Bilde

Kjøttkakene blir best om du følger denne oppskriiften © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på kjøttkaker

Slik lager du verdens beste kjøttkaker

Det er ett triks og to krydder som gjør kjøttkakene perfekte.

Del på Facebook

Rett til oppskriften? Se under artikkelen!

Jeg liker å tenke at kjøttkaker er det norskeste av norske. Litt som lusekofte, lafting eller en tur i skogen. Jeg har ingen problemer med å forestille meg at den første nordmannen gikk over isen og gumlet på ei kjøttkake.

Antakelig er det litt som å tenke at solen skinte hele sommeren da vi var små: Det er neppe sant, men vi liker å tro på det.

Ikke norske

Hvorfor tviler jeg på at kjøttkaker er norske? Jo, fordi at det ikke ble vanlig å male opp kjøtt før langt ut på 1800-tallet. Og en slik kvern var bare forbeholdt de rikeste (til å begynne med). Og rike folk var det langt mellom, bokstavelig talt.

Dessuten er de klassiske krydderne ikke norske heller. De måtte kjøpes.

Les også:

Slik lager du aioli

Denne gulrotkaken er perfekt

Lutefisk for nybegynnere

Kjøttkaker=
Dette trenger du for å lage perfekte kjøttkaker. © Foto: Erik Hannemann

SLIK GJØR DU DET:

Hvilke krydder?

Norsk eller ikke, det blir ikke skikkelig kjøttkaker uten de to magiske krydderne: muskat og ingefær. Til en halv kilo kjøttdeig beregner man en halv teskje muskat og én teskje ingefær. Prøv deg fram og se om du vil justere forholdene.

Løk i kjøttkakene?

I spørsmålet om løk er det to skoler (og en dissensgruppe). Den ene skolen vil ha løk i kjøttkakene. Den andre vil ha løken til kjøttkakene (dissensgruppen vil ikke ha løk i det hele tatt). I tillegg er det noen som vil at løken i kjøttkakene skal være stekt på forhånd.

Jeg velger som regel å steke løken i panna sammen med kjøttkakene. Du finner fort ut hvordan du vil ha det. Å steke løken ved siden av er i alle fall lurt om det er barn til stede.

Hvordan forme kjøttkakene?

Bland alle ingrediensene, altså kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær og egg. Ikke bland for mye, slik at kjøttkakene blir seige. Kjøttkakene er ferdige til å steke akkurat når de er enkle å forme.

Det letteste er å ha litt kaldt vann på hendene. Så triller man dem til baller. Ha litt vann på fjelen også, legg ballen på den våte flekken og form dem som du vil ha dem. (Jeg liker å tenke på dem som et liggende egg jeg trykker litt flattere).

Kjøttkaker=
Kjøttkaker © Foto: Erik Hannemann

Hvordan steke kjøttkaker?

Bruk nok fett. Man kan steke i i bare smør eller en blanding av smør og olje (strengt tatt i bare i olje også, men det setter ikke skikkelig smak på kjøttkakene).

Begynn med middels høy varme. Når du har fine stekeskorper på begge sider kan du skru ned varmen til middels. Ha i løken (om du liker å steke den ved siden av). Stek til kjøttkakene er gjennomstekt, ca 5-6 minutter.

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FORRETT MED AVOCADO: Her kommer en forrett med avocado og røkelaks. Se videoen så ser du hvor enkelt det er å lage den!=

Forretten som er like god som den er enkel

Den enkle forretten tar 30 sekunder.

Å SKRELLE EN AVOCADO: Det skal være lett å skrelle en avocado. Se her på dette trikset bare!=

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Du aner ikke alt denne kan gjøre

Du trodde vel ikke denne bare var til å vaske håret med?

artikkel bilde

Hvorfor er det vanskelig å servere Cola light i luften?

QUIZ: Dette visste du garantert ikke om fly.

artikkel bilde

Testen kan vise grad av depresjon

Får du over tjue poeng, bør du søke hjelp.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Sjekk hvordan avocado bør skrelles

Hæ? Du skreller den vel ikke på gamlemåten?

Vinneren smaker godt, rent og ekte - taperen smaker metall

Vi har testet fire hønsebuljonger og fem typer kyllingfond.

Her avgjør du om middagen blir god eller dårlig

Vi har testet fond og buljong.