fluktbiler

De beste fluktbilene - kanskje

Visste du at Munch-tyver stakk av i en Berlingo? Her er bilene forbryterne foretrekker.

Publisert Oppdatert
Hvis vi skulle valgt, kunne kanskje Challengers V8 oppveid for øvrig indiskresjon.
Hvis vi skulle valgt, kunne kanskje Challengers V8 oppveid for øvrig indiskresjon. Foto: Handeland, Petter
Mini har lange tradisjoner i faget, og Clubman-utgaven rommer mer.
Mini har lange tradisjoner i faget, og Clubman-utgaven rommer mer.
Nå snakker vi getaway car - Evo IX!
Nå snakker vi getaway car - Evo IX!

Og her er fluktbilene som faktisk er brukt i de 10 første googletreffene

  • En rød Mercedes varebil
  • Noe som ligner en Chevrolet Suburban
  • En (eldre) blå Ford Fiesta
  • En eldre Audi 80
  • En hvit Citroen Berlingo
  • Audi S4 (Munch-saken i 2004)
  • En grå Nissan Primera
  • En BMW 540 (reportasje om tidligere forbryter)
  • Ford V-8 i filmen "Public Enemies"

Neida, vi oppfordrer ikke til kriminalitet. Men vurdert ut fra antall kriminalromaner som selges her til lands, er det ikke noe å si på interessen for emnet.

Share

Og alle vi som leser mange av dem, kan vel raskt peke ut en god fluktbil:

Slik er gode fluktbiler

1 - Bilen må være diskret, gjerne møkkete, slik at man ikke blir oppdaget før selve flukten. Ergo mørke farger og minimalt med spesielle kjennetegn. Helst falske skilter .

2 - Den må ha god nok plass til det man skal ha med seg av gods, gull og banditter. Ergo er det minimum en stasjonsvogn, men i praksis ofte også en passende varebil .

3 - Og så må den være rask, gjerne med 150 - 200 hester eller mer, og ha meget gode kjøreegenskaper . Det betyr gjerne firehjulstrekk, men utelukker i stor grad SUV.

Se artikkelsamling av typiske fluktbiler under artikkelen.

Men det stemmer ikke i praksis

Men hvordan stemmer dette i virkeligheten? Hvilke biler bruker norske banditter egentlig nå til dags? Det ser ikke ut til at de følger oppskriften vår i hvert fall.

Vi har gått gjennom de 50 øverste resultatene av google-søket "fluktbil" i norske nettaviser - og det er langt mellom grombilene!

10 fluktbiler som er brukt i nyere mediaprofilerte saker

14. mars 2010 - Tyver kjørte kassebil inn i murvegg. Tok med seg PC-utstyr for 150 000 kroner etter sjokk-brekk i Oslo. Politiet er nå på utkikk etter en rød Mercedes varebil med skader på høyre side, skriver Dagbladet.

27. februar 2010 - Sjokkbrekk hos Euronics i Grimstad. To personer har rygget bilen inn gjennom butikkens kjøreport. - Bilen kan ligne på en litt større SUV som ligner på Chevrolet Suburban, sier operasjonsleder Kvitne til fvn.no .

16. februar 2010 - det er ennå ikke pågrepet noen etter ranet av Askeland Ur og Smykker i Kristiansand tirsdag formiddag. Fluktbilen skal være en Nissan Qashqai , som ble meldt stjålet i Follo 6. desember i fjor, skriver fvn.no .

4. april 2008 - En maskert mann gikk inn i Sarpsborg Våpen og Friluft og truet til seg et ukjent antall våpen, sier operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Lars Stenrød. Mannen forsvant i en blå Ford Fiesta, som kort etter ble funnet brennende på Greåker, skriver NRK .

20. september 09 - Ved å benytte en stjålet Audi som rambukk, knuste tyver seg vei inn i Gullsmed Egil Berglihn i Gyldenløves gate i Kristiansand sentrum i natt. Fluktbilen er en eldre Audi 80 som ble stjålet en gang i løpet av det siste døgnet, skriver Aftenposten.

13. november 09 - Den verdifulle Munch-litografien «Historien» ble stjålet fra et galleri i Oslo i kveld. Tyvene forsvant fra stedet i en Citroen Berlingo . - Det var vitner på stedet. De kjørte av gårde i en bil, som vi har funnet igjen, den var stjålet, sier operasjonsleder Børve til VG Nett .

15. april 05 - Tre personer deltok i Munch-ranet like etter klokka 11.00 søndag 22. august i fjor. En 37-åring fra Østfold er siktet for å ha levert fluktbilen, en Audi S4 , til ranerne like før kunstkuppet, skriver Dagbladet .

3. juni 09 - Tyvene kjører bilen gjennom inngangsdøra. Like etter stikker de av med klokker til 700.000 kroner. Fluktbilen ventet utenfor, en grå Nissan Primera, og ble funnet i Næroset onsdag morgen, skriver TV2

23. oktover 09 - Petter Hansen gjorde sjokkinnbrudd på løpende bånd. Petter finner den perfekte fluktbil i en brukt-bilannonse. En BMW 540, med V8-er og 286 hester. Han sporer opp adressen i Drammen, bryter han seg inn i garasjen og fliser av gårde, skriver ViMenn (Klikk.no) .

22. juni 09 - "Public Enemies" er filmen om den karismatiske forbryteren John Dillinger. Hans Ford V-8 hadde en mye kraftigere motor enn bilene politiet kjørte, som ga ham et verdifullt forsprang. Dillinger var svært fornøyd og skrev brev til Henry Ford og takket ham for den beste fluktbilen i Amerika, skriver Filmweb .

Gode alternativer

I samlingen under finner du et knippe potensielt fine fluktbiler fra redaksjonens testarkiv:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning