FEBER: Mange barnesykdommer må man bare gjennom. Heldigvis går de fleste over av seg selv. © Thinkstock

Hva betyr inkubasjonstid?

Inkubasjonstid er den tiden som går fra et smittestoff trenger inn i kroppen til sykdommen bryter ut.

Kilde: Store norske leksikon

Takket være et effektivt vaksinasjonsprogram har flere av de tradisjonelle barnesykdommene nesten forsvunnet.

- Av de klassiske barnesykdommene ser vi i dag kun vannkopper. Meslinger, røde hunder og kusma vaksineres det mot ved 15-måneders alder, og igjen når barnet er 12 år,for å sikre langtidsbeskyttelse, sier barnelege ved Volvat, Kristin Jensen.

Må ikke alltid til legen

Det er likevel noen sykdommer man kan regne med å få i hus mens barna er små. Selv om vi vet at de er ufarlige, er det aldri morsomt å ha syke barn. Vi skulle så gjerne tatt over både utslett og feber, og når ikke det er mulig ønsker vi at legen skal kunne hjelpe.

Dette har du krav på ved syke barn

Det er imidlertid ikke all sykdom som krever legebesøk.

- Ved de vanligste sykdommene som forkjølelse, vond hals og vonde ører, trenger man kun å få til legen hvis barnet får høy feber og er dårligere enn du ville forventet. Ta også en tur til legen hvis feberen varer uvanlig lenge, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen.

Tåler virussykdommene godt

Som foreldre kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til barnesykdommer som skarlagensfeber, vannkopper og den fjerde barnesykdom.

- Her skiller skarlagensfeber seg fra de andre sykdommene fordi den skal behandles med penicillin. Derfor må man gå til lege når barna får denne sykdommen. Ved de andre barnesykdommer som nevnes her, er det imidlertid ingen grunn til å gå til legen hvis barnet ikke er spesielt sykt, sier hun.

De fleste barn tåler nemlig godt slike virussykdommer, og det finnes heller ingen behandling.

Smittes med vilje

Vannkopper er en sykdom mange småbarnsforeldre har et avslappet forhold til.

Det er en kjent sak at foreldre gjerne ser at barna får vannkopper mens de er små, og det er også en del som mer enn gjerne oppsøker venner som har vannkopper i hus. Rett og slett for å få smittet barna.

- Friske barn kan gjerne smittes når de er små. Det er mye verre å få sykdommen når man blir eldre, men som regel går denne smitten av seg selv uten at foreldrene trenger å anstrenge seg for det, sier Hermansen.

Hun minner for øvrig om at det er helt vanlig at barn er syke i snitt én gang i måneden når de har begynt i barnehagen, og at det viktigste er at de blir friske innimellom.

Her er åtte sykdommer dere må være forberedt på å få i hus mens barna er små:

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!