høyt kakaoinnhold.
SUNT: Pass på at du bruker mørk sjokolade med et høyt kakaoinnhold. Foto: Mikael Eriksson / M Industries

100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold

150 g blandede nøtter, gjerne saltede

Smelt sjokoladen, rør inn nøttene og hell røren i små kakeformer. Sett formene kaldt så sjokoladen stivner. Oppbevares i kjøleskap.

Bringebærpai

½ dl sukrin

1 dl sukkerroefiber (Fibrex)

FRISTELSE: Bringebærpai kan serveres med friske bær og crème fraichê.
FRISTELSE: Bringebærpai kan serveres med friske bær og crème fraichê. Foto: FOTO: Svein Brimi

3½ dl mandelmel

125 g smør

1 egg

Fyll:

3 dl bringebær

½ dl sukrin

1 egg

200 g Philadelphia-ost

1 knivspiss vanilje

revet skall av ½ sitron

Ha mandelmel og sukrin i en mikser. Skjær smøret i biter og ha oppi. Tilsett egget og bland godt. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 1 t. Dekk deretter en paiform med deigen. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek paideigen i 10 min på 200 grader. Bland alt til fyllet, bortsett fra bærene, i en mikser. Hell bringebærene i røren og rør forsiktig. Hell alt i paiskallet, og la det steke i ca. 35 min. Server med krem eller hjemmelaget vaniljesaus.

Kardemommekake

3 egg

1½ dl sukrin

¾ dl Bake Pro

KARDEMOMME: Husk romtemperatur på ingrediensene når du baker, så blir resultatet like vellykket som denne kardemommekaken.
KARDEMOMME: Husk romtemperatur på ingrediensene når du baker, så blir resultatet like vellykket som denne kardemommekaken. Foto: FOTO: Svein Brimi

1¾ dl mandelmel

2 ts bakepulver

1 ss kardemomme

100 g smeltet smør

1 dl varmt vann

Sett stekeovnen på 175 grader. Visp egg og sukrin til det blir tykt. Tilsett mandelmel blandet med Bake Pro og kardemomme. Bland smøret og det varme vannet. Hell i røren. Fyll i form som rommer 1½ l, og stek midt i ovnen på ca. 45 grader.

Blåbær- og bringebærmuffins

10-12 stk.

1¼ dl sukrin

75 g smør

3 egg

MUFFINS: En suksess på bordet uansett anledning.
MUFFINS: En suksess på bordet uansett anledning. Foto: FOTO: Svein Brimi

½ ts vaniljesukker

100 g Philadelphia-ost eller mascarpone

1½ ts bakepulver

¼ dl fiberhusk

¾ dl mandelmel

1½ dl bringebær/blåbær

Sett ovnen på 200¿. Rør smør og sukrin til det blir porøst. Tilsett eggene og visp. Bland i vaniljesukker og Philadelphia-ost. Rør deretter i alle de tørre ingrediensene. Tilsett bærene og rør forsiktig om. Hell rørene i formene (papirformer bør plasseres på et muffinsbrett for best resultat). Stekes midt i ovnen i 30 min.

Kokos-sjokolade à la Bounty

12-14 stk.

1 dl sukrin

50 g kokosfett

1 dl fløte

1 dl kokosmelk (gjerne økologisk)

SJOKOLADE: Her er en versjon av Bounty - med sunne ingredienser.
SJOKOLADE: Her er en versjon av Bounty - med sunne ingredienser. Foto: FOTO: Svein Brimi

200 g revet kokos

100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold (over 70 %)

Smelt sukrin og kokosfett i en gryte. Tilsett kokosmelk, fløte og kokos og la det koke svakt. Rør sammen alt og la det stå i kjøleskapet og hvile 1 t. Smelt sjokoladen forsiktig i mikrobølgeovn eller vannbad. Dypp kokosbitene i sjokoladen. Sett bitene i fryseren for at de skal kjølne. Oppbevares deretter i kjøleskap.

Les også:

Alt om lavkarbo

Lavkarbo-diett som virker

De beste slanketipsene

Ned i vekt med suppekur

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning