Oppskrift på dukkah - alternativ til dip

Den nye dippen

Hva i all verden er den nye dippen?

OPPSKRIFT PÅ DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk.
OPPSKRIFT PÅ DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Hun satt det på bordet uten introduksjon. Og jeg skjønte ikke helt hvordan det skulle angripes. En skål med et slags grovt pulver - ja ha?

Så jeg ble tvunget til å spørre.

- Jeg kjøpte det i Australia, sier hun.

Dette er typisk kulinarisk-psykologisk krigføring. En test for å avsløre min uvitenhet. Og det skal man få av sin egen mor?

Det er nok fortjent.

I familien er hun verdensberømt for å lage disse herlige kjøttkakene, suveren kålstuing (som jeg er oppvokst på), dobbeltspent 80-talls Dan Børge-pizza, sjellsettende ribbe (som virkelig ingen andre får til like bra), himmelsendt brun saus og andre ultratradisjonelle matretter. Derfor tilgir vi henne at kakene alltid, alltid, synker sammen. (Hvorfor synker de sammen? Les her, mamma).

Og så kommer denne krydderblandingen, som verken er en paste eller et pulver.

Den nye dippen

Så fikk jeg altså servert historien. Det heter dukkah. Og det er en blanding av nøtter og krydder. Dukkah brukes til å dyppe alt mulig i. Det kan være brød, grønnsaker, kjøtt og fisk.

Ved nærmere undersøkelse viser det seg at krydderdippen tilskrives egypterne. På et marked i Kairo får du "dukkah" (også stavet "duqqa") i mange former. I sin enkleste form er det salt, pepper og mynte som selges i kremmerhus av papir.

Imidlertid ser det ut til at Australia og New Zealand er i ferd med å utkonkurrere hjemlandet hva gjelder popularitet. Ingen vet helt sikkert hvorfor, men noen peker på at det har med den voldsomme vinproduksjonen å gjøre. Det er utmerket å ha som "snacks" til vin.

Oceania har lenge vært dukkahs viktigste diaspora, men nå har den også nådd Amerika. Allerede for fem år siden forkynte Specialty Food Magazine at dukkah skulle bli toppe lista over 10 nye smakene.

Vel, det gikk i alle fall meg hus forbi. Og jeg bodde i Australia på 90-tallet. Og nå har den altså kommet til Norge. Til mamma. Og da er det ikke lenge før det er overalt.

Hvordan lager man dukkah?

Å lage dukkah er ikke spesielt vanskelig. Ja, selv mor kan klare det! "Dukkah" betyr knuse og det er nettopp det du gjør. Først rister du krydder og nøtter i en tørr stekepanne, så bruker du morteren til å knuse blandingen slik at alle de herlige smakene kommer fram.

Det vanligste er å sette fram en skål med olivenolje og en med dukkah. Så dypper man brødbiter først i olje, så i dukkah. Det samme kan gjøres med grønnsaker, fisk og kjøtt.

De vanligste tingene å bruke er sesamfrø, koriander, pistasjnøtter, spisskum og hasselnøtter. Min oppskrift finner du nedenfor.

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Dukkah

Dukkah er den nye dippen. Den brukes til brød, kjøtt, grønnsaker og fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 ss Pistasjenøtter

2 ss Sesamfrø

2 ss Korianderfrø

1 ts Kuminfrø

0.5 ts Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning