Annonse

img Del på Facebook



Rett til oppskriften? Se under artikkelen!

Jeg liker å tenke at kjøttkaker er det norskeste av norske. Litt som lusekofte, lafting eller en tur i skogen. Jeg har ingen problemer med å forestille meg at den første nordmannen gikk over isen og gumlet på ei kjøttkake.

Antakelig er det litt som å tenke at solen skinte hele sommeren da vi var små: Det er neppe sant, men vi liker å tro på det.

Ikke norske

Hvorfor tviler jeg på at kjøttkaker er norske? Jo, fordi at det ikke ble vanlig å male opp kjøtt før langt ut på 1800-tallet. Og en slik kvern var bare forbeholdt de rikeste (til å begynne med). Og rike folk var det langt mellom, bokstavelig talt.

Dessuten er de klassiske krydderne ikke norske heller. De måtte kjøpes.

Les også:

Slik lager du aioli

Denne gulrotkaken er perfekt

Lutefisk for nybegynnere

Kjøttkaker=

Dette trenger du for å lage perfekte kjøttkaker. © Foto: Erik Hannemann

SLIK GJØR DU DET:

Hvilke krydder?

Norsk eller ikke, det blir ikke skikkelig kjøttkaker uten de to magiske krydderne: muskat og ingefær. Til en halv kilo kjøttdeig beregner man en halv teskje muskat og én teskje ingefær. Prøv deg fram og se om du vil justere forholdene.

Løk i kjøttkakene?

I spørsmålet om løk er det to skoler (og en dissensgruppe). Den ene skolen vil ha løk i kjøttkakene. Den andre vil ha løken til kjøttkakene (dissensgruppen vil ikke ha løk i det hele tatt). I tillegg er det noen som vil at løken i kjøttkakene skal være stekt på forhånd.

Jeg velger som regel å steke løken i panna sammen med kjøttkakene. Du finner fort ut hvordan du vil ha det. Å steke løken ved siden av er i alle fall lurt om det er barn til stede.

Hvordan forme kjøttkakene?

Bland alle ingrediensene, altså kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær og egg. Ikke bland for mye, slik at kjøttkakene blir seige. Kjøttkakene er ferdige til å steke akkurat når de er enkle å forme.

Det letteste er å ha litt kaldt vann på hendene. Så triller man dem til baller. Ha litt vann på fjelen også, legg ballen på den våte flekken og form dem som du vil ha dem. (Jeg liker å tenke på dem som et liggende egg jeg trykker litt flattere).

Kjøttkaker=

Kjøttkaker © Foto: Erik Hannemann

Arnie Stalheim

Redaksjonen

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Hvordan steke kjøttkaker?

Bruk nok fett. Man kan steke i i bare smør eller en blanding av smør og olje (strengt tatt i bare i olje også, men det setter ikke skikkelig smak på kjøttkakene).

Begynn med middels høy varme. Når du har fine stekeskorper på begge sider kan du skru ned varmen til middels. Ha i løken (om du liker å steke den ved siden av). Stek til kjøttkakene er gjennomstekt, ca 5-6 minutter.

Erik Hannemann

Kjøttkaker

Kjøttkakene blir aller best om du har i muskat og ingefær.

20 min

3 skiver brødeller loff

500 g kjøttdeig

1 ts ingefær

0,5 ts muskat

1 stk egg

salt og pepper

Fremgangsmåte

Fjern skorpene fra brødskivene. Legg dem i vann i noen minutter. Klem ut vannet med nevene.

Bland alle ingrediensene, altså brød, kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær og egg. Ikke bland for mye, slik at kjøttkakene blir seige. Kjøttkakene er ferdige til å steke akkurat når de er enkle å forme. Det letteste er å ha litt kaldt vann på hendene. Så triller man kjøttfarsen til baller. Ha litt vann på fjelen også, legg ballen på den våte flekken og form dem som du vil ha dem.

Bruk nok fett. Man kan steke i bare smør eller en blanding av smør og olje (strengt tatt i bare i olje også, men det setter ikke skikkelig smak på kjøttkakene). Begynn med middels høy varme. Når du har fine stekeskorper på begge sider kan du skru ned varmen til middels. Ha i løken (om du liker å steke den ved siden av). Stek til kjøttkakene er gjennomstekt, ca 5-6 minutter.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.