Noen ganger oppdager menneskene store ting. Det kan være sjøveien til India, flymaskiner eller teip (genialt og klebete, og har utvilsomt gjort våre liv bedre). Slike fremskritt går ingen hus forbi. Ingen.

Share

For en liten tid tilbake gjorde menneskeheten nok et fremskritt. Og dersom denne oppdagelsen hadde fått like stor oppmerksomhet som Christopher Columbus (som ikke fant sjøveien til India) ville verden vært et mye bedre sted å spise.

Den legendariske Brillat Savarin uttalte en gang at oppdagelsen av en ny rett gjør mer for menneskenes lykke enn oppdagelsen av en ny stjerne. Jeg tror han har rett, både på kort og mellomlang sikt.

Det var den franske kjemikeren Hervé This (han som fant ut om kaffen blir raskest kald ved blåsing eller røring) som oppdaget at du kunne blande sjokolade og vann sammen, smelte det og så (her kommer det geniale) piske det over isbiter til det blir en helt himmelsk, ren og myk sjokolademousse.

Det som gjør dette genialt er at man verken bruker kremfløte eller egg (her finner du oppskriften på den varianten). Selv om det ikke er noe i veien med fløte eller egg så bidrar det til å enten stjele eller forstyrre den rene sjokoladesmaken.

Når det er sagt, finnes uendelig mange smaker å kombinere sjokolade med. Her er noen forslag:

  • Appelsin
  • Jordbær
  • Bringebær
  • Chili
  • Kaffe
  • Rom
  • Cognac
  • Salt

Du kan altså bytte ut vann med for eksempel bringebærjuice og få samme, nydelige konsistens.

Slik gjør du det:

Ha vann og sjokolade i en kjele. Smelt forsiktig og rør kontinuerlig rundt med vispen. Bruk omtrent 1/3 vann og 2/3 sjokolade. (For eksempel 1 dl vann og 200 gram sjokolade). Hell blandingen over i en glass- eller metallbolle. Fyll en stor bolle med isbiter og kaldt vann. Sett bollen med sjokolade i bollen med isbiter. Pisk godt.

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert.=

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert. © Foto: Erik Hannemann

Fortsett å piske. Det blir først litt tykkere så får det gradvis konsistensen av en mousse.

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert.=

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert. © Foto: Erik Hannemann

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Slik ser det ut når du har pisket ferdig:

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert.=

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert. © Foto: Erik Hannemann

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!