MIN MATPLAN

Utarbeidet av ernæringsfysiolog Randi Norheim (Matfordeg.no) basert på min timeplan, vekt (ca. 60 kilo) og høyde (ca. 1,70), samt et mål om å få mye næring for lite penger.

Mitt energibehov: 2100 kcal daglig, de dagene jeg ikke trener.

Ekstra energibehov ved trening: ca. 400-500 kcal (for eksempel et måltid rett etter trening, som består av 1 banan, 1 grovt rundstykke samt 5 dl lett sjokolademelk).

Væskebehov: 1,8 l + 0,5 l per treningstime

Ekstraoppgave: Få i deg minimum 500 g frukt og grønt hver dag, samt 0,5 dl tran hver dag.

Hvor billig er det mulig å leve - uten å file ned på næringsinntaket? Jeg telte kroner og kalorier i én uke for å finne svaret.

Jeg er ekstremt sløsete. Mat og drikke er uten tvil min største utgiftspost, og jeg kjøper det jeg har lyst på - uten å ta meg bryet med å sammenligne priser eller telle dager til neste lønning. Jeg elsker å sitte en hel søndag på kafé, og gidder ikke engang å irritere meg over at et glass juice kan koste meg en halv hundrings. Litt sånn «Luksusfellen light».

En angstfylt blåmandag fikk jeg en idé. Jeg hadde akkurat kommet hjem fra ferie, og bankkontoen skrek og bar seg.

- Jeg lurer på hvor billig det er mulig å leve, uten å være usunn eller sulten. Jeg melder meg frivillig til å være redaksjonens sunne sparegris i én uke! sa jeg til redaksjonssjef Nina.

All right, så skulle banken for en stakket stund få ruge på pengene mine. Men jeg trengte råd!

UNDER FEMHUNDRELAPPEN

490 kroner.

Det er det jeg - basert på kjønn, alder og inntekt - skal behøve til mat og drikke i uka, ifølge Statens institutt for forbrukerforskning (Sifo).

Dersom jeg trengte en bekreftelse på at jeg er en sløser med stor S, så får jeg det svart på hvitt når jeg tar en nærmere titt på kontoutskriften min. Uka i forveien brukte jeg den nette sum av 1542 kroner på å livnære skrotten. Gulp.

- Sifos referansebudsjett er absolutt troverdig, men jeg tror de fleste bruker langt mer, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og dama bak bloggen Sunnokonomi.no.

Ok, så er beregningen kanskje litt i strammeste laget for flere enn meg.

På Sifos nettsider får jeg opplyst at budsjettet forutsetter at all mat lages hjemme, og at det ikke gir rom for sjokolade og chips. (Sjokolade, chips og restaurantbesøk er det beste jeg vet.)

Videre baserer budsjettet seg på behovet for variert og god mat og ernæringsmyndighetenes anbefalinger for et forsvarlig kosthold. Men; det forutsetter at man har et moderat aktivitetsnivå. Så dersom man trener en del, kan man altså heve budsjettet noen hakk med god samvittighet.

- Mitt beste råd er å lage en matplan, tipser Silje.

- Da vil du spare mye tid og penger på, og i tillegg kaste mindre mat. Et godt sparetips er å legge opp planen slik at du har rester til dagen etter. Ut ifra matplanen lager du en handleliste, også handler du kun én gang i uka, forklarer hun.

En kostholdsplan kan hjelpe deg å få struktur på matinntaket ditt.

ERNÆRINGSHJELP FRA EKSPERTEN

Pekepinn på penger - check! Men jeg er seriøst ikke giret på å spare kronene hvis det betyr at jeg også må spare kroppen for viktige næringsstoffer, så jeg bestemmer meg raskt for at næringen må være førstepri.

Så utfordringen blir altså å proppe kroppen med supersunn mat - for en billigst mulig penge.

- Mange har en oppfatning av at det er dyrt å spise sunt, men det er mye billig sunn mat der ute. Og det er faktisk godteri som slår hardest ut på lommeboka, sier ernæringsfysiolog Randi Norheim, som driver Matfordeg.no.

- Forleden kjøpte jeg en 2-pakning med Kvikk Lunsj på en bensinstasjon til 32 kroner. Det tilsvarer en kilopris på 340 kroner. Til sammenligning koster en kilo gulrøtter rundt 10-15 kroner, mens en kilo sei gjerne koster 59 kroner, påpeker hun.

Randi er en knupp og sier seg villig til å hjelpe meg.

Hun ber meg sende henne en oversikt over hva jeg spiser i løpet av en vanlig dag. Det skal vise seg å bli en noe ubehagelig opplevelse. Når jeg studerer mitt daglige inntak må jeg uvillig innse at jeg ikke bare har dyre - men også en god del usunne vaner.

- Du skrev til meg at du ofte er sulten og kjenner et søtsug om kvelden. Og det er jo ikke så rart, for du får i deg altfor få kalorier i løpet av dagen! konstaterer Randi, når vi noen uker senere møtes for å sette opp en sunn og billig matplan til meg.

METT MED MATTE

Hun beregner mengden mat og drikke ut ifra min vekt og høyde, og tar også i betraktning hva slags type mat jeg liker. (Jeg digger blant annet kornprodukter, så de får spille en betydelig rolle i ukesmenyen.) Jeg er 1,70 cm høy og veier ca. 60 kilo.

- Da har du et energibehov på ca. 2100 kalorier de dagene du ikke trener, og ca. 400-500 kalorier ekstra de dagene du trener. Du bør få i deg minimum 500 gram frukt og grønt, samt 5 ml tran hver dag. Væskebehovet er på 1,8 liter om dagen, pluss 0,5 liter pr. treningstime, forteller hun.

Dette er langt flere kalorier enn jeg får i meg til vanlig, og jeg tar spent imot matplanen jeg får overrakt. Tidsmessig er den tilpasset min døgnrytme - som gjerne strekker seg langt utover kvelden og natten.

Jeg prøver å stå opp klokken 07.00 hver dag.

- Da skal du spise frokost senest klokken 07.30, råder Randi.

- Det er viktig å spise så raskt som mulig etter at man står opp, blant annet for å holde sulten og blodsukkeret i sjakk, forklarer hun.

Jeg skummer over planen for den første dagen og blir helt overveldet over hvor ofte og mye jeg skal spise:

07.30: Frokost: 40 g havregryn kokt på 1,5 dl ekstra lett melk, med en halv banan og et halvt eple. (300 kcal)

09.30: Mellommåltid: 1 pære, 1 gulrot og 1 lettyoghurt. (150 kcal)

11.30: Lunsj: 2 grove brødskiver med lettmargarin, eggerøre (1 egg), 2 skinkeskiver, 1 tomat og noen salatblader. Et halvt eple og en halv banan (rester fra frokosten) ved siden av. (400 kcal)

15.00: Større mellommåltid: 2 fiskekaker, 1 banan, 1 appelsin. (250 kcal)

19.00: Middag: Kikertsuppe kokt på 1 liter vann med 1 buljongterning, 200 g kikerter, 1 gulrot, 60 g røde linser, 1 fennikel, 1 sellerirot, chili og hvitløk etter smak. 1 skive grovt brød med lettmargarin til. (500 kcal)

22.00: Kveldsmat: 1 skive grovt brød eller 2 grove knekkebrød med magert pålegg. 1 glass melk til. Vann, kaffe og te (på medbrakt termos dersom du ikke er hjemme) drikkes fritt. (200-250 kcal)

- Jeg kommer til å være stappmett hele dagen! utbryter jeg.

- De fleste spiser altfor lite, svarer Randi.

HEAVY HANDLING

Randi råder meg til å handle inn lørdagen i forveien, slik at jeg har alt på plass når sparebluss-uka sparkes i gang. Det skal vise seg å bli en real treningsøkt - til tross for at jeg har med meg bærehjelp.

I og med at store forpakninger gjør det umulig å handle inn for kun én uke. Dermed blir det også vanskelig å beregne akkurat hvor mye penger maten for kun denne uka koster meg. Totalt handler jeg inn for 1085 kr, på henholdsvis Rema 1000 og Grünerløkka Frukt & Grønt, som jeg erfarer at er nærområdets billigste butikker. Ut ifra mengden matvarer å dømme, er dette en svært gunstig sum.

Jeg føler meg sunn når jeg glatt går forbi godterihylla og lasser næringsrike ingredienser opp på kassabåndet. 8 paprika! 8 pærer! 7 appelsiner! Holy macarony!

Puh! Nå kan sunnhetens spareuke bare begynne!

Les hvordan Linns uke på sparebluss gikk:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!