Ukens beste vinkjøp

Knallbillig rødvin

Til å koste under 90 kroner, byr denne vinen på forbausende bra kvalitet.

TIL LETTE KJØTTRETTER: Durius Tempranillo er god til de fleste typer kjøtt om ikke tilbehøret blir altfor fett eller kraftig.
TIL LETTE KJØTTRETTER: Durius Tempranillo er god til de fleste typer kjøtt om ikke tilbehøret blir altfor fett eller kraftig. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det er ikke ofte vi tar for oss vin til under 100 kroner i denne spalten. Er det fordi vi er snobbete? Nei, egentlig ikke. Det har snarere med det særegne norske avgiftssystemet å gjøre, som sørger for at det som i utgangspunktet er billige viner blir uforholdsmessig dyre.

Og da havner det som nede på kontinentet regnes som simple supermarkedsviner ut med priser her i Norge på over 80 kroner. Og det finnes da også store mengder regulært skvip i pollisten på dette prisnivået.

Men det finnes selvsagt unntak, noe ukens vinanbefaling bærer tydelig bud om. Den kommer fra Castilla y León, det enorme fjellplatået som ligger nord og vest for Madrid. Vinen er laget på 100 % tempranillo, som også er kjent som hoveddruen i Rioja, og har fått tolv måneder lagring på franske og amerikanske eikefat.

Les også: Slik blir kjøttet saftig

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Share

Durius Tempranillo 2006, vnr 46023, kr 89,90, 82 poeng.

Tett og dyp rød på farve. Fruktig duft av jordbær og kirsebær med hint av krydder og brent treverk. Middels til god fylde med sødmefull frukt, moderat syre og en ganske lang ettersmak. Det er tanniner her, men de er så fine som pudder, noe som gir nærmest en form for stofflighet til vinen.

Denne vinen er god å drikke nå, men er nok ikke det vi vil kalle et lagringsprosjekt. Et par år i kjelleren tåler den dog. I matveien er dette en typisk kjøttvin, men da den er relativt slank i stilen og har veldig fine tanniner, ville vi ikke kombinert den med kjøttretter som har altor kraftig tilbehør eller fete sauser. Altså, heller biff med stappe og sjysaus fremfor entrecôte med pommes frites og bearnaise.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Lam med løkmos

Biff med bacon, kremet spinat og stekte tomater

Urtesnitsel av skinkebiff

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" får du her:

Klassisk riesling

Argentinsk italiener

Historisk chianti

Økologisk rioja

Billig rød italiener

 

Kos deg med 5000 oppskrifter!

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning