Oppskrifter fra Italia

Hemmeligheten bak all italiensk mat

Nøkkelen til det italienske kjøkkenet er tre ingredienser.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Spagetti med hjemmelaget tomatsaus
DAGENS MIDDAGSTIPS: Spagetti med hjemmelaget tomatsaus Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert

Vi elsker gode oppskrifter på pizza, klarer oss ikke uten våre beste pastaoppskrifter og vil helst ikke la det gå for lenge uten å spise en kongelig lasagne. Hva er felles for alle de rettene?

Den hellige tre-enigheten som kalles soffrito. Løk, hvitløk og tomat.

For de har trua på tre-enigheter i Italia. Både i kirken og på kjøkkenet sverger de til å sette sammen tre ting som blir bedre sammen enn hver for seg.

I hundretusenvis av italienske kjøkken, både hos mamma og i restaurantene, putrer det akkurat nå en blanding av løk, hvitløk og tomat. Det er nemlig den blandingen som er grunnfjellet i det Italienske kjøkkenet.

Share

Før man i det hele tatt vet hva man skal lage begynner man å skrelle løk og hvitløk, hakke den og steke den før man har i tomat. De tre ingrediensene er starten på tusenvis av pastaretter fra klassisk lasagne til spagetti bolognese, like mange pizzavarianter og en drøs andre italienske spesialiteter.

Nå må jeg skynde meg å si at ingen er helt enige om hva en soffrito er. Men altså: Det er aromatiske grønnsaker som stekes i olje på lav varme. Selleri, løk og gulrot er vanlig. Men, har du ikke selleri, kan du gjerne bruke noe annet.

En slik blanding heter soffrito (staves noen ganger sofrito). Herfra og ut er det fritt fram. Ellers er det vanlig å bruke tomat, enten ferske eller fra boks som man har i kjelen eller panna når grønnsakene har stekt en stund.

En slik tre-enighet finner man i en rekke andre kjøkken også. I Frankrike kalles det mirepoix og er blandingen av selleristang, gulrot og løk (hvor de er mer strikse på at blandingen nettopp er disse tre...). I India sverger de til løk, hvitløk og ingefær og så videre.

Nedenfor finner du oppskrifter som tar utgangspunkt i en soffrito.

Les også:

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

- Bedre sjokoladekake er vanskelig å lage

Stortest av store familiebiler

Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også