Testguide:

Åpne båter for aktiv bruk

De siste tre årene har vi testet ulike rimelige båter som passer bra til vannsport og fiskeaktiviteter. Her har vi samlet noen av de beste.

TEST AV BÅT: Vi har testet åtte fritidsbåter.
TEST AV BÅT: Vi har testet åtte fritidsbåter. Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Er du på jakt etter en båt du enkelt kan frakte på henger og som er lett å sette ut, så kan en båt på rundt fem meter være et godt valg. I denne testguiden har vi samlet åtte åpne båter som passer fint til den aktive båtbrukeren.

Båtene vi har testet er:

Faster 560

Buster XL

OceanMaster 600 WA

Pioner 17 Touring og Flexi

Quicksilver Active 555 Open

Yamarin Cross 53 CC og BR

Silver Wolf 510

Uttern 49S

Felles med alle båtene er at alle båtene passer godt som fritidsbåter. De er robuste og skal tåle en støyt. Fine til aktivt bruk, som fisketur, vannsport, holmeturer eller rett og slett en grei familiebåt.

Testen er gjort i løpet av en treårs-periode.

Buster XL

Kvalitetsfølelse.

ALLSIDIG: Buster har produsert robuste og allsidige aluminiumsbåter i en årrekke. XL er en ærlig bruksbåt.
ALLSIDIG: Buster har produsert robuste og allsidige aluminiumsbåter i en årrekke. XL er en ærlig bruksbåt. Foto: FOTO: Terje Bjørnsen

Aluminiumsbåtene til Buster er kjent for robuste og allsidige egenskaper. XL-modellen er et slags minste felles multiplum, med fem lune plasser bak den kraftige vindskjermen, samtidig som det er brukbar plass på dekket forut.

Innredningen følger Buster-malen med røffe og slitesterke materialer. Det gjør XL til en ærlig bruksbåt, men noen vil synes at det blir vel praktisk og lite elegant. Skroget takler krappe bølger på opp met en meter uten å kny. Den stive strukturen sørger for en solid følelse, og XL har tilstrekkelig skrogvinkel til at den skuffer sjøen unna uten altfor harde slag.

Vår testbåt hadde en Yamaha F100, noe som gir mer enn tilstrekkelig ressurser. Toppfart på 37 knop og økonomisk marsjfart mellom ca. 20-27 knop. Prisen starter på 319 000 kroner med 100 hk.

+ Gode sjøegenskaper, kvalitetsfølelse, skjermet cockpit

- Litt vel robust innredning for noen

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

OceanMaster 600 WA

Fornuftig pris.

OceanMaster 600 WA har to store fortrinn: Masse plass om bord og en hyggelig totalpris. Med god plass til seks personer og en praktisk innredning er dette en enkel og grei dagsturbåt. Enten du fisker, driver med vannsport eller bare skal på tur i skjærgården, gjør den jobben på en fin måte.

GOD PLASS: God skrogbredde gir masse plass ombord i OceanMaster 600 WA, som er veldig fornuftig priset.
GOD PLASS: God skrogbredde gir masse plass ombord i OceanMaster 600 WA, som er veldig fornuftig priset. Foto: FOTO: Produsenten

Med rimeligste motoralternativ på 90 hk koster båten fra 270 000 og med en fornuftig utstyrspakke kommer totalprisen i området rundt 325 000 kroner. Vår testbåt hadde en 115 hk Evinrude på hekken. Det øker prisen med 25 000 kroner og gir en toppfart på 38,2 knop. Den største fordelen ved å velge 115 hk er om du ofte har mange om bord. I tillegg kan du slippe turtallet ned 1500 o/m fra toppfart og fortsatt cruise i 25-26 knop.

+ God plass, høyt fribord, fornuftig pris

- Hard gange i større bølger, enkel finish

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Pioner 17 Touring og Flexi

Svært stabil.

Pioner 17 leveres i to varianter - Touring og Flexi. På Touring er det faste benker i U-form forut og her kan det rigges til solseng. Dette er den mest familievennlige utgaven. På Flexi-utgaven er noen av benkene faste og kan det suppleres med moduler etter ulike behov. Denne passer best for fiske og vannsport.

Med en 60 hk Yamaha topper den på drøye 30 knop, så det er lite å si på fartspotensialet. I fartsområdet fra snaut 20 til drøye 24 knop bruker den ned mot en halv liter bensin pr. nautisk mil. Og det er akkurat i denne farta båten trives best: Den er ikke konstruert for barske hopp og sprett ute i bølgene, selv om den har en ganske bra V- bunn.

TOURING: Pioner 17 kommer i to varianter, her i Touring. Pioner er kjent for å bygge robuste båter med svært god stabilitet.
TOURING: Pioner 17 kommer i to varianter, her i Touring. Pioner er kjent for å bygge robuste båter med svært god stabilitet. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Prisene er hyggelige og starter på drøyt 160 000 kroner med Yamaha F50 på hekken.

+ Tåler mye, svært stabil, rimelig

- Kronglete fortøyningsløsning

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Quicksilver Active 555 Open

Stabile sjøegenskaper.

Siden vi kjørte test av Quicksilver 535 Open har båten lagt noen centimeter til sin vekst og heter nå 555 Open. Den har en litt uvanlig utforming i forskipet: Bred og butt fasong gir unektelig noen fordeler når det kommer til plass foran konsollen, dessuten er det lett å komme om bord. Stuverommet under konsollen er gigantisk.

Så skulle man tro at den butte fasongen man ser ved brygga gjør at båten stanger og brøyter ute i sjøen, men det er langt fra tilfellet. Baugen løfter seg fint ut av vannet og avslører et forskip med skarpere undervannsskrog enn førsteinntrykket tyder på.

Vår båt var utstyrt med en Mercury 90 hk. Det gir toppfart på 34 knop og økonomisk marsjfart på 18-23 knop. Prisen starter rundt 200 000 kroner.

BRED OG BUTT: Quicksilver 555 Open er bred og butt i fronten. Det gir god plass foran i baugen, uten at den brøyter sjø.
BRED OG BUTT: Quicksilver 555 Open er bred og butt i fronten. Det gir god plass foran i baugen, uten at den brøyter sjø. Foto: FOTO: Petter Handeland

+ Lav pris, stabile sjøegenskaper, mye plass forut

- Liten plass til bena ved konsollen

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Yamarin Cross 53 CC og BR

Mye dørkplass.

Yamarins Cross-serie er aluminiumsbåter med innsiden kledd i glassfiber. 53-modellen kommer i to versjoner. CC-modellen er laget for fiske og aktiv bruk. Her er det en senterplassert konsoll med en spesielt utformet stå- og sittebenk. Den fungerer fint både for den som fisker akterover og den som styrer båten, eksempelvis når man dorger. Det er en liten tofte helt i baugen, og en aktersofa som rommer to.

BR-versjonen har to pilotstoler plassert bak en todelt styrekonsoll, mens området foran konsollen fortsatt er ganske ren og gir god dørkplass men noe mindre sitteplass enn i en del konkurrenter.

Vi kjørte begge båtene med Yamaha F70. Motoren passer bra til båtstørrelsen og gir en toppfart på 32 knop og økonomisk marsjfart i området 22-25 knop. Prisene starter på 227 000 kroner for CC og 241 000 for BR.

+ Bra i sjøen, mye dørkplass (CC), beskyttet førerplass (BR)

VELKJØRENDE: Yamarins Cross-serie er solide og velkjørende båter. Båten på bildet er en 53 CC.
VELKJØRENDE: Yamarins Cross-serie er solide og velkjørende båter. Båten på bildet er en 53 CC. Foto: FOTO: Petter Handeland

- Avhengig av rett trim, lite sitteplass forut (BR)

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Silver Wolf 510

Hyggelig pris.

Det spesielle med Silvers båter er deres såkalte "AluFibre"-konstruksjon. Kort fortalt betyr det at skroget er av marinealuminium, mens innredningen er i glassfiberarmert plast.

Wolf-modellen finnes i to versjoner. BR-modellen har to separate stoler bak hver konsoll, og en sofa helt akter i cockpit. Foran konsollen er det en liten nedsenket dekksplass og en benk med stuverom.

Den andre utgaven av Wolf heter DC 510. Her er konsollen trukket lenger akter, slik at du sitter på aktersofaen og kjører. Til gjengjeld har du mer dørkplass forut, og to små sittebenker foran hver konsoll. Grovt sett passer DC best til fiske og vannsport, mens BR-versjonen egner seg bedre til hyggeturer og transport. Testbåten er utstyrt med Honda BF60. Det gir toppfart på 31 knop og økonomisk marsjfart på 17-23 knop. Prisen ligger fra ca. 210 000 kroner.

+ Lavt forbruk, hyggelig pris, morsom å kjøre

- Trang kalesje

BR og DC: 510-modellen fra Solver kommer også i to versjoner - en bowrider og en mer tradisjonell skjærgårdsjeep kalt DC. Begge er morsomme å kjøre.
BR og DC: 510-modellen fra Solver kommer også i to versjoner - en bowrider og en mer tradisjonell skjærgårdsjeep kalt DC. Begge er morsomme å kjøre. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Uttern 49S

Stor plass.

Dette er en liten og rimelig skjærgårdsjeep med god plass og høyt fribord. Du sitter bak en rommelig konsoll på akterbenken. Det gir god plass foran i båten, med sitteplass i U-form mot styrbord og mulighet for å sette opp bord eller solseng.

Uttern 49S passer med motorer fra 40-75 hk, vår båt hadde største motor. Det gir 32 knop og marsjfart på 20-25 knop. For de fleste vil nok en 60 hk være nok. Prisen ligger i området 150-200 000 kroner.

+ Høyt fribord, stor plass, mange stuverom

- Lang, tynn akterlanterne, tung styring

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

TRYGG OG PRAKTISK: Høyt fribord gjør Uttern S49 trygg for en familie på båttur. Det praktiske aspektet er ivaretatt med gode stuverom og god plass ombord.
TRYGG OG PRAKTISK: Høyt fribord gjør Uttern S49 trygg for en familie på båttur. Det praktiske aspektet er ivaretatt med gode stuverom og god plass ombord. Foto: FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Faster 560

Solid kvalitet.

Mest spennende med Faster-båtene er innredningskonseptet. Ved siden av forskjellige konsolløsninger, som senter eller sidekonsoller i 560-modellen, gjør et skinnesystem langs skrogsidene det mulig å innrede båten etter eget ønske og behov.

Listen over utstyr som kan monteres i disse skinnene er lang: Her finnes alt fra setebokser til klaffebenker, stroppefester, fortøyningsutstyr, fenderholder og kjøleboks, og monteringen er så vidt undertegnede kan se en svært enkel jobb.

Båten er solid dimensjonert og oppfører seg stabilt selv om det blåser en smule. Suzukis 90 hk passer bra til Faster 560 og gir en økonomisk marsjfart på rundt 20 knop og toppfart på 32 knop. Prisen starter rundt 330 000 kroner.

+ Praktisk modulsystem, solid kvalitet, gode sjøegenskaper

- Noe høy pris

Les også:

Finn den perfekte hyttebåten

Foto: Egil Nordlien HM Foto

Ta med deg firehjulingen på hytta

Skroget får oss til å glise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning