Mange studier viser at det å hoppe over måltider ikke er så lurt for deg som vil ned i vekt. Tvert imot er det svært viktig å ta seg tid til frokost hver morgen.

- Frokost er døgnets viktigste måltid. På engelsk heter det «breakfast», som betyr «å bryte fasten». Om morgenen tåler du også best karbohydrater fordi du i løpet av natten har tømt sukkerlageret i leveren (glykogen), sier Fedon Lindberg.

Han mener at et godt sammensatt måltid med nok protein, langsomme karbohydrater og fett er en meget god begynnelse på dagen.

- En slik start sørger også for at du ikke blir skrubbsulten senere på dagen og ender opp med å overspise eller spise feil. Flere studier viser at de som hopper over frokost, har større risiko for å utvikle overvekt, sier Lindberg.

Får fart på forbrenningen

Jeanette Roede er enig med Lindberg.

- Frokosten er ett av dagens viktigste måltider fordi den hjelper deg å komme i gang med dagens ryddige spisemønster. Gi kroppen en sunn start med grove kornvarer, gode proteiner og gjerne det sunne fettet, sier hun.

Hun påpeker at ved å spise deg passe mett til frokost, får du energi til både kroppen og hodet, du får fart på forbrenningen, bedre appetittregulering og et stabilt blodsukker gjennom dagen. I tillegg unngår du «småsult» som fører til at du småspiser.

- Ved å spise mer om morgenen, blir det lettere å unngå de store utskeielsene senere på dagen. Du kan ikke «spare» kaloriene til kvelden! Mange opplever at de går ned i vekt bare ved å starte dagen med en sunn og mettende frokost, og følge opp med en god måltidsrytme utover dagen, sier Roede.

Lavkalori eller lavkarbo?

Teller du kalorier eller karbohydrater?

Du må selv velge hva som passer best for deg. Når du har tatt et valg, er det lurt å holde seg til dette og ikke blande de to retningene. Hvis du blander dem, vil det ha negativ effekt på både helsa og livlinjen.

De viktigste forskjellene mellom de to retningene er at med lavkalori holder du deg til mager mat og kutter ned på sukker og fett. Med lavkarbo kutter du ned på sukker og karbohydratrike matvarer (brød, poteter, ris og pasta), men kan gjerne spise en god del fett.

Oppskriftene våre på sunn frokost er merket med enten lavkalori eller lavkarbo, slik at du kan velge det du foretrekker.

rundstykke

LAVKALORI: Rundstykke med magert pålegg. © FOTO: Baard Næss/Inkognito for Greteroede.no

Rundstykke med pålegg

Lavkalori (1 person)

2 halve rundstykker

1 egg

1/2 tomat

1 skive magert kjøttpålegg

1/2 grapefrukt

agurk

tomat

salat

(Oppskriften er fra Greteroede.no)

kornblanding

KJAPT: Kornblanding med yoghurt er raskt å lage. © FOTO: Baard Næss/Inkognito for Greteroede.no

Kornblanding med tørket frukt og yoghurt

Lavkalori (1 person)

1 beger yoghurt mild og lett naturell

40 g kornblanding

2 ss tørket frukt

aprikos

rosiner

tranebær

(Oppskriften er fra Greteroede.no)

eggerøre med bacon

KLASSISK: Eggerøre med bacon er en klassisk frokost som også er lavkarbo-mat. © FOTO: Forlaget Lille Måne AS

Eggerøre

Lavkarbo (1 person)

2-3 egg

1-4 ss kremfløte eller créme fraiche

salt og pepper

smør til steking

bacon eller skinke

tomater

Bland egg, kremfløte, salt og pepper. Smelt smøret i en stekepanne. Hell i eggerøren. Rør hele tiden, og ta pannen bort fra varmen nå og da, og fortsett å røre. Avslutt innen røren er blitt for tørr. Den skal ha kremet konsistens. Spis den gjerne med bacon eller kokt skinke, oppklippet gressløk og tomater.

(Oppskriften er fra Doktor Dahlqvists kokebok av Annika Dahlqvist, Lille Måne)

Lavkarbo velling

TIL HVERDAGS: Fedons havrevelling med cottage cheese og bær er en bra hverdagsfrokost. © ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com

Havrevelling

Lavkarbo (4 personer)

4 dl havregryn

1 l lettmelk, soyamelk eller vann

1 boks cottage cheese

litt salt (natriumredusert)

4 ss valnøtter eller mandler, hakket

noen friske bær (evt dypfryste)

1 ss fruktose

evt. litt kanel

Kok opp vann og havregryn. La grøten småkoke under lokk. Rør ofte. Smak til med salt. Rør i cottage cheese til slutt, og varm opp. Tilbehør: Hakk nøttekjerner og dryss dem, sammen med bær, over grøten. Dryss litt fruktose på, og eventuelt litt kanel.

(Oppskriften er fra kokeboken Naturlig slank av Fedon A. Lindberg, Gyldendal)

omelett

EGG: En omelett er mettende og enkelt. © FOTO: Matprat.no

Frokostomelett

Lavkalori (1 person)

2 egg

2 ss vann

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 ss margarin

2 ss revet hvitost

4 stk rød cherrytomat

2 skiver spekeskinke

gressløk

Visp sammen egg, vann, salt og pepper. Pannen må være så varm at margarinen freser når den slippes i. Hell i røren, og trekk den inn mot midten etter hvert som den stivner. Legg ost og gressløk på den ene halvparten når eggblandingen er nesten stivnet. La omeletten steke noen sekunder før den andre halvparten brettes over. Server nylaget omelett med småtomater, og gjerne brød og salat.

(Oppskriften er fra Matprat.no)

smoothie lavkarbo

SMOOTHIE: Lavkarbosmoothie med bær og kremfløte. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Bærsmoothie

Lavkarbo (2 personer)

1 dl tyrkisk yoghurt

1 dl kremfløte

1 dl frosne bær

1 dl mineralvann

evt isbiter

Kjør i blender til alle bær og isbiter er jevnt fordelt. Pynt gjerne med krem og noen bær.

(Oppskriften er fra boken Matglede med lavkarbo av Annika Dahlqvist og Maria Höglund, Lille Måne)

stekt egg

LAVKARBO: Et stekt egg kan brukes som skive. © FOTO: Forlaget Lille Måne AS.

Eggebrødskive

Lavkarbo (1 person)

1 egg

skinke

osteskiver

Stek egget på begge sider og bruk det som "brødskive". Legg skinke- og osteskiver eller annet pålegg oppå.

(Oppskriften er fra Doktor Dahlqvists kokebok av Annika Dahlqvist, Lille Måne)

smoothie

FLYTENDE FROKOST: Vitaminsmoothie fra Grete Roede. © FOTO: Baard Næss/Inkognito for Greteroede.no

Vitaminsmoothie

Lavkalori (4 personer)

2 mangoer

250 g jordbær

1 dl kokosmelk

1/2 sitron

2 dl eplejuice

Skrell mangoene og skjær dem i mindre biter. Del jordbærene i litt mindre biter. Press sitron og tilsett alle ingrediensene i en blender. Kjør det til en jevn blanding. Ha alt over i glass og server straks.

(Oppskriften er fra www.greteroede.no)

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!