Kaka synker sammen på midten

Derfor synker kaka di sammen

Slik hever du deg over problemene.

PERFEKT KAKE: Gulrotkake er enkel å lage og smaker kjempegodt!
PERFEKT KAKE: Gulrotkake er enkel å lage og smaker kjempegodt! Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

- Å nei! Kaka synker!

Det er trist å se den gode eplekaka kollapse og falle sammen. En kake burde ikke se ut som fotballen gjorde etter at den gærne bikkja jeg vokste opp med hadde forgrepet seg på den. Nei, det noe uverdig over en kake som ikke har hevet riktig.

Så - hvorfor hever ikke kaka di? Hvorfor faller den sammen?

Hvorfor hever kaka?

Først er det lurt å forstå hvorfor kaka hever.

Om du bruker bakepulver, natron, gjær eller egg er vi ute etter det samme. Vi vil at små lommer med gass inne i bakverket skal utvide seg ved at de varmes opp (i ovnen).

Når vi bruker bakepulver startes en reaksjon som produserer karbondioksyd. Det er den samme gassen som gjæren lager.

Dersom du bruker egg (uten gjær eller bakepulver) er det bare luften du klarer å piske inn i eggehviter og plommer som utvider seg i deigen (ved oppvarming).

En kakedeig er altså full av små lommer med luft eller karbondioksyd (eller begge deler). Mirakelet skjer når deigen settes i ovnen. Da varmes luft/gass-boblene opp og utvider seg. Da øker deigen i volum.

Når du nå vet dette, blir det lettere å skjønne hva du skal gjøre - og ikke gjøre.

Her er en sjekkliste:

For varm ovn

Dersom ovnen er for varm sprekker boblene.

Det kan være at ovnen din ikke er nøyaktig. Det kan du sjekke med termometer.

Et annet tips er å varme opp ovnen til 20-30 grader mer enn oppskriften tilsier. Når du åpner ovnen for å sette kaka inn slipper du ut mye varme. Når kaka er i ovnen kan du senke temperaturen ned til det opprinnelige.

For kald ovn

Dersom ovnen din er for kald vil ikke boblene bli varme nok - og ikke holde seg varme lenge nok for at kaka (boblene) stivner.

Stek kaka lenge nok

Boblene utvider seg. Når kaka steker lenge nok "stivner" boblene. Ikke ta ut kaka for tidlig!

Ikke rør

Ikke rør kaka når den er i ovnen (boblene sprekker).

Ikke åpne

Ikke åpne døra når du baker (lufta i boblene kjøles ned og kaka kollapser).

Elting - for mye eller for lite?

Om du baker muffins blir du ofte bedt om å ikke røre for mye (fordi muffinsene blir for harde). Men, dersom du elter for lite kan du risikere å ikke fordele luftboblene jevnt nok i røra.

Bakepulver - for gammelt?

Bakepulveret mister effekten etter en viss tid. Sjekk om det er fart i det ved ha en liten teskje i et glass varmt vann. Bruser det ivrig er det fortsatt liv!

Bakepulver holder normalt i minst 3-6 måneder, men det avhenger av hvor fuktig det er i luften.

Egg - pisk dem godt

Bruker du egg er det viktig at de piskes grundig. Se denne saken for gode tips.

Oppskriften - noe galt med den?

Javisst, det kan være oppskriften. Og her er det mange muligheter. Forholdet mellom fett, sukker, mel, hevemiddel er sentrale. Men, som oftest er det mengden mel og væske som er kritisk. Dersom alt annet på listen er ok - så juster oppskriften!

Les også: Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Denne saken ble første gang publisert 12/10 2011, og sist oppdatert 18/01 2021.

Les også