Slanking og lavkarbo-diett

Enkle lavkarbo-oppskrifter

Her er lavkarbo-dietten alle klarer.

FROKOST: Rugbrød med egg er en bra frokost for deg som spiser lavkarbo.
FROKOST: Rugbrød med egg er en bra frokost for deg som spiser lavkarbo. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOGENE: Inge Lindseth og Vibeke Landaas.
ERNÆRINGSFYSIOLOGENE: Inge Lindseth og Vibeke Landaas. Foto: Foto: Privat/Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Om menyen:

- Du trenger ikke å endevende kostholdet ditt for å gå ned i vekt. Ofte trenger du bare å bytte ut enkelte matvarer med andre som smaker godt og som er bedre for deg, sier Inge Lindseth.

Han er en varm tilhenger av et lavkarbohydrat-kosthold og er overbevist om at vi, ved å spise mindre karbohydrater, får kroppen til å fungere som den skal og at vi dermed blir mindre fristet til å spise mat vi ikke burde spise.

1500 kalorier daglig

- Karbohydratinntaket er svært lavt i forhold til hva man får i seg ved et vanlig kosthold. Nå er jo også energiinntaket meget lavt, gjennomsnittlig 1500 kcal per dag, men til tross for dette er også andelen som kommer fra karbohydrater lavt. 12-22 prosent av energiinntaket kommer altså fra karbohydrat med denne dietten, noe som avviker ganske mye fra de 50-55 energiprosentene som myndighetene anbefaler, sier Vibeke Landaas.

Vi hjelper deg med å gå ned i vekt med god mat som passer om sommeren.

Hver dag i en uke fremover presenterer vi mettende og gode dagsmenyer med lavkarbo-mat

Del

Ernæringsfysiolog Inge Lindseth har satt sammen ukemenyen. I tillegg har vi bedt ernæringsfysiolog Vibeke Landaas om å beregne næringsinnhold for de ulike dagsmenyene.

Menyen har også lavt kaloriinnhold, og kan derfor også brukes av deg som vil kutte inntak av kalorier.

Det finnes en rekke matvarer som er karbohydrat-feller, så følg menyen.

DAG 1

Frokost

Skive med pålegg

1 skive rugbrød,

6 skiver kjøttpålegg,

smør

1 kokt egg

biter av friske grønnsaker

Lunsj

Kyllingsalat med valnøtter

(én porsjon)

100 g (dvs. 1 stk.) kyllingbrystfilét

4 valnøtter

1 tomat i biter

3 ss finhakket purre

1 dl agurk i biter

2 dl salatblader

1 ss olivenolje

Del kyllingen i biter og stek den med litt meierismør. Krydre med salt, pepper, friske urter. Legg varm kylling på salatblandingen og server mens den enda er varm.

Middag

LUNSJ: Kyllingsalat med valnøtter
LUNSJ: Kyllingsalat med valnøtter Foto: Svein Brimi

Fiskesuppe

FRUKT: Epler og annen frukt er gode karbohydratkilder som gir liten stigning i blodsukkeret.
FRUKT: Epler og annen frukt er gode karbohydratkilder som gir liten stigning i blodsukkeret. Foto: www.colourbox.com

De beste karbohydratene:

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er:

Grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

(en porsjon) Lag dobbel porsjon og spis resten til kvelds.

150 g ørret eller annen fet fisk (laks, kveite, makrell, sild, breiflabb)

2 dl brokkoli i små bunter

½ gulrot i biter

½ dl purre i biter

½ dl løk i biter

2 ss yoghurt naturell

1 ss tomatpuré

1 ss olivenolje

4 dl vann

salt, pepper og annet krydder etter smak

Pisk sammen vann, yoghurt, tomatpuré, olivenolje og krydder. Kok opp, tilsett de oppkuttede grønnsakene og fisken til slutt.

La det trekke/småkoke i 10 til 15 minutter til grønnsakene og fisken er gjennomkokt /passe mør.

Kvelds

Fiskesuppe

Rester fra middagen

MELLOMMÅLTID: En liten håndfull nøtter kan fungere godt som et mellommåltid.
MELLOMMÅLTID: En liten håndfull nøtter kan fungere godt som et mellommåltid. Foto: www.colourbox.com

Mellommåltider

En neve nøtter eller mandler (ca 30 gram), en appelsin eller et eple, et beger lettyoghurt, friske bær eller minigulrøtter kan fungerer som mellommåltid til denne menyen.

Innholder:

Mengde, gram: 2144

Energi, kcal: 1552

Protein, gram: 128,3

Fett, gram: 94,8

Karbohydrat, gram: 38,6

Kostfiber, gram: 18,4

Les også:

Alt om lavkarbo

Slik blir du kvitt fettet på magen

Gå ned 2-3 kilo på en uke med suppekur

Slik får du flatere mage

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også