Troika får terningkast seks
Les ernæringsfysiologens bedømmelse av din favorittsjokolade.


Hadde vi klart oss med bare en liten bit en gang i blant, ville valget av sjokolade ikke ha spilt noen rolle.
Men fordi mange av oss spiser store sjokoladeplater flere ganger i uken, er det på sin plass å studere disse godbitene nærmere.
Testvinner
Sjokolade inneholder både mye fett og mye sukker, men lite fiber, vitaminer og mineraler.
Best ut i testen kommer Nidar Troika, som får full pott - til sjokolade å være. Troika har testens nest laveste kaloriinnhold og veldig lavt fettinnhold.
Nidars sjokolade med marsipan, gelé og trøffel er den eneste som får 6, men tre sjokolader får nest beste karakter, nemlig
Fylt eller ren?
I testen har vi tatt med både fylte og rene sjokolader, derfor finner du sjokolade med gelé, marsipan, nøtter, maischips, riskrisp, karamell, marengs og mye annet snadder så vel som helt rene sjokolader - eventuelt piffet opp med litt luftbobler.
Som det fremgår av testen, er det ofte færre kalorier i de sjokoladene som er fylt med noe.
Gudemat
Kakaobønnen inneholder fra naturens side flere spennende stoffer.
Antioksidanter som holder oss friske, teobromin som gjør oss glad og "sjokoladeamfetamin" som gjør oss litt giret. Men disse stoffene er det lite av i melkesjokolade. Derimot er det mye i skikkelig mørk sjokolade, som vi har testet tidligere. Disse har vi ikke med i denne testen.
Teobromin og sjokoladeamfetamin er med på å få skylden for hvorfor vi blir så hekta på sjokolade. Men når det er fylt melkesjokolade det er snakk om, så er det nok andre grunner til at du lar deg friste gang på gang! Kombinasjonen fett og sukker kan være en minst like så god kandidat.
Kakaofett
Sjokoladene i testen inneholder kakaofett - det er en type mettet fett som forekommer naturlig i kakaobønnen. Mettet fett er ikke spesielt bra for helsen.
Men det er andre fettyper ute og går også - konsentrert smør, melkefett, herdet vegetabilsk fett osv. Heldigvis er det nesten ingen sjokolader i testen som inneholder delvis herdet vegetabilsk fett/olje - bak dette navnet kan det nemlig skjule seg transfett. Det er ikke bare uheldig for hjertet, det kan også virke kreftfremkallende eller gi fosterskader i store mengder.
I testen har vi ikke tatt med de sjokoladene som markedsføres som sunnere enn de andre - det vil si at lettsjokolader, sukkerfrie sjokolader og de ekstra mørke fulle av antioksidanter ikke er med denne gang. Det blir en urettferdig match.
Næringsinnhold og ingredienser
Det er slående hvor like de ulike sjokoladene faktisk er - selv de med fyll er ganske så kaloririke.
Dermed er det ikke så kjempemye som skiller dem på næringsinnholdet, vi snakker altså små forskjeller. Men om du er interessert i kalorier, så ser du at fylte sjokolader, spesielt de med marsipan og gelé, jevnt over er mindre kaloririke enn annen sjokolade.
Ut fra oversikten kan du finne ut hvilket produkt som inneholder minst og mest karbohydrat, fett og protein. Alle sjokoladene er tilsatt tilsetningsstoffer, men noen inneholder flere enn andre. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en renere snacks. Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet.
Dette er de ingrediensene det er mest av. Vi har også tatt med hva slags typer sukker sjokoladen inneholder.