Oppskrift på rødvinsaus

Lag en perfekt rødvinsaus

Her er hemmeligheten bak en god rødvinsaus.

OPPSKRIFT PÅ RØDVINSAUS: Det er noen ting man må kunne for å lage rødvinssausen god.
OPPSKRIFT PÅ RØDVINSAUS: Det er noen ting man må kunne for å lage rødvinssausen god. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Jeg har laget en god del rødvinsauser, for eksempel til de gode lammeskankene her. Derfor sitter det langt inne å innrømme det: Denne rødvinsausen er mye bedre enn den jeg har laget fram til nå.

Pfu... Der var det gjort.

En rødvinsaus passer som hånd i hanske til biff (som du steker perfekt på denne måten). Du kan definitivt bruke den til kylling også.

Du kan også prøve det rare kjøttdeig-trikset som jeg ved et innfall prøvde for noen år siden. Jeg blandet bearnaise med stekt kjøttdeig og så bakte jeg det inn i en deig (pizzadeig) til store luftige boller. Perfekt å ta med seg. Nå har jeg ikke gjort det samme med rødvinssaus, men ga nettopp meg selv en god idé.

Innebygd smaksskala

Når man har mat på hjernen døgnet rundt utvikler man etter hvert en smaksintuisjon. Folk som ikke er opptatt av mat (de folka skjønner jeg meg aldri helt på) mangler denne intuisjonen.

Det groveste utslaget av denne manglende smaksintuisjonen, kan vi bare forestille oss. De spiser sjokoladepudding med ketchup, surkål med marsipanlokk og har hvitløk i kaffen. Som regel ser vi heldigvis mildere utslag av fenomenet.

I den andre enden av skalaen finner vi matfolkene. Det er de som har utviklet en slags matmusikalitet for smaker og usmak. Når de for eksempel presenteres for to ingredienser, vil det umiddelbart slå ut på en innebygd skala. Omtrent slik:

Blåbær - lønnesirup (JA!)

Asparges - smør (GLITRENDE!)

Mozzarella - basilikum (FULL POTT!)

Denne evnen kan utvikles over tid. I full blomst blir den mer raffinert. Og på et tidspunkt kan du lese oppskrifter og umiddelbart vite om dette er noe for deg.

Sånn var det (i all beskjedenhet) med denne rødvinsausen. Min svenske vinvenn Andreas Kjörling fortalte om en rødvinsaus. Og umiddelbart visste jeg at dette var gull.

- Du koker margbeinet sammen med rødvinen og så smelter du sukkeret og monterer med smør, sa han.

A ha!

Sweden - 12 points.

Oppskriften ligger under.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (6600 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Så gode kan ovnsbakte poteter bli

Lavkarbobrødet som smaker godt

10 oppskrifter med kjøttdeig

Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Denne saken ble første gang publisert 12/03 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også