Best i kompaktklassen

Her er våre favoritter

Hvis du ikke trenger plass til hele barnehagen, er en bil i kompaktklassen et av de beste kjøpene du kan gjøre. Her er våre favoritter.

TOPPMØTE: VW Golf og Ford Focus er de to beste kjøpene i kompaktklassen.
TOPPMØTE: VW Golf og Ford Focus er de to beste kjøpene i kompaktklassen. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Kompaktbilene var i 2011 den mest populære delen av markedet for nye biler, i følge Opplysningsrådet for veitrafikken.

Det ble solgt hele 38 412 biler i kompaktklassen i 2011, noe som utgjør 27,8 prosent av totalmarkedet. På de nærmeste plassene følger mellomklassen med 22,8 prosent og SUV-klassen med 21,4 priosent.

Og visa bare fortsetter nå i 2012. Vinterens herjinger, om vi kan kalle det det, gjorde sitt til at marginalt flere kjøpte SUV en kompaktbil i januar, men i februar er det hele tilbake til normalen. Per 19.februar er VW Golf Norges mest solgte bil i 2012, og Ford Focus henger med i toppen.

Tress i ess

At det er nettopp disse to kompaktklassebilene som flest nordmenn velger forundrer oss ikke. De har nemlig scoret veldig godt i våre tester.

Vi har kjørt test av en lang rekke VW Golf-modeller, men det er spesielt en versjon som har imponert oss:

Når den sparsomme og kultiverte 1,6-liters dieselmotoren i VW Golf 1,6 TDI kombineres med det 7-trinns automatgiret DSG, blir resultatet utmerket og belønnet med terningkast 6.

En veldig god dieselmotor, nydelige kjøreegenskaper, et moderne indre og ytre, god plass og ikke minst moderne utstyr, la grunnlaget for at Ford Focus 1,6 TDCi også endte opp med 6 som totalkarakter.

Og så kom BMW med sin nye versjon av kjørefavoritten 1-serie, og den skuffet ikke. De sportslige kjøreegenskapene har den fortsatt, samtidig som BMW har lagt til en solid dose fjæringskomfort. Mer plass har den også fått. Selv om BMW 1-serie legger seg premiumsjiktet i kompaktklassen, er prisen eneste ankepunkt. Fraprisen på 289 900 kroner er ikke avskremmende, men vurdert opp mot den aldrende Audi A3 Sportback, Lexus CT200h eller Ford Focus er det imidlertid ikke noen innbruddspris. Særlig fordi du bør hake av for en del valg i ekstrautstyrslisten før den rette følelsen kommer krypende.

LUKSUS: Hybridmodellen Lexus CT200h bringer storbilluksus inn i kompaktklassen.
LUKSUS: Hybridmodellen Lexus CT200h bringer storbilluksus inn i kompaktklassen. Foto: Terje Bjørnsen

Valgets kval

De beste kompaktbilene

Bilmerke/ modell

Testkarakter

Ford Focus

6

VW Golf

6

BMW 1-serie

5

Lexus CT200h

5

Honda Civic

5

Mazda 3

5

Citroën C4

5

Alfa Romeo Giulietta

5

Audi A3

4

Peugeot 308

4

Opel Astra

4

Toyota Auris

4

Hyundai i30

4

Kia Cee'd

4

Renault Megane

4

Volvo C30

4

* Klikk på modellnavnet for å lese full test.

Av de mest solgte kompaktbilene, er det Focus og Golf vi rangerer som de beste kjøpene. Men vi har også latt oss imponere av kvalitetsmesteren Mazda 3, rykende ferske Honda Civic som gir mye motor for pengene, og komfortmesteren C4, som alle stod til en femmer på terningen.

Andre storselgere som Toyota Auris, Peugeot 308 og Opel Astra har også gode egenskaper, men ender opp med totalkarakter 4.

Vil du gå litt utenom allfarvei i jakten på kompaktklassebil, scoret følgende outsiderne totalkarakter 5 i våre tester:

Er du glad i sportslige egenskaper, frekk design og sprek akselerasjon er Alfa Romeo Giulietta 1,4 TBi et funn. Med et salg på 386 biler i 2011, møter du heller ikke maken i hver sving.

Det samme gjelder for øvrig Lexus CT200h. Den luksuriøse hybridbilen fikk 414 nye eiere i Norge. Den bruker samme teknikk som Toyota Auris Hybrid, men i en langt mer sportslig og eksklusiv innpakning. Her er det kvalitetsfølelsen og en elegant drivlinje som setter deg i feststemning.

Den som venter

Om tradisjonell kompaktbilstatus er din greie, kan fortsatt Audi A3 1,2 TFSI slå fra seg.

Praktisk og rommelig Sportback-karosseri og bunnsolid kvalitetsfølelse dekker over at bilen har fått noen år på baken. Vi liker den også godt med 125 hk bensinmotor og som 1,6 TDI.

Faren med å gå til innkjøp av A3 nå er at nye A3 er like rundt hjørnet.

Les mer:

Slik unngår du verditap

Jentene kjøper tøffere biler

Så mye koster miljøbilene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning