Norske barn som følger vaksinasjonsprogrammet gjennom helsestasjonen er vaksinert mot de fire mest alvorlige barnesykdommene; kusma , røde hunder , meslinger (den såkalte MMR-vaksinen) og kikhoste.

Disse sykdommene kan være livstruende, men er på grunn av massevaksinasjon nærmest utryddet i Norge. Likevel forekommer sykdommen fortsatt, som da 11 småbarn i Oslo fikk meslinger i februar. Det rekordstore utbruddet skjedde blant barn som ikke var vaksinerte.

9 barnesykdommer

For barn som følger vaksinasjonsprogrammet som startet i 1969, gjenstår da to av de sykdommene som tradisjonelt er blitt betegnet som barnesykdommer: vannkopper og skarlagensfeber . I tillegg er fjerde og femte barnesykdom og hånd-fot- og munnsyke (må ikke forveksles med munn- og klovsyke) stadig mer utbredt.

- Stort sett alle barn får vannkopper og fjerde barnesykdom. Mange får også femte barnesykdom og skarlagensfeber, sier Anne Lindboe, barnelege ved Ullevål Universitetssykehus.

Spesielt vannkopper og fjerde barnesykdom er svært smittsomt, og nærmest uunngåelig for småbarnsfamilier.

Derfor anbefaler Lindboe å arrangere smittefest.

Les også: Alt om vannkopper

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!